středa 18. května 2016

Recenze:



Název knihy: Podsvětí- Artefakt
Autorka: Kristina Hlaváčková
Nakladatelství: Grada, Cosmopolis
Žánr: Sci-fi a fantasy
Počet stran: 352








anotace.

Sam Barnetová za sebou sice má pár ošklivých životních karambolů, ale v podstatě je tak nenápadná, že je
snazší o ni zakopnout, než si uvědomit, že vůbec existuje. O to větší rozruch způsobí fakt, že se ji někdo pokouší zabít. Navíc jsou okolnosti útoků přinejmenším ... podivné. Natolik podivné, že Sam začíná pátrat na vlastní pěst. Zjišťuje, že za jejími eskapádami stojí jeden hodně zvláštní Artefakt, jedno nečekané tajemství jménem magie a svět bájných příšer, draků, mágů a Golemů, jež je vším, jen ne bájným. Sam se ocitá v jeho netušených zákoutích, začíná kličkovat mezi jeho půvabem i nástrahami. V boji o život nešetří cynismem ani osobitým humorem. Magickým úkladům zásadně čelí arsenálem japonských čepelí, se kterými zachází lépe, než běžný člověk s vidličkou. Drak Azrael, skupinka bílých mágů a možná jeden či dva excentričtí duchové mají plné ruce práce, aby Sam udrželi na živu, Artefakt v bezpečí a magický svět skrytý před zraky nás, běžných smrtelníků.




moje recenze:

Sam Barnetová se toulá ulicemi Prahy. Hlavu má sklopenou k zemi a rovná si své myšlenky. Něco v jejím životě je špatně. Nebo je něco špatného s ní? Jak jinak si vysvětlit, že dnes měla stát před oltářem jako nevěsta, ale nestojí. A vlastně je to už podruhé. Myšlenky se Sam honí hlavou, a jak je zadumaná náhle do někoho narazí. Pozvedne oči, aby se omluvila, ale ten pohled ji zarazí. Obličej je jí povědomý, a hlavně ty oči. Než se stihne vzpamatovat, tak muž zmizí. Byl to Peter? Ale ten je přeci mrtvý. Snaží se muže dohnat, ale on se ji v davu ztratil. Když to chtěla vzdát, někdo ji chytil za ruku a vtáhl do postranní uličky. Byl to on. Ale jak je to možné?
Když se viděli naposledy někdo je chtěl zabít. Při vzpomínce Sam zabolí všechny jizvy a zranění, která před sedmi lety utrpěla. Najednou po nich někdo začne střílet. A je to tu zase. Muž nic nevysvětluje, dá jen pár instrukcí, a vloží Sam něco do ruky a řekne, ať utíká a nikomu to nedává. Sam je zmatená, ale pod palbou střel se dá na útěk. Vidí zvláštní záblesky a jakoby se na pár vteřin propadla do jiného světa. Z toho ji probudí zásah střely do ramene. Přepadne přes zídku mostu a padá do řeky. Tak a je konec prolétne ji hlavou. Opět ty záblesky, a jakoby okolo ní proplul velký drak? Pak už jen černo černá tma. Co se to stalo? Je mrtvá? Po probuzení v nemocnici se snaží vzpomenout na to co se jí vlastně přihodilo. V nemocnici ale být nechce, při první příležitosti z ní uteče. Ví, že ani doma není v bezpečí. Půjdou po ni. Ale je tak unavená. Rozmístí po bytě nástrahy, a podlehne spánku, ten ale netrvá dlouho. Přišli si pro ni. V poslední okamžik ji zachrání její strýček, ale co to udělal? To co potm viděla ji otevřelo brány do úplně jiného světa. Ocitla se v neznámu, kde kolem ní byly samé bájné příšery draci, skřítci a mágové.
Dostala se do světa, kam se obyčejní lidé nedostanou. Ale jak to, že je tu ona?
V podsvětí ji čekají jiné a větší nástrahy, ale hlavně musí zjistit co a proč ji Peter předal.
Jak maličká Sam zvládne všechny nástrahy podsvětí? A jakto, že umí tak dobře bojovat se zbraněmi?
Dokáže s pomocí nových přátel rozluštit záhadu tajemného Artefaktu? A co drak Azrael a pár mágů. dokáží Sam ochránit?




můj názor na knihu:

Na to že sci-fi a fantasy čtu jen příležitostně, tak se mi kniha velice líbila. Akční děj odehrávající se v Praze, a hlavně pod Prahou mě zaujal, a působilo to na mě velice příjemně.
Použití magie a soubojů jsem přímo hltala.
Milovníkům tohoto žánru bych knihu doporučila. Pokud by kniha měla v budoucnu pokračování, tak bych si ho ráda přečetla.



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství   GRADA, COSMOPOLIS
Knihu zakoupíte  ZDE









Kristina Hlaváčková se narodila v roce 1979 v Praze. Část svého dětství strávila s rodinou v Nigérii. Začala psát velmi brzy, většinou ale "do šuplíku". Na střední škole získala stipendium do USA, kde si našla cestu k jedné životní "lásce" - ke keramice. V současné době spolupracuje jako překladatelka s ČVUT a vrátila se ke studiu na Univerzitě Karlově. V minulosti překládala titulky seriálů pro MTV a texty pro prestižní čínský architektonický časopis.
Kniha Dračí oči - Čarodějka je její prvotinou.












4 komentáře:

  1. Že by tu byla další povedená česká fantaska? Mám na ně poslední dobou štěstí. Tuhle asi taky připíšu na svůj nekonečný seznam a uvidíme :)
    Podařená recenze.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, já nejsem vášnivá čtenářka fantasy, spíš jen příležitostná, ale mě se kniha líbila hodně, a prý je pěkná i série Dračí oči od stejné autorky. Tu jsem ale nečetla, tak nemůžu říci svůj názor.
      Moc ti děkuji a přeji pěkný večer :-)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Kniha mě láká čím dál více! :)

    OdpovědětVymazat