neděle 5. června 2016

Recenze:


Název knihy: Nejmenuji se Miriam
Autorka: Majgull Axelsson
Nakladatelství: Metafora
Žánr: Román, Historie
Počet stran: 376








                                   Přestala existovat, aby přežila...


anotace:

Z pekla německých koncentráků si nese tajemství, o němž dokáže promluvit až před smrtí.

Od autorky bestselleru DUBNOVÁ ČARODĚJKA

Miriam Adolfsson slaví pětaosmdesáté narozeniny. Když ale dostane stříbrný náramek, práci cikánského šperkaře, stane se něco naprosto nečekaného. „Nejmenuji se Miriam!" Po tomto ohromujícím prohlášení stará paní otevře stavidla vzpomínek, které pohřbila hluboko v sobě.
Není Židovka, jak se všichni včetně její rodiny domnívali. Je Cikánka. Její pravé jméno zní Malika. Jejího bratra zahubil v Osvětimi doktor Mengele, zatímco ji posadili do transportu do Ravensbrücku. Aby přežila, oblékne si šaty židovské dívky Miriam, která strašlivou cestu zaplatila životem.
Stane se někým jiným.
Vyjít s pravdou ven se ale neodváží ani po osvobození. Ve Švédsku, kam přišla po válce, jsou Cikáni na okraji společnosti. Ani její manžel o tom nikdy neměl tušení. Jenže teď už Malika mlčet nemůže...




moje recenze:

Miriam právě slaví oslavu svých osmdesátých pátých narozenin. Oslava je moc pěkná a nikdo netuší, že Miriam má celý život na svém srdci těžký kámen, který ji nedovolil prožít krásný život bez bolestných vzpomínek. Když dostane jako dárek náramek kde je vyryté jméno Miriam, potichounku si řekne tu větu, kterou si v duchu říká téměř celý život. Nejmenuji se Miriam. Myslí si, že její tichý povzdech nikdo neslyšel, ale slyšeli ho všichni, jen se nikdo nechce přímo zeptat, jak to myslela.
Až jednou se jí na to zeptá její vnučka. Miriam nechce výřit své dávné bolesti a vše si znovu připomínat, ale nakonec začne vyprávět to co celý život tajila. Řekla své pravé jméno i to jaké hrůzy zažila v koncentračním táboře. Miriam- Malika je moc ráda, že jako mladičká dívka přežila všechny hrůzy, které se tam děly. Jen z paměti nedokáže nic vyhnat. Hlad, bolest, lékařské pokusy, bičování a jiné bolestivé tresty. Také nedokáže zapomenout na zápach škvařící se kůže a masa. Viděla a zažila tolik bolesti a strachu, ale byla rozhodnutá přežít. Malika přežila i když to bylo velice těžké. Její mladší bratr to štěstí neměl, nepřežil lékařské pokusy, které na něm i spoustě dalších dětí prováděl doktor Mengele.
Miriam by jako cikánka určitě nepřežila, ale během transportu se jí podařilo převléci se do šatů zemřelé židovské dívky. Tím převzala úplně jinou identitu, a také nepatrně větší šanci přežít, neboť k židům se v táboře chovali o maličko lépe než k cikánům.
Co všechno Malika v táboře zažila a jak bojovala o další nový den svého krutého života? Jak se jí podařilo přežít hrůzy koncentračního tábora? A podepsalo se toto vše nějak na jejím pozdějším životě, když už bylo po válce?




můj názor na knihu:

Toto byla opravdu krásně zpracovaná kniha o hodně moc krutém životě jedné cikánské dívky, ale nejen o ní. Obdivuji všechny, kteří si prošly tímto peklem a přesto nezahořkli.
Knihy s touto tématikou se nikdy nečtou lehce, protože máte stále na mysli vše čím si ti lidé procházeli, a že opravdu trpěli... Je jedno jestli je příběh smyšlený, nebo není. Tenkrát tam trpěli skuteční lidé, a na to by se nemělo zapomínat. Je dobře že jsou takovéto knihy, protože díky nim si tu jejich bolest a utrpení stále připomínáme, a nedopustíme, aby se něco podobného opakovalo.
Tato kniha ve mě zanechala hodně rozvířených emocí, ale jsem ráda, že jsem ji četla, a kdybych mohla dám více hvězdiček než jen pět.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  METAFORA
Tuto knihu zakoupíte  ZDE





                                     Jsem moc ráda, že mám knihu i s podpisem autorky.







Majgull Axelssonová je švédská novinářka a spisovatelka.

Majgull Axelssonová je původním povoláním novinářka. V době, kdy Švédsko začalo objevovat země třetího světa a jejich chudobu, začala působit i jako reportérka. Psala reportáže, postupně směřovala k beletrii. Majgull Axelsson je autorka,o níž je známo, že ve své tvorbě straní vždy slabým, utlačovaným a handicapovaným.



16 komentářů:

  1. Tak Miriam rozhodně poputuje i do mé knihovny, teď už je to jisté :) Krásné fotky, Marcel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, určitě ti ji doporučím, ty máš tuto tématiku ráda a tato kniha tě nezklame. Moc ti děkuji :-)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že se líbila i tobě. Je to velmi silná a emotivní kniha.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezká recenze! Nevím, jestli knihu nakonec přečtu, protože je to ten typ příběhu, který příjemné pocity nezanechá. Zatím si ji napíšu do seznamu "možná".
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, tak to máš určitě pravdu, že příjemné pocity nezanechá, ale rozhodně stojí za přečtení :-)

      Vymazat
  4. mam doma tu druhou od autorky a ze sveta knihy taky s podpisem :) jeste jsem ji ale necetla, ale o tyhle se taky hodne mluvi, neco na ni asi bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já mám Dubnovou čarodějku, dokonce i přečtenou, ale tato kniha je ještě lepší. Tedy podle mě :-)

      Vymazat
  5. Tuhle knihu moc chci, strašně mě to téma láká...i děsí, ale tento typ knih prostě chci číst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, je to tak. Děsivé téma. Pokud budeš číst, tak se budu těšit na tvou recenzi.

      Vymazat
  6. Skvělá recenze! :)
    Na knihu si mě docela dost nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc ti děkuji. Kniha je vážně moc pěkná.

      Vymazat
  7. Tento titul si nesmím nechat ujít! Díky za krásnou recenzi, Marcel :) A máš k ní moc hezké fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, moc ti děkuji a knihu si určitě přečti, opravdu za to stojí.

      Vymazat
  8. Moc pekna recenze, urcite si knihu budu chtit precist:-)

    OdpovědětVymazat