pondělí 14. března 2016

Recenze:


Název knihy: U nás na Slovácku
Autor: Jiří Jilík
Nakladatelství: Grada, Cosmopolis
Žánr: Humor
Počet stran: 248







 anotace:

Matička, Edison, Nefka, Fera Ondráček a cikánek Daňo tvoří nerozlučnou pětku kamarádů. Díky dalekohledu jednoho z nich jsou první, kdo vidí příjezd nového mladého učitele Petra Mikeše. Pomůžou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt.
Ale protože každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán, vřítí se do prvního z celé série průšvihů, které učitel s pěticí kamarádů během školního roku prožije.
Když se k výtečníkům přidá ředitel školy Švanda a místní funkcionář zvaný Ananas, kteří si myslí, že poručí větru dešti, má učitel na celý školní rok o zábavu postaráno. 



moje recenze:

Je krásný srpnový den. Prázdniny pomalu končí, ale v Trnávce se asi něco bude dít. Alespoň tomu nasvědčuje fakt, že pět kamarádů jakoby někoho vyhlíželo, místo toho aby se někde povalovali u vody a užívali si posledních dnů prázdnin. Ano je to tak. Dnes přijel nový učitel, a kluci si ho chtějí ještě před začátkem školy prohlédnout, a zjistit jaký asi bude. Nejlepší způsob jak to udělat, je že se nabídnou s pomocí odnést novému učiteli zavazadla do jeho bytu.
Jaký asi učitel bude? A bude mít pochopení pro jejich nesčetné lumpárny, kterými jsou kluci proslulí?
Začátek školního roku nebude pro nikoho příliš veselý. Dětem se nechce po prázdninách do školy, a pro nového učitele Mikeše školní rok také nezačne zrovna dobře, protože hned první den se přijde na to, že palma kterou mu kluci ochotně donesli do jeho bytu, aby tam nebyl tak sám, ukradli školníkovi, a ten z této události udělal velkou aféru.
Jaké trampoty učitel Mikeš zažije se svou novou třídou? Budou si rozumět, nebo to mezi nimi bude po celý rok skřípat? A co si na učitele vymyslí obyvatelé Trnávky? Jaké mají s oblíbeným učitelem úmysly, aby ho ve vesničce udrželi?


    hra s názvem ,,panna- orel''

ukázka z knihy:

,, Není ti, Staňo, líto těch peněz, když je prohraješ?'' Teď pro změnu krčí rameny Matička.
,,Proč si za ně něco nekoupíš?'' ,, A co?'' zamrkal kluk. ,,No co? To musíš vědět, co potřebuješ nebo čím se rád bavíš. Třeba pěknou knížku.'' ,,Knížku...???''pronesl otráveně kluk a protáhl obličej. Slibně se rozvíjející dialog byl přerušen dětským pokřikem: ,,Mám... mám...'' Přímo do ředitelovy náruče se vřítil Toníček s hrstí korun. Narazil na zeď Švandova pohledu. Úsměv se změnil v moldánky. ,,I ty, Toníčku...? No to bych nikdy neřekl, že i ty se toho účastníš. Dej sem ty peníze. Počkej, až to řeknu mamince.''


    Matička, Edison, Nefka, Fera Ondráček a cikánek Daňo


můj názor na knihu:

Při čtení knihy jsem se moc bavila. Vím, že kniha byla i zfilmována, a od roku 1985 ji můžeme vídat pod názvem Pětka s hvězdičkou. Miluji tu spoustu nezapomenutelných, vtipných hlášek, které samozřejmě v knize nechybí, a při jejich čtení se musíte usmívat. Kniha mi pozvedla náladu, a bylo velice příjemné si připomenout všechny lumpárny, které tato pětice výtečníků způsobila.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  GRADA, COSMOPOLIS
Knihu zakoupíte  ZDE






Jiří Jilík

PaedDr. Jiří Jilík (* 16. listopadu 1945, Praha) je český novinář, publicista, spisovatel a folklorista zabývající se Slováckem.

Narodil se v Praze, od šesti let žil v Kunovicích. V Brně absolvoval pedagogickou a filosofickou fakultu Masarykovy univerzity. Deset let učil na Základní škole ve Vlčnově. Zde se dodnes podílí na organizaci Jízdy králů. Do roku 2007 působil ve Slováckém                                                                   deníku.






1 komentář:

  1. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Přidejte se k úspěšným - Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat