neděle 29. května 2016

Recenze:


Název knihy: Dívka s jahodami
Autorka: Lisa Stromme
Nakladatelství: Omega
Žánr: Literatura světová
Počet stran: 248
Předpokládané vydání knihy: 12.9.2016







anotace:

Je léto roku 1893 a norská rybářská vesnice Åsgårdstrand se připravuje na příjezd známého umělce a bohéma z města. Místní dívka Johanne Lien pro něj sbírá jahody a bosá pózuje pro malíře jako „Jahodová dívka“.

Johanne je služebnou v zámožné rodině Ihlenů. Jejich svéhlavá dcera Tullik má zájem o kontroverzního malíře Edvarda Muncha, a tak si z Johanne udělá prostředníka mezi ní a Munchem. Johanne je vtažena do syrových emocí malířových děl i do tajné lásky mezi Tulik a Munchem. Ale když je požádána, aby skrývala víc než jen toto tajemství, Johanne se musí rozhodnout, zda riskovat…

Lisa Stromme předkládá příběh o bouřlivém milostném vztahu, který Muncha inspiroval k vytvoření jednoho z nejslavnějších obrazů všech dob. Okouzlující příběh o nevinnosti, umění a touze.



                                                                                                         Dívka s jahodami


moje recenze:

Patnáctiletá Johanne je sběračkou lesního ovoce, které poté prodává. Jednou ji i s miskou jahod namaluje malíř a bohém Edvard Munch, a tak vznikne obraz s názvem ,,Jahodová dívka''.
Matka zařídí Johanne, že bude přes léto pomáhat jako služebná v zámožné rodině Ihlenů.
Johanne není ráda, protože miluje toulání v lesích a sběr ovoce, ale rodině to přinese další peníze, které potřebují.
Johanne se v rodině Ihlenů brzy spřátelí s jejich nejmladší dcerou Tulik. Mezi oběmi dívkami nepanuje vztah služebná a její paní, ale jsou z nich kamarádky, které si vše svěřují a mají i svá tajemství.
Když se Tulik seznámí s malířem Munchem, úplně propadne jeho bohémskému kouzlu a zamiluje se do něho. Díky Johanne, která dělá jakéhosi prostředníka dlouho nikdo netuší, že se dívka s malířem stýká a on ji častokrát maluje. Je pro něho jakousi můzou a jeho obrazy mají své tajemné kouzlo.
Johanne také maluje, ale potají aby o tom její rodina nevěděla, a tak když se Tulik baví s Edvardem, Johanne v jeho ateliéru začíná malovat svůj obraz.
Když se přijde na to kam Tulik s Johanne každý den chodí, dostane zákaz vycházet z domu, a dívka se začne propadat do jakési apatie. Nejí. Nespí. Stále touží být v Munchově blízkosti. I on je na tom podobně. Bez Tulik mu malování nejde a na jeho obrazech se projevuje bolest, kterou oba pociťují.
Jakoby skrze ty obrazy byli oba propojeni. Tak vzniká obraz plný bolesti a smutku, zvaný Výkřik. Tento obraz Johanne ukryje, aby nedopadl jako všechny obrazy, které Munch Tulik věnoval.
Jak dopadne vztah mladé dívky a malíře? Budou moci být spolu, nebo budou od sebe navždy odloučeni? A co Johanne, bude v budoucnu malovat?


                                                                                                                                                       Výkřik


můj názor na knihu:

Tato kniha je plná lásky, přátelství a touhy. Autorka čtenářům dokázala, že různé pocity lidí se dají přirovnat k široké škále barev, a tak když jste zamilovaní projeví se rudá, když cítíte žal projevují se tmavé a smutné odstíny. Stejně tak maloval Munch své obrazy.
Kniha se mi velice dobře četla. I když jsem měla méně času moc jsem se těšila, až se opět začtu do jejích stránek, a dozvím se jak příběh dopadne. Obdivovala jsem také obrovskou oddanost, kterou Johanne prokazovala své přítelkyni Tulik.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  OMEGA  a  KNIHY DOBROVSKÝ
Tuto knihu si můžete kolem 12.9.2016 zakoupit  ZDE  nebo  ZDE





                                                                                                                    Edvard Munch






Lisa Stromme se narodila v Yorkshiru roku 1973 a studovala na Strathclydské univerzitě v Glasgow. Se svým norským manželem a jejich dvěma dětmi žije poblíž Åsgardstrand, vesnice na pobřeží, kde Edvard Munch měl své letní sídlo a kde vznikl slavný obraz Jahodová dívka.
Jahodová dívka je autorčin první román.















10 komentářů:

  1. Zajímavá kniha, anotace zní dobře a recenze je skvělá. Docela bych si jí také chtěla přečíst...

    OdpovědětVymazat
  2. Téma vypadá moc zajímavě. Obálka mě sice spíš odrazuje, takže jsem doteď nečetla ani anotaci, ale díky recenzi ještě zvážím přečtení knihy.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, jde o recenzní výtisk, takže to ještě není finální podoba knihy :-)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Kniha asi není nic pro mě, ale určitě by nemusela být špatná :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zase moc hezká recenze, Marcel, ale jak už jsem psala - tohle asi nebude kniha pro mě. Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat