pátek 18. prosince 2015

Recenze:



Název knihy: Ráchelina kniha
Autor: Sissel Vaeroyvik
Nakladatelství: Moba
Žánr: Román
Počet stran: 382




Dvě mimořádné ženy, dvě rozdílné generace a dva strhující příběhy, které se v jednom místě osudově protnou...



anotace:

Dramatická smrt rodičů přivede Ellu z New Yorku zpět do rodného Bergenu, aby tam vyřešila majetkové záležitosti. Na místě však zjistí, že jejich rodinnou vilu obývá již několik měsíců stará paní jménem Ráchel. Ella chce dům po smrti rodičů prodat a hodlá Ráchel vypovědět nájemní smlouvu. Při jednom setkání však Ráchel Ellu, která pracuje jako novinářka, požádá o sepsání svého životního příběhu. Ella se rozhodne spíše ze slušnosti vyslechnout její vyprávění, avšak zakrátko je vtažena do pozoruhodného životního příběhu, který se odehrává v několika zemích, od Ráchelina dětství, kdy byla jako uprchlík poslána z Bratislavy do Norska... 





moje recenze:

Novinářku a spisovatelku Ellu do jejího rodného města v Bergunu přivádí smrt jejích rodičů. Musí obstarat pohřeb, a vyřídit vše okolo pozůstalosti. Mimo jiné zdědí Ella po svých rodičích i velký dům. Má v plánu ho prodat, protože se v něm nikdy necítila dobře, a nevycházela příliš ani s rodiči. Dozvídá se, že v domě je podnájemník, a tím je starší žena jménem Ráchel, která si pronajala na pár měsíců zahradní byt.
Ella do domu nechce chodit, vše je jí tu jakoby cizí, ale od prvního setkání s Ráchel si uvědomuje, že je něco k sobě přitahuje. Ráchel zve Ellu často k sobě na oběd, nebo jen tak na horký čaj, a má na ni prosbu. Chtěla by, aby Ella vyslechla její příběh, a potom ho napsala jako knihu pro další generace.
Ella pozorně naslouchá velice smutnému životnímu příběhu, a zároveň jej nahrává na svůj diktafon.
Nejprve Ella vše bere jen jako potřebu staré ženy, která se chce vypovídat, a říci někomu svůj příběh, až postupem času jí dojde, co ji Ráchel sděluje, a jaký to má význam do budoucna pro obě ženy, zejména pro mladičkou Ellu.


z knihy:

Když jsem se odpoledne ve smluvený čas ukázala u Ráchel, ustaraně si prohlížela můj neupravený zevnějšek. Nabídla mi ohřáté dušené maso, vodu a potom silnou kávu. Nebylo pochyb, že je dobrá kuchařka, a tělu, ve kterém ještě přetrvávaly stopy po alkoholu, to přišlo nadmíru vhod. Nechala jsem se unášet jejím životem v Oslu padesátých let. Nový přírůstek k hojně přibývajícím souborům v mém diktafonu, ve kterém prozatím zůstávaly archivované a neotevřené.Život, který se odvíjel v malé hranaté kovové věcičce.


můj názor na knihu:

Velice smutný životní příběh s židovskou tématikou, která je všem známá.
Ráchel je velice silná žena, která toho ve svém životě zažila opravdu hodně, a přesto ji to nezlomilo.
Myslím si, že tato kniha si najde hodně čtenářů.





Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji   NAKLADATELSTVÍ MOBA 
Knihu zakoupíte  ZDE



Sissel Vaeroyvik

narodila se v roce 1959
Žije v Bergenu. Píše životní příběhy ve formě knih pro soukromé osoby prostřednictvím vaší historie.
Ráchelina kniha je její debutní román. Kniha se prodává v Polsku, Česku a Německu.








moje hodnocení: 5/5















Žádné komentáře:

Okomentovat