úterý 17. listopadu 2015

Recenze:


Název knihy: Máma pro Veroniku
Autor: Táňa Keleová- Vasilková
Nakladatelství: Noxi
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 320





anotace:

Marie, sestra v nemocnici, žije v manželství, ve kterém je víc zla a smutku než hezkých chvil. Navzdory tomu však se svým mužem Petrem zůstává: nechce zradit své dívčí sny a hlavně touží naplnit ten nejpodstatnější - mít dítě. Když ji přeřadí z ženského oddělení na kojenecké, jsou dny, kdy má pocit, že to nezvládne. Drží v náručí něžné uzlíčky, ale žádný z nich jí nepatří. Po deseti letech se přece jen odhodlá od manžela odejít, i když je přesvědčená, že kromě práce v nemocnici, která ji baví a naplňuje, a večerní samoty v oblíbeném křesle u knížky nebo pletení ji už nic jiného nečeká. Cesty osudu jsou však nevyzpytatelné a vždy dokážou něčím překvapit...





moje recenze:

Když jsme mladí a zamilovaní, tak si často nevšímáme prvních signálů, které ukazují na to, že náš milovaný protějšek nemusí být vždy tak milý a příjemný jak se nám zdálo.
Marie je zdravotní sestra, kdysi byla šťastná, nyní však žije v manželství plném strachu, bolesti a ponižování. Z práce spěchá rychle domů, aby stihla v čas připravit večeři pro manžela, jinak ji bude nadávat, a nebude se obávat ji i zbít. Manželství Marie a Petra je bezdětné, ale ne proto, že by nechtěli. Prostě se nedaří. Marie podstoupila i hormonální léčbu, ale stále nic. Petr odmítá jít na lékařské vyšetření, protože on prý žádný problém nemá, neplodná je Marie. Ta se velice trápí, děti velice miluje a tak si alespoň hraje s dcerou své sestry. To jí ale nestačí, touží být sama mámou, a užívat si všeho co k pravému mateřství patří. Manželství s Petrem prochází obrovskou krizí. Petr si vodí domů svou kolegyni z práce, a vůbec mu nevadí, že Marie je doma. Marie má naopak problémy s každodenním maskováním modřin v obličeji i po celém těle, aby si v práci nikdo nevšiml, že ji Petr surově bije.
V práci je Marie zadumaná, až se ji stane, že na chodbě do někoho vrazí. Je to pan Drobný, manžel jejich pacientky, která právě na jejím oddělení umřela. Přišel Marii poděkovat, že se tak lidsky o jeho manželku starala. Taková nešťastná událost ji přivedla do života Vladimíra Drobného a jeho dcerku Veroniku. Tráví spolu stále více času, a Marie je šťastná, že si ji oblíbila i malá Veronika.

Jak se Marii změní život po jejím setkání s Vladimírem a Veronikou? Dokáže opustit zlého Petra, a vymanit se z jeho ponižování a bití? A co vlastní miminko? Dočká se Marie tolik vytouženého mateřství, nebo je jí souzeno zůstat sama...


můj názor na knihu:

Kniha Máma pro Veroniku, je moje první setkání s touto autorkou. Musím říci, že ne rozhodně poslední. Velice pěkný a čtivý příběh, od kterého se jen tak neodtrhnete.
Marii jsem přála, aby našla ten svůj kousek štěstí, ale jestli se jí to povedlo, nebo ne vám neprozradím :-)

Tuto krásnou knihu mi k recenzi poskytly  DOBRÉ KNIHY.CZ  tímto jim velice děkuji.
Knihu zakoupíte  ZDE



Táňa Keleová- Vasilková

 se narodila v roce 1964 v severočeském městě Chomutov, ale ve svých čtyřech letech se s rodiči přestěhovala do Bratislavy. Vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského a poté pracovala v redakcích několika časopisů. Od roku 1991 se věnuje psaní. Na svém kontě má téměř patnáct velice úspěšných společenských románů, z nichž do češtiny byly přeloženy Máma pro Veroniku; cukr a sůl; Květiny pro Lauru a Modrý dům. Autorka žije v Devínské Nové Vsi, je vdaná a má tři děti.






moje hodnocení: 5/5














4 komentáře:

  1. Od Táni Keleovej-Vasilkovej som prečítala skoro všetky knihy (až na 3 posledné, ktoré u nás vyšli) a Mama pre Veroniku je moja najobľúbenejšia. Priznávam, že som si pri nej aj poplakala, a keby sa mi dostal dotyčný do rúk, tak ho vlastnoručne vykastrujem a dobijem do krvi :-D Avšak mám pocit, že najmä v posledných knihách sa už autorka opakuje a "vykráda" vlastné knihy a nápady, preto som ju odložila bokom a raz sa k nej možno opäť vrátim.
    Tebe však želám príjemné chvíľky s knihami tejto spisovateľky :-)
    http://kmkbookworld.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Mám úplně stejné pocity :-D také jsem si poplakala a Petr byl záporňák s velkým Z :-D
    Moc děkuji určitě si ještě nějakou knihu této autorky přečtu :-)

    OdpovědětVymazat