úterý 22. března 2016

Recenze:


Název knihy: Pozoruhodná dobrodružství slečny Alethey                                   Darcyové
Autor: Elizabeth Astonová
Nakladatelství: Leda
Žánr: Literatura světová pro ženy
Počet stran: 384







anotace:

Světem panuje skálopevné přesvědčení, že svobodný muž, který má slušné jmění, se neobejde bez ženušky,“ stojí v úvodu slavné Pýchy a předsudku. Co si ale má počít nebohá novomanželka v případě, že se z toho muže hned po sňatku vyklube násilník a arogantní hňup? Osmnáctiletá Alethea, nejmladší dcera pana Darcyho a Elizabeth, se tím nedá srazit na kolena. Ačkoli je to v Anglii krátce po napoleonských válkách věc neslýchaná, rozhodne se utéct a v mužském přestrojení se v doprovodu stejně převlečené komorné vydává přes půl Evropy – do Benátek, kde hledá pomoc u chápavé starší sestry Camilly.
Do města na laguně cestuje z Londýna i urozený třicátník Titus Manningtree, někdejší voják a politik, jehož „ženušky“ pranic nezajímají. Jeho cílem je vypátrat Tizianův obraz, který se jeho rodu ztratil za válečné vřavy. Když se v Paříži a poté i při nebezpečném přechodu Alp setkává s Aletheou, neošálí ho její převlek ani na chviličku. Tak jako v románech Jane Austenové však strnulé konvence a předsudky hravě zdolá kouzlo náklonnosti. Jakmile se na obzoru objeví rozzuřený choť, přispěchá Titus uprchlici na pomoc…




moje recenze:

Příběh nás zavede do doby, kdy mladičká osmnáctiletá Alethea Napierová, dříve Darcyová utíká pouhých pár měsíců po svatbě z domu, a od svého násilnického manžela. Alethea je rozhodnuta utéci co nejdál, a zvažuje různé možnosti, u koho bude po tuto dobu hledat své útočiště. Svůj plán útěku má celkem dobře promyšlený, ne jen to kam pojede, ale i to jak to udělá, aby ji hned někdo nepoznal, a nepodal zprávu manželovi, kde se ukrývá. Do toho všeho je zapojená i její věrná komorná Figginsová, která je své paní se vším nápomocna, a je ochotna cestovat tak netradičně jak to Alethea naplánovala. Obě ženy se vydávají na dlouhou cestu přes půl Evropy- do Benátek, kde chce Alethea vyhledat, a požádat o útočiště svou starší sestru Camillu. Cesta to není opravdu lehká, na Aletheu a Figginsovou tu čeká spousta nástrah se kterými si musí podle svých možností poradit. Navíc musí dávat pozor, aby nepotkali na cestě nikoho kdo by je mohl poznat, a zkazit tak jejich útěk. Potkají ale i pár osob, které jsou jim ochotny pomoci. Když se Alethea dozví zdrcující zprávu z domova, je nucena svůj útěk ukončit a vypravit se na zpáteční cestu, na které je ji velice nápomocen Titus Manningtree, se kterým se poznali při dlouhé cestě do Benátek.
Na mladičkou dámu toho zažije opravdu hodně, ale zdá se že se na ni díky tomuto dobrodružství usměje i trocha štěstí.
Jak Alethea s Figginsovou opustili Anglii aby je nikdo nepoznal? Co všechno na cestách zažily? Jak skončil její násilnický manžel? A co Alethea, dovolí svému srdci aby ještě milovalo, nebo po zlých zkušenostech s manželem své srdce pro všechny muže navždy uzavře?




můj názor na knihu:

Začátek knihy byl pro mě takový trochu rozpačitý, nějak jsem se nedokázala začíst, ale postupně se mi příběh začal stále více líbit. Nakonec to byla moc pěkná kniha s příjemným oddechovým příběhem, ve kterém nechybí dobrodružství, napětí, ale také romantika. Obdivuji Aletheu a Figginsovou jak si dokázaly se vším co je potkalo poradit.
Musím také pochválit krásnou obálku knihy, a ještě hezčí papírový přebal, který je opravdu romantický a perfektně ladí k příběhu.



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  LEDA
Knihu zakoupíte  ZDE






Elizabeth Astonová

Současná britská spisovatelka ELIZABETH ASTONOVÁ vyrůstala s romány Jane Austenové už od dětství. Rodiče ji podle její nejslavnější hrdinky – nezkrotné Elizabeth Bennetové z Pýchy a předsudku (1813) – ostatně i pojmenovali, poněvadž se tímto milníkem anglické literatury vědecky zabývali.
Astonová prožila dětství v Chile a Bengálsku, poté vystudovala anglistiku na univerzitě v Oxfordu. Žije a píše střídavě ve Velké Británii a v Itálii. Inspirována austenovskou tradicí vytvořila mimo jiné volný cyklus sedmi próz, v nichž sleduje osudy potomků Darcyova rodu i jejich nejbližších příbuzných. V nakladatelství LEDA dosud vyšly její romány Dcery pana Darcyho, Slečna Darcyová se nevzdává a Strastiplné peníze paní Darcyové, které se v žánru austenovské fan fiction pěstované už od roku 1913 prosadily jako světové bestsellery.




10 komentářů:

  1. Marcelko, taky mám trošku problém se začátkem, ale už se začítám. Moc pěkná recenze a máš pravdu, ta obálka je prostě senzační. Škoda jen, že ta moje už utrpěla pastelkový šrám :-D. Ale nějak jsem si s tím poradila. To je tím, že se mi všude válí pastelky, omalovánky a knihy...a moje sedmiletý dítko okolo :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, moc ti děkuj :-) No ty pastelky a malé děti to je problém no :-D :-D My máme momentálně všude i pudrové puntíky :-D a učíme se stříhat, takže bráním vše co to jde :-D :-D Ať se ti kniha líbí, věř že to lepší přijde :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, Marcelko :) po knize se už dlouho dívám a těším se, až si ji přečtu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc děkuji, já si u ní pěkně odpočinula od mých oblíbených detektivek :-)

      Vymazat
  3. Nádherná obálka a nádherně nafoceno, Marcel :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha na mě čeká v poličce a po Tvé recenzi se nemohu dočkat na čtení :)
    Skvělá recenze!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji, a až přečteš určitě dej vědět :-)

      Vymazat
  5. Kniha zní opravdu zajímavě :) Ráda bych si jí přečetla, ale přednost mají knihy od Austenové. Zatím jsem od ní četla jen Emmu, což je mi dost líto. Takže až někdy přečtu knihy od ní, tak se vrhnu na tuhle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda Austenovou, tak se ti bude líbit i tato kniha :-)

      Vymazat