pondělí 28. března 2016

Recenze:


Název knihy: Ohnivý anděl
Autorka: Yrsa Sigurdardóttir
Nakladatelství: Metafora
Žánr: Detektivka
Počet stran: 376







anotace:

Jaké hrůzy se děly za zdmi ústavu pro postižené, který lehl popelem? Nejlepší příběh od dob Přeletu na kukaččím hnízdem Islandská odpověď na Stiega Larssona! Detektivní thriller charakterizovaný slovy „žhavé smrtící plameny, ledově chladné lži“ je mrazivý i podmanivý jako sám Island, kde talentovaná autorka žije. Advokátka Tóra Gudmundsdóttir má toho nejděsivějšího klienta své kariéry. O její služby se zajímá duševně narušený sexuální deviant ve výkonu trestu. Nežádá však osvobození pro sebe. Přeje si propuštění Jakoba, mladíka s Downovým syndromem, který údajně založil požár v ústavu pro nemocné. Brzy nato začne Tóra dostávat prazvláštní esemesky a kdekdo jako by najednou měl co skrývat. Pitva ochrnuté neslyšící dívky pak přinese úděsné odhalení… Tóra si náhle připadá jako ve zlém snu. Vždyť, kde jinde než v nočních můrách píší neviditelné ruce na zamrzlé sklo divné znaky a kde se mrtvé au-pair dožadují, že budou dál hlídat své malé svěřence?




moje recenze:

V tomto díle detektivní série naší oblíbené právničky Tóry se dostáváme k vyšetřování hrůzného případu, který se odehrál za zdmi ústavu pro postižené. Během čtení se ale dozvíme, že tento hrůzný čin není jediný, který se udál, že je toho mnohem více.
Právničku Tóru si chce najmout duševně nemocný sexuální deviant, který si právě odpykává svůj trest. Zvláštní je, že nechce osvobození pro sebe,ale žádá znovu otevření a prošetření  případu mladíka Jakoba, postiženého Downovým syndromem, který je podezřelý že založil rozsáhlý požár v ústavu pro postižené, který měl za následek krutou smrt hned několika jejich svěřenců.
Tóra chvíli zvažuje zda má tento případ vzít, ale na Islandu právě panuje finanční krize a každá koruna se hodí, proto tento záhadný případ přijímá. Případ to není vůbec lehký, protože je téměř nemožné získat nějaké informace od postiženého mladíka, a bývalý personál ústavu, nebo rodiče těchto klientů z nějakého důvodu také nechtějí nic říci, a navíc se snaží aby nebyli ani žádné důkazy. Tóře brzy začnou chodit podivné zprávy na mobil, které ji nedávají žádný smysl, ale když se podle nich začne řídit, dostává se k velice důležitým informacím souvisejícím s tímto případem. Je ji ale záhadou od koho chodí, to je prozatím tajemstvím. Navíc musí zjistit jaký význam mají nalezené děsivé obrázky na kterých je vždy stejný výjev s podivnými písmeny a číslicemi. Když při pátrání náhle narazí na jednoho z bývalých zaměstnanců ústavu, celý případ dostane zcela jiný ráz a informace které se Tóra dozví ji téměř vyrazí dech.
Stalo se něco přímo v tomto ústavu, že se někdo rozhodl raději ho celý zapálit? Nebo měl požár zakrýt jiný čin? A co Jakob, je skutečně on tím kdo ústav zapálil, nebo je jen nevinnou obětí?
Rozluští Tóra pravý význam tajemných obrázků?




můj názor na knihu:

Ohnivý anděl je již několikátou knihou kterou jsem od této autorky četla, a opět jsem nadšená.
Pomalý rozjezd mi dal dostatek času poznat všechny postavy, tohoto hrůzného, možná chvílemi až tajemného příběhu. S každou další přečtenou stránkou jsem byly blíž a blíž celému rozuzlení. které jsem tedy opravdu nečekala. Čtení to nebylo veselé, ale dokonale jsem byla vtažena přímo do samotného děje. Prostě chytne a nepustí, a tak to mám ráda.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  METAFORA
Knihu zakoupíte  ZDE





Yrsa Sygurdardóttir

Narodila se 24. srpna 1963 v Reykjavíku. Roku 1988 dokončila bakalářské studium v oboru stavební inženýrství na Islandské univerzitě a roku 1997 dosáhla magisterského titulu v Montrealu. Pracuje jako stavební inženýrka a přitom se baví psaním. Je autorkou několika dětských knih.
Poslední rituál - román této autorky - přeskočil na žebříčku prodejnosti Dana Browna..










5 komentářů:

  1. Těším se na všechny knihy od autorky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto píšu ke každé tvé recenzi na knihu od autorky a dnes tomu nebude jinak:
    Musím si od této autorky už konečně něco přečíst!! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, klidně to piš :-D :-p já moc děkuji :-)
      Určitě nějakou přečti, píše vážně dobře a jestli půjdeš na Svět knihy, tak ti ji autorka může podepsat ;-)

      Vymazat
  3. Příběh zní zajímavě a určitě bych si ho někdy ráda přečetla. Ale jsem teď trochu zmatená. Autorka tedy napsala knih více, ale navazují na sebe tak, že bych je měla číst od prvního dílu nebo na sebe navazují jen volně?

    OdpovědětVymazat