pondělí 4. dubna 2016

Recenze:


Název knihy: Láska v Paříži
Autor: Nicolas Barreau
Nakladatelství: Moba
Žánr: Román
Počet stran: 288






                              Cokoli děláš, dělej s láskou.




anotace:

Alain Bonnard, majitel malého kina v Paříži, je nostalgikem z přesvědčení. Rád promítá filmy a má rád lidi, kteří na ně chodí. Hlavně tu okouzlující, plachou ženu v červeném kabátu, která přichází každou středu a vždy sedává v řadě číslo sedmnáct. Jaký je asi její životní příběh?
Jednoho večera najde Alain odvahu a pozve neznámou krásku na večeři. Tak začíná jeden z nejúžasnějších milostných příběhů, v němž svou roli hraje i film Woodyho Allena...




moje recenze:

Alain Bonnard již od útlého dětství trávil hodně času u strýčka Bernarda v jeho artovém kině, a proto není divu, že získal velkou lásku k starým filmům a vybavení těchto starých kin.
Když Alain dospěl rozhodl se jeho strýček, že mu své kino přenechá, věděl totiž, že u něho bude v těch správných rukou. Alain to kino má moc rád, a velice ho těší když vidí lidi odcházet po promítání spokojené. Pro zvednutí návštěvnosti avedl středeční promítání zamilovaných filmů. Všiml si, že na tyto filmy chodí pravidelně mladá žena v červeném kabátku, a vždy si sedá na stejné místo v sedmnácté řadě. Alainovi se mladá žena moc líbí a když ji po několika měsících konečně osloví a požádá o schůzku je rád, že jeho nabídku přijme. Alain se s Mélanií domluví, že se příští středu opět sejdou, protože Mélanie odjíždí na týden k tetě. Alain se velice těší, neboť si Mélanii velice zamiloval. Během tohoto týdne dostal nabídku, že v jeho kině natočí film Woody Allen, se kterým se právě setkal společně i s jeho doprovodem, mladou herečkou Soléne.
Když nastala středa Alain se už nemohl dočkat, až se s Mélanií uvidí, jenže ona na schůzku nepřišla...
Co se stalo? Proč nepřišla, když mu sama napsala, že se nemůže dočkat setkání? Alain kromě jména neví o mladé ženě nic i tak je odhodlaný udělat vše aby ji našel. Podaří se mu to? Budou spolu šťastní? A má se zmizením Mélanie něco společného plánované natáčení v Ailanově artovém kině?


ukázka z knihy:

Stála v řadě na lístky jako poslední, a když mi podávala bankovku, kterou chtěla platit, popadl jsem příležitost za pačesy.
,,Chodíte často na večerní představení, mademoiselle. Líbí se vám můj malý artový cyklus?'' zeptal jsem se naléhavě a přisunul jí vstupenku a drobné.
Zasunula si pramínek vlasů za ucho a plaše se usmála. ,,Líbí. Moc.'' ,,A mě se zase líbí, že chodíte tak často,''opáčil jsem rychle a omámeně hleděl na její malé, dokonale tvarované ouško, které teď celé zrudlo. Stále se usmívala a mlčela a pak si drobné schovala do peněženky. Co by taky měla říct na tak hloupou poznámku?Nechoď kolem horké kaše, chlapče, jdi rovnou k věci, jdi k věci, zaslechl jsem hlas kamaráda Roberta. ,,No...vlastně bych vám měl dát slevu, když chodíte do mého kina tak často,'' snažil jsem se být alespoň vtipný. ,,Jako se ve velkých obchodních domech dávají věrným zákazníkům slevové kartičky, víte?''
Vzala si vstupenku a chvíli mi hleděla přímo do očí. Pak se znovu usmála- já se usmál jako zhypnotizovaný taky. Není třeba, monsieur. Vaše filmy za to stojí.''





můj názor na knihu:

Alain je pro své okolí trochu podivín, protože se nezajímá o nic jiného než své artové kino, ale když mu do života vstoupí mladá žena v červeném kabátku i on se konečně zamiluje. Ze začátku vše vypadá dobře, jenže potom se něco přihodí, a Alain je rozhodnutý za svou lásku k Mélanii bojovat. Jeho zoufalství je až dojemné. Když se ale dozví tajemství, které souvisí se Soléne, věří, že díky tomu svou lásku bude brzy držet ve své náruči.
Krásný román o velké lásce nejen k ženě, ale i ke starým filmům. Pohodové čtení opravdu pro každého, a milovníci starých filmů si díky této knize některé připomenou.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  MOBA
Knihu zakoupíte  ZDE




Nicolas Barreau

Nicolas Barreau se narodil v Paříži. Na Sorboně vystudoval románské jazyky a historii. Po studiu pracoval v knihkupectví a začal psát. Nyní stále žije v Paříži a píše na volné noze své romány.









8 komentářů:

  1. Pěkná recenze doplněna o milé fotečky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! :)
    Do knihy asi nepůjdu, ale čtenáře si určitě najde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :)
      Myslím, že to není tvůj oblíbený žánr :-)

      Vymazat
  3. Krásna recenzia, knihu si prečítam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha vyzerá naozaj super :) veľmi sa mi páči samotná obálka, no ten dej je oveľa zaujímavejší :) som rada, že sa ti kniha páčila

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s extra mega GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat