úterý 14. července 2015

Recenze:



Název knihy: Agnes
Autor knihy: Hannah Kent
Nakladatelství: Fortuna Litera
Počet stran: 328








anotace:


Děj se odehrává na Islandu, kde jsou lidské vztahy utvářeny nádhernou, avšak drsnou severskou přírodou, ale i každodenním tvrdým bojem o živobytí. Agnes Magnúsdóttir, mladá žena, je odsouzena za brutální vraždu svého pána a milence, a je poslána na izolovanou farmu strážníka Jóna Jónssona, aby zde čekala na popravu.

Jeho rodina je zděšená, že má poskytnout domov odsouzené vražedkyni, a zpočátku jí opovrhuje. Jen Tóti, mladý kněz, který se stane Agnesinou duchovní oporou, cítí při svých návštěvách odsouzené potřebu porozumět jí a pochopit, co se vlastně stalo.
Když však letní měsíce vystřídá zima a tvrdý farmářský život přinutí celou domácnost pracovat bok po boku, všichni Agnes poznávají blíže. Postupně se vynořuje její tragický příběh o touze a zradě a najednou vyplývá, že nic není tak, jak se na počátku zdálo. 











moje recenze:


Píše se rok 1828 a mladá žena Agnes Magnúsdóttir je odsouzena k smrti. Verdikt soudu je jasný. Jako spolupachatelka vraždy místního bylinkáře čaroděje Natana Ketilssona  bude popravena.
Agnes je umístěna do rodiny místního strážníka Jóna Jónssona , jeho ženy Margaret a jejich dvou dcer  Laugy a Steiny. Jaké je to žít vedle odsouzené vražedkyně? Dělit se s ní o střechu nad hlavou, o jídlo, pití a to čemu se říká domov, který nám má dávat své útočiště a oporu? Není tedy divu, že se všichni ozbrojí nedůvěrou a ostražitostí.
Život na chladném Islandu není jednoduchý a přežít zimu, a neumřít hlady nebo neumrznout není jednoduché. Lidé si zde vystačí opravdu se vším a zužitkují vše do posledního kousku. Agnes jako odsouzená má nárok na faráře a sama si zažádá o mladého a nezkušeného kněze Totiho.
Ten ji dává příležitost vyprávět svůj příběh, který napjatě poslouchá i rodina ve které čeká na svůj rozsudek smrti. Díky tomu se dozvíme vše o životě Agnes od dětství až do jejích 34 let a že to není nic, o co by někdo stál. Prakticky celý život k ní osud nebyl shovívavý, a již od raného dětství ji házel pomyslné klacky pod nohy.
Přesto vždy a vše dělala se vší upřímností a srdečností.
Není divu, že po dlouhém soužití s manžely a jejich dcerami se vytvořilo určité pouto a když přijde den rozsudku, každý doufá, že nebude vykonán....


Knihou nás provází korespondence mezi komisařem, knězem, tajemníkem a dalšími účastníky procesu.
Kromě dopisů jsou zde i různé vsadky a básně, vždy psané v islandštině a poté přeloženy.











Autorka:






Hannah Kent se narodila v Adelaide v roce 1985. Jako teenager navštívila Island v programu Rotary Exchange, kde poprvé slyšela příběh Agnes Magnúsdóttir. Hannah je spoluzakladatelkou a ředitelkou pro publikační činnost australského literárního časopisu Kill Your Darlings a dokončuje si doktorát na Flinders University. V roce 2011 vyhrála první ročník Writing Australia Unpublished Manuscript Award.





                                                                                                      



moje hodnocení: 3/5










Žádné komentáře:

Okomentovat