pondělí 9. května 2016

Recenze:


Název knihy: Oběšení psi
Autor: Jens Henrik Jensen
Nakladatelství: Omega
Žánr: Detektivka
Počet stran: 411









 anotace:

Niels Oxen, bývalý příslušník dánské armády, nositel nejvyššího vyznamenání, je nyní bezdomovec žijící v severozápadní části Kodani. Válečný veterán sbírá vratné láhve a žije z odpadků ze supermarketů.
V naději, že přemůže své vnitřní démony, míří bývalý člen speciálních jednotek na sever, na Jutský poloostrov, kde si zřídí tábor v lese a vede prostý život. Ale ten se brzy změní v noční můru.
Po noční návštěvě středověkého hradu na okraji lesa se stane podezřelým z vraždy jeho majitele, bývalého velvyslance a zakladatele vlivné výzkumné skupiny.
Dánská policie a zpravodajská služba přijedou nápadně brzy a dřív než má Niels čas cokoli udělat, jsou on a neortodoxní agentka Margrethe Franck zataženi do vyšetřování série záhadných vražd, které spojuje jeden prvek: oběšení psi.

Oběšení psi vyšli v Dánsku v roce 2012, dočkali se výborné kritiky a bylo prodáno více než 20.000 kusů.







moje recenze:

Niels Oxen je válečný veterán a bývalý elitní voják. Navíc je nejvíce vyznamenaným vojákem v historii Dánska. Po všech misích, které absolvoval se nyní stáhl do ústraní, a chce být sám, pouze se svým věrným psím kamarádem.
Nielsovi se neustále vracejí hrůzné zážitky z misí, nedokáže je dostat z hlavy, a tak se rozhodne po vzoru jiného bývalého vojáka začít žít ukrytý hluboko v lese, a živit se jen vyhozenými odpadky, nebo zvěří kterou si sám uloví.
Dá se říci, že nikdo nepozná, že jde o bývalého vojáka, nyní vypadá spíše jako poustevník, nebo bezdomovec, a s hygienou to také není příliš valné. V lese si založí tábor, kde chce se svým psem Mr. Whitem poklidně žít. Jen tak se toulají po okolí. Někdy blízkém, jindy vzdáleném. Čas pro ně nehraje žádnou roli.
Když objeví obydlený zámeček, láká ho to prohlédnout si ho z blízka, ale za denního světla se tam ukázat nemůže, a tak se rozhodne vrátit se sem v noci. To také udělá.
Když se dostane do zahrady, něco mu zavadí o obličej. Nahmatá to rukou, a zjistí že je na stromě oběšený pes. Ale proč? Jde snad o nějakou výstrahu majiteli? Nielsovi jako bývalému vojákovi zapnou všechny smysly, a tuší že tu něco smrdí, a že by z toho mohl být problém. Raději odtud co nejrychleji zmizí.
Policie ho ovšem vypátrá v jeho lesním úkrytu, a požaduje vysvětlení co na zámečku dělal.
Policejní komisař Rasmus Grube vyzve Nielse aby jel s nimi podat výpověď, tak se Niels dozví, že na zámečku nebyl jen mrtvý pes, ale i jeho majitel.
Úmrtí přibývá, a všechny je spojuje jedna stejná věc, a to, že všem byl nejprve oběšen jejich pes.
Tím pro Nielst teprve vše začíná. I když je podezřelý, dostane od Grubeho nabídku, že bude pomáhat při vyšetřování. Niels nechce, ale když i on najde v lese oběšeného svého psa, na spolupráci kývne.
To ovšem netuší co vše ho čeká, a do jakých problémů se dostane.
Dokáže se Niels očistit od podezření z několika vražd? A proč jsou vždy obětováni i psi? Kdo za tím vším stojí? Nedí do všeho nějak zapletena i policie a lidé se kterými Niels nyní spolupracuje?





můj názor na knihu:

Kniha se mi velice líbila. Mám ráda napětí, a to jsem zde našla. Na mě by v knize mohlo být maličko méně informací o různých vojenských a policejních složkách, to asi spíše více ocení  mužští čtenáři, ale i tak jsem s knihou byla spokojená.



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  OMEGA a  KNIHY DOBROVSKÝ
Kniha by měla vyjít 9.5.2016 . Poté si ji můžete zakoupit  Zde  nebo  Zde






Jens Henrik Jensen se narodil 6. května 1963 v Søvind u města Horsens. V roce 1982 absolvoval střední školu Horsens Statsskole a začal studovat žurnalistiku, kterou dokončil v roce 1987. Poté působil jako sportovní novinář v deníku Vestkysten a jako šéf výroby v JydskeVestkysten, kde též zodpovídal za titulní stranu novin. V roce 1989 přesídlil do Inlandgruppe. Od roku 2001 byl redaktorem zpravodajství, o rok později se stal jeho ředitelem. Uskutečnil několik delších zahraničních cest, v letech 1987-88 navštívil Jižní Ameriku, Rusko a Balkán. Jens Henrik Jensen nyní žije na pobřeží Severního moře ve městě Esbjerg.
Autor krimi série Nina Portland a Kazanski. V roce 2012 začal psát trilogii Niels Oxen.








8 komentářů:

  1. Děkuju moc za hezkou recenzi ☺. O knize jsem již slyšela, ale nejspíš by to nebylo nic pro mě. Na květen mám nachystáno hodně fantasy a thriller do toho prostě nezapadá. Navíc jsem jeden měla v dubnu a stačilo mi to :D.

    Měj se krásně, Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za komentář.
      Určitě máš pravdu, každý máme rád jiný žánr :-)
      Přeji ti pěkné chvíle s knihami.

      Vymazat
  2. Super! Láká mě to přečíst si to.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrá recenze. Kniha vypadá zajímavě a obálka je jednoduchá a působivá. Do svého přecpaného čtecího seznamu ji asi cpát nebudu, ale zaujala. Možná někdy v budoucnu, jestli na ni narazím, si ji přečtu.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji za komentář.
      Také budu muset svůj čas pečlivěji rozvrhnout :-)
      Přeji ti pěkné chvíle s knihami :-)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, na knihu se určitě chystám, vypadá neuvěřitelně lákavě - přesně můj žánr :) Měj se krásně, Marcel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, děkuji ti za pěkný komentář.
      I ty se měj hezky :-)

      Vymazat