neděle 20. března 2016

Knižní tipy:


Krásné nedělní ráno vám přeji :-)
Připravila jsem si pro vás knižní tipy na příští týden. A jaké knihy to tentokrát jsou? Pojďte se podívat.






anotace:
Jmenuji se Peter Grant. Ještě nedávno jsem byl obyčejný četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie. Jedné noci jsem se ale při vyšetřování vraždy zapletl s duchem, a všiml si mě tak vrchní inspektor Nightingale, poslední čaroděj Anglie. A tak teď stojím jako člen dvoučlenné speciální policejní jednotky v márnici nad tělem zavražděného jazzmana a snažím se získat z jeho mrtvého těla záznam melodie, důležitou stopu ve vyšetřování jeho vraždy. To fakt umím. A nejen to. A tak vím, že v Soho řádí vrah, který má nadpřirozené schopnosti a jedině naše jednotka je schopna ho zastavit.






anotace:
Román o Kateřině Parrové, která se později stala poslední, šestou manželkou anglického krále Jindřicha VIII., dokonale zachycuje dobu i prostředí a uchvacuje svým pohledem na královskou politiku, lásku i skandály. Příběh nadané Juliany, strážkyně dvorských tajemství, vtáhne čtenáře do světa pikantních vztahů na tudorovském dvoře.













anotace:
Ve svém skvělém románu Život za životem, jedné z nejprodávanějších knih pro dospělé v roce 2014, zkoumala Kate Atkinsonová možnosti nekonečných příležitostí – Ursula Toddová prožívala znovu a znovu převratné události dvacátého století. V Bohu v troskách obrací Atkinsonová pozornost k Ursulinu milovanému mladšímu bratrovi Teddymu – adeptu básnictví, pilotovi bombardéru RAF, manželu a otci – a sleduje ho na jeho cestě mezi nebezpečími a pokroky 20. století. Navzdory tomu, co zažil v bitvách druhé světové války, bude pro Teddyho nejtěžší prožít budoucnost, v niž ani nedoufal. 








anotace:
Staré zločiny jsou dávno promlčeny. Zapomněli na ně snad i jejich dřívější aktéři z padesátých. Už nechtějí převrátit svět jako kdysi, stačí jim dožít stranou a v klidu. Jsou tu ale také ti, kteří jsou přesvědčeni, že pachatelé zločinů by v klidu žít neměli, že na zaplacení viny není nikdy dost pozdě.
Ratajský les v Posázaví se stal v lednu 1952 místem vraždy. Na hromadě klestí zde byla nalezena komunistická funkcionářka Anna Felbabová s prostřelenou hlavou. Rudá justice odpověděla na její smrt nekompromisně a propaganda jí propůjčila vlastní interpretaci. Znovu tekla krev, vinných i nevinných, na starou křivdu se navršily křivdy nové… Prošlo víc než půl století, a spravedlnost se nedostala ke slovu. Na její místo tak nastupuje msta a kolo násilí se znovu roztáčí. Ratajský les čeká na svou poslední oběť.

Román vychází ze skutečných událostí, dotváří je a fabuluje. Dvě linie příběhu z let 1952 a 1958 prolíná třetí dějová osa – ta současná. Brzy se ukáže, jak osudově spolu všechny tři souvisejí. Neboť minulost stále ještě není pohřbena.




anotace:
Afrika na počátku 20. století, Keňa… Místo, kde domorodý svět černých bojovníků naráží na uhlazenou společnost aristokratických osadníků.
Bělošské děvčátko uprostřed černé Afriky. To je Beryl, kterou matka v útlém dětství opustila a zanechala ji samotnou s otcem na koňské farmě. Po nezdařeném manželství se zoufale zamiluje do charismatického lovce Denyse Finche Hattona, milence a přítele slavné baronky Blixenové. Ano, té svérázné dámy, kterou proslavila kniha Vzpomínky na Afriku.
Společenský skandál donutí Beryl uprchnout do Anglie. Po návratu do Keni už ale nic není jako dřív. Kde je její místo na zemi? Jenomže ono vůbec není na zemi. Je na obloze. V kabině letadla. 
Učí se ovládat stroj. Být nejlepší. Přeletět Atlantik. Doletět až ke slunci. Zlomit osud.




anotace:
Ross Poldark se vrátil po ukončení války za nezávislost z Ameriky do rodného Cornwallu, ale stále víc se vzdaluje elegantní a distingované společnosti, z níž vzešel. Po otcově smrti a ztrátě milované ženy se ožení s chudou a zavrhovanou dívkou Demelzou, které se ze soucitu ujal a zaměstnal ji ve svém domě jako služebnou. Tento nerovný sňatek však ještě víc zjitří jeho rozpory s lidmi, jež kdysi považoval za své přátele. Mladičká Demelza však musí svádět ještě tvrdší a bolestnější boj než Ross – snaží se přizpůsobit světu svého muže, jehož oddaně miluje, vzdoruje nevraživosti lidí, kteří jejímu soužití s Rossem nepřejí, a snaží se zajistit své místo na slunci nejen pro sebe, ale i pro jejich dítě, jež přichází na svět. Zároveň stojí při svém manželovi v jeho snaze uvést do pořádku rodový majetek, především měděný důl, a zajistit místním lidem jejich práva, což je v oblasti sužované bídou a propastnými společenskými rozdíly přetěžký úkol. Demelza se s nasazením sil mění za pomoci Rossovy sestřenice Verity ze služebné v paní domu, ale zjišťuje, že překročit hranici mezi společenskými třídami není vůbec snadné. Čeká ji ještě mnoho bouřlivých let, která prověří pevnost jejího vztahu s Rossem, a během nichž se budou muset utkat s nepřítelem odhodlaným způsobit jim hrozivé problémy…

Podle této dvanáctidílné ságy o rodu Poldarků natočila britská televize BBC kultovní seriál, který si získal obrovskou popularitu.



Tak toto je má dnešní nabídka knižních tipů pro příští týden.
Vybrali jste si? Já určitě ano :-)
Mějte pěknou neděli, a budu se tu na vás těšit.



12 komentářů:

  1. Měsíc nad Soho si určitě musím přečíst.

    OdpovědětVymazat
  2. Demelzu už mám doma a nejradši bych se do ní pustila hned teď!! :3
    Chci si ale počkat na Velikonoční prázdniny, abych si ji mohla plně vychutnat :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to plně schvaluji, bude to mnohem lepší zážitek :-)

      Vymazat
  3. Knihy Měsíc Soho a Demelza mě zaujaly :). Omrknu je, děkuji za tipy :).

    OdpovědětVymazat
  4. Hrozně se mi líbí Bůh v troskách a Ratajský les. Děkuju za zajímavé tipy! :)
    TUORE BLOG

    OdpovědětVymazat
  5. Měsíc nad Soho zní moc zajímavě, určitě se po něm brzy mrknu v knihovně.

    Dívka z venkova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro ty kdo mají rádi tento žánr je určitě velice zajímavá :-)

      Vymazat
  6. Docela by mě zajímala první a poslední kniha, ale to bych se nejdřív musela dostat k prvním dílům :D Chce to víc času na čtení...

    OdpovědětVymazat
  7. Kristý, ten čas bych také potřebovala, protože je tolik krásných knih, které si musím přečíst :-)

    OdpovědětVymazat