sobota 13. srpna 2016

Recenze:


Název knihy: Baronka Blixenová
Autorka: Dominique de Saint Pern
Nakladatelství: Metafora
Žánr: Biografie a memoáry
Počet stran: 264








anotace:

Příběh vášnivé svobodomyslné ženy, jejíž jméno zdá díky filmu Vzpomínky na Afriku celý svět.

Karen Blixenová... baronka, Tania, Tanna, Titanie, Isak... Kolika jmény ji nazývali, kolik tváří tato podivuhodná žena měla. Lovkyně lvů a paní africké farmy, mondénní hostitelka, vypravěčka pohádek, žhavá milenka, divoká, nespoutaná duše, záhadný autor podivuhodných příběhů... Tímhle vším byla. Meryl Streepová, hollywoodská hvězda filmu Vzpomínky na Afriku se dokonce vydala před natáčením do míst, kde Karen žila, aby se dokázala převtělit do ženy, kterou měla představovat.

Dominique de Saint Pern uvádí na scénu nejen odvážnou ženu, snad dokonce ďáblici, ale nechává zaznít také hlas její nejvěrnější průvodkyně Clary, která jí byla ošetřovatelkou, sekretářkou i služkou. Otevírá před námi duši tohoto zlatého věku, kdy lidé ještě dokázali velkolepě milovat, psát i umírat.

Od Afriky po Dánsko, od New Yorku po Londýn, v tomto románu je v živých barvách a téměř filmovými střihy vylíčena celá bláznivá epocha první poloviny 20. století. 




moje recenze:

Karen Blixenová, kterou její přátelé nazývali mnoha různými jmény toho za celý svůj život zažila opravdu hodně. Přestože nebyla nijak zvlášť krásnou ženou zažila velkou osudovou lásku i spoustu dobrodružství. Když zjistila, že muž kterého ona miluje, miluje jinou ženu a ještě navíc její přítelkyni velice ji to zasáhlo, ale i tak nepřestala o jeho přízeň bojovat.
Osud však zasáhl tak že o něj přišla navždy, a navíc se ji ani po finanční stránce nedařilo příliš dobře, a tak byla nucena opustit svou milovanou Afriku, kde tak ráda žila a hospodařila na své farmě.
Pro Karen nebylo nic problém, nebála se zúčastnit lovu na lva, ale byla i dobrou hostitelkou. Uměla dobře vyprávět příběhy. Vždy když začala vyprávět, tak celá společnost ztichla a bedlivě naslouchala.
Díky tomu se rozhodla napsat knihu pohádek, která slavila obrovský úspěch.
Aby nebyla osamocena přijala Claru. Ta ji nejprve byla jen služkou a hospodařila v domácnosti, ale postupem času toho zastávala mnohem více a stala se i osobní Kareninou ošetřovatelkou.
Po Karenině smrti vyhledali filmaři Claru aby jim přiblížila celý život této nespoutané ženy. Zprvu váhala, ale pak začala s vyprávěním.
Herečka Meryl Streepová, která měla ztvárnit Karen Blixenovou bedlivě naslouchala aby se dokázala dobře vžít do života této obdivuhodné ženy.
Jaký život měla Baronka Blixenová? Kam se po opuštění Afriky přestěhovala? A jaký byl její milostný život?





můj názor na knihu:

Musím říci, že zprvu jsem s touto knihou trochu bojovala. V úvodu se v ní objevuje velká spousta jmen a tak mi chvíli trvalo než jsem se zorientovala. Pak už se mi kniha četla lépe, a líbilo se mi, že je v knize i zmíňka o Beryl, o které jsem četla v krásném románu s názvem Létala jsem za sluncem.
Pro Karen Blixenovou neexistovalo nic co by ji zastavilo, tudíž ani závažná nemoc ji nebránila prožít svůj život přesně tak jak ona si přála.
Tuto podivuhodnou ženu a její život si můžete také přiblížit díky filmu Vzpomínky na Afriku.




Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  METAFORA
Tuto knihu zakoupíte  ZDE








1 komentář: