neděle 17. dubna 2016

Recenze:


Název knihy: Dubnová čarodějka
Autorka: Majgull Axelssonová
Nakladatelství: Metafora
Žánr: Román
Počet stran: 504








anotace:

Neuvěřitelný osud němé, ochrnuté dívky, román o hloubce ducha a síle imaginace. Příběh z pera přední představitelky švédského magického realismu.

Příběh „mrtvého“ těla, v němž tepe živý duch. Strhující, naléhavé a podmanivé vyprávění začínající ve Švédsku padesátých letech 20. století. Zpěv o lásce, touze a věrnosti, ale také o beznaději, aroganci a lhostejnosti.

Desirée, němá a ochrnutá dívka odsouzená k životu mezi čtyřmi stěnami nemocničního pokoje... Za dlouhých nocí jí dělají společnost Einstein, Hawking, Ginzburg a jiní, i když jen prostřednictvím svých knih. Tam venku, za zdmi nemocnice, jsou její tři sestry - Christina, Margareta a Birgitta. O její existenci ale nemají tušení. Lékařka, fyzička - a prostitutka.

Brilantní mozek uvězněný v bezmocném těle, trýzněném spastickými záškuby, začíná rozplétat vlákna jejich osudů... 




moje recenze:

Čtyři ženy, a čtyři různé osudy, přesto je všechny něco spojuje.
Desirée se vlastní matka Ellen vzdala ihned po porodu, protože se narodila velice nemocná se spoustou postižení. Přes všechna tato postižení má ale velice inteligentní mozek, a také jednu vzácnost. Dokáže se odpoutat od svého těla a cestovat světem. Je benandante. Celý život žije pouze mezi čtyřmi stěnami nemocnice, nemluví, a nehýbe se. Má ale jedno přání než umře. Chce poznat tři nevlastní sestry, a zjistit, která z nich žije život určený jí.
Birgittu, Margaretu a Christinu si vzala k sobě do pěstounské péče hodná tete Ellen, právě ta Ellen, která své vlastní postižené dítě nechala v ústavu.
Z malých holčiček vyrostly dospělé ženy, a i když měly všechny u tety Ellen pěkný domov a lásku, každá z nich má jiný život, a jiný osud.

Margaretu jako miminko našli v domovní prádelně, její matka jí tam prostě nechala a odešla. Z Margarety vyrostla velice impulzívní, a ukřičená žena, která pracuje jako fyzička.

Po Birgittině přichodu už v domě nebyl nikdy klid. Byla jako elektrizovaná, sršelo to kolem ní a kdo se moc přiblížil, riskoval, že dostane ránu. Vyrostla z ní vzteklá alkoholička a prostitutka.

Když přišla k tete Ellen Christina snažila se aby nedělala potíže. Hodně se učila, aby se mohla stát lékařkou, a pomáhat lidem. Christina má velice nízké sebevědomí, ale i tak si své přání splní.

Tyto tři ženy netuší jaké tajemství před nimi celý život teta Ellen skrývá. Dozví se ho někdy?
Jak se Desirée podařízačít rozplétat osudy všech tří žen? Jaký je život v ústavu, když jsou k vám všichni lhostejní? A co Christina, Margareta a Birgitta? Setkají se a budou se k sobě chovat jako sestry? A co teta Ellen?



můj názor na knihu:

Tato kniha plná touhy a beznaděje postižené Desirée se mi líbila. Ukazuje jak někdy mohou být osudy velice kruté k lidem, kteří si lásku a pěkné zacházení zaslouží, a naopak ti, kterým se ji dostene touto láskou pohrdají. V knize se dočtete o celém dětství tří nevlastních sester, ale i o životě jaký má Desirée v ústavu, a o jejích nočních výletech.
Kniha byla velice čtivá a pěkná. Jediné co mi při čtení trochu vadilo, že se mi ty osudy sester začaly plést, jak se neustále přeskakovalo z jedné na druhou. Ale zase se to dá pochopit, když autorka chtěla čtenářům přiblížit celé osudy všech žen.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství   METAFORA
Knihu zakoupíte  ZDE









Majgull Axelssonová je švédská novinářka a spisovatelka.

Majgull Axelssonová je původním povoláním novinářka. V době, kdy Švédsko začalo objevovat země třetího světa a jejich chudobu, začala působit i jako reportérka. Psala reportáže, postupně směřovala k beletrii. Majgull Axelsson je autorka,o níž je známo, že ve své tvorbě straní vždy slabým, utlačovaným a handicapovaným.






8 komentářů:

  1. Dobrá recenze!
    Kniha má zajímavé téma a krásnou obálku. Další kousek na můj nekonečný seznam :)

    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám doma také a začnu ji číst asi příští týden. Dost mě zaujal žánr - magický realismus. Už jsem jednu knihu s tímto žánrem četla a byla perfektní, takže uvidíme. Každopádně, tvoje recenze je velmi zajímavá, stejně jako kniha sama.

    Měj se moc hezky a pěkné čtení, Mimozemšťanka
    http://my-ideallife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem jednou také něco podobného četla, ale v této knize se mi to líbilo více. Těším se potom na tvůj názor na knihu :-)
      I tobě pěkné čtení :-)

      Vymazat
  3. Díky za recenzi :) zní to jako hodně zajímavý příběh, takže píšu na seznam a doufám, že se mi podaří ji v brzké době ulovit v knihovně :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příběh byl zajímavý a nevšední, je to zase něco jiného. Ale líbilo se mi to :-)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, kniha mě dost láká:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, moc ti děkuji, a kniha by se ti jistě líbila :-)

      Vymazat