pondělí 2. května 2016

Recenze:


Název knihy: Dívka, která si říkala Tuesday
Autor: Stephen Williams
Nakladatelství: Domino
Žánr: Thriller, Napětí
Počet stran: 328











anotace:

Hluboko pod ulicemi Londýna žije Tuesday. Labyrint opuštěných tunelů se stal jejím domovem i útočištěm. Sem se uchýlila, aby se schovala před lidmi, kteří jí krutě ublížili. Odtud se jim mstí. Ukradli jí celý život. A ona jim teď vezme ten jejich. Nemá už totiž co ztratit.
Když se objeví spojení mezi Tuesday a brutálními útoky na členy londýnského gangu, přistane případ na stole detektiva Losse: vyhořelého policajta, kterého pronásleduje stín nikdy nevyřešené vraždy jeho dcery.
Před třemi lety mu zemřela v náručí. Přišel pozdě a nikdy si to nepřestal vyčítat. Co je to za policajta, když neumí najít ani vraha vlastní dcery? Teď ale Loss poprvé znovu cítí naději: možná je právě případ Tuesday klíčem ke zjištění, proč musela jeho dcera zemřít. 





moje recenze:

Lili- Rose je doma, a poslouchá s maminkou zprávy, když u nich zazvoní inspektor Loss se seržantkou Stoneovou. Obě dvě vědí proč tu jsou, ale mají strach, že by si je policie mohla nějak spojovat s tím, co se právě odehrává v ulicích Londýna.
Lili- Rose naštěstí stihla z počítače odstranit všechny stopy po komunikaci s dívkou, která si říká Tuesday. To ona je za vším co se rozpoutalo v ulicích a mstí se všem, kteří mají něco společného s ubližováním nevinných.
Tuesday žije v labyrintu tunelů pod Londýnem. Nikdo netuší, že hluboko pod městem je takové druhé město tvořené ze starých tunelů metra, chodeb, a kanalizace, a právě tady Tuesday žije a vše plánuje.
Proč se ale rozhodla pro takovou brutální pomstu? Ublížil jí snad někdo? A pokud ano, co s tím vším má společného inspektor Loss?
Na to že je Tuesday sedmnáct let, je velice inteligentní ve všech směrech, a v podzemních tunelech se perfektně vyzná. Pro ostatní se zdá, jako by zde úřadoval duch, nikdy po sobě nenechá žádné stopy, a z místa kde právě je ji nikdo nevidí odejít.
Tuesday již nemá co ztratit, o vše už přišla, ale než odejde z tohoto světa, chce připravit o vše důležité i ty, kteří jsou nejen její ztrátou spojeni.
Možná tak dokáže i osvětlit co se stalo před třemi lety dceři inspektora Losse.


ukázka z knihy:

Vykročím ke klukům a nechám se hltat jejich pohledy. Mám černé legíny, přes ně černé letecké kalhoty rozedrané na kolenou a zelenou košili s ustřiženým límcem z výstroje Čínské lidové armády. Vidím, že mě sledují. Jsou mírně omámení, ale zase ne tolik, aby nevěděli, která bije. Jeden z nich si stáhne kapuci a upřeně se na mě zadívá. Má napjatou pleť a kolem nosních dírek drobné popáleniny od cracku. A studené oči, které vše pečlivě zvažují. Neposuzuje mě jako ženu, ale snaží se vyhodnotit situaci. Je to obchodník s bolestí, kterého za hranicemi téhle uličky nečeká žádná budoucnost, a pokouší se odhadnout šanci, že si se mnou zašuká. Udělá pohárek z dlaní a škrtne zapalovačem. Samozřejmě je to Zippo. Jinou značku by tihle dementi snad ani nevzali do ruky.




můj názor na knihu:

Kniha se mi velice líbila, a Tuesday má můj obdiv za to, jak se umí pohybovat v podzemí, a jak si bravurně dokáže poradit i se zkušenými členy londýnských gangů.
Líbila se mi i zápletka knihy. Jednu chvíli jsem měla dojem, že snad vstala z mrtvých inspektorova dcera. To jak kniha skončila ve mě vyvolává pocit, že by snad měla mít pokračování?
Určitě knihu můžu doporučit, je čtivá, napínavá a dobře zpracovaná.



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  DOMINO
Knihu zakoupíte  ZDE









Stephen Williams bydlí se svou rodinou v malé vesnici v hrabství Severní Yorkshire. Píše texty pro mezinárodní rockovou kapelu, vydal sbírku básní a knihu povídek. V roce 2015 na jeho autorské konto přibyl také román Tuesday Falling (Dívka, která si říkala Tuesday), který na britské literární scéně zapůsobil jako zjevení.
Když nepíše, vydělává si na živobytí hraným průvodcováním po legendami opředených historických budovách (scénáře si píše sám) a provozováním malé stavební firmy.







12 komentářů:

  1. Na tuhle knížku jsem všude opět viděla reklamy.
    Bohužel mám plno knížek, čtu jak blázen. A na recenze moc nejsem v poslední době, toho mám nad hlavu. Ale určitě tu máš žhavé čtenářky.
    Jen tak dál holka.
    http://mycrazydiary.blog.cz klidně stav.
    S laskou Mí.

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko super recenze :) Knizka vypada fakt zajimave :) ... jsi rychlik :D ja od ctvrtka neprecetla ani radku, nejak furt nestiham :)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verunko, moc ti děkuji, já zase trochu méně maluji, takže mám více času na čtení :-) A není to silná kniha, takže byla přečtená rychle :-)

      Vymazat
  3. Pěkná recenze :) ale asi mě nepřesvědčila, začínám si přiznávat, že nemůžu stihnout přečíst všechno a tahle mě bohužel nezaujala natolik, abych ji zkoušela. Doufám, že nebudu litovat :) ale asi ne, když nevím oč přicházím :)
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, tak ráda bych napsala víc :-D Já mám problém udržet vše pod pokličkou, ale třeba někdy najdeš čas a knihu si přečteš :-)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze a já jsem opět na vahách, které klesají směrem k nákupu :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenzia. :) Som rada, že sa ti kniha páčila. Prajem pekný deň :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc děkuji. I tobě pěkný den :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Nad knihou hodně přemýšlím, ale věta ,,To jak kniha skončila ve mně vyvolává pocit, že by snad měla mít pokračování? '' mě docela dost odrazuje :D
    Nesnáším otevřené konce :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti :-)
      Na mě ta kniha, nebo lépe řečeno její konec takto zapůsobil :-)

      Vymazat