pátek 12. února 2016

Recenze:


Název knihy: Sny o vůni citronů
Autor: Kajsa Ingemarssonová
Nakladatelství: Ikar
Žánr: Román
Počet stran: 320









anotace:

Mohlo by se zdát, že Agnes má svůj život pevně pod kontrolou. Rozkročena jednou nohou ve Stockholmu a druhou v poklidné rodném městečku, za zády s rodinou, která je vždy připravena ji podpořit, milujícím přítelem, skvělou prací, nejlepší kamarádkou, kterou zná jako své boty. Je tomu ale skutečně tak? Náhle se všechny její jistoty začínají jedna po druhé bortit a zanedlouho nezůstane v životě Agnes kámen na kameni. Když jí kamarád nabídne, aby společně otevřeli novou restauraci, nemá už co ztratit… Sny o vůni citrónů z roku 2004 jsou třetím románem jedné z nejpopulárnějších švédských spisovatelek současnosti, Kasji Ingemarssonové.



moje recenze:

Agnes trvalo dlouho, než získala práci svých snů, a mohla se stát vrchní ve vyhlášené restauraci Le bateau bleu. Dříve se musela smířit jen s podprůměrně placenou prací servírky. O to měla větší radost z toho, že nyní pracuje v nejlepší restauraci Stockholmu. Bohužel tato práce obnáší i jeden problém, a to velice chlípného šéfa, který si myslí že může vše. Dokud to bylo jen plácání po zadku, tak to Agnes byla schopná přejít, nyní když se ji pokusil ve sklepení restaurace znásilnit, tak to už na ní bylo moc. Náhoda tomu chtěla, že na obranu použila lahev velice drahého vína, které se nyní rozlévá mezi střepy po podlaze sklepení. Agnes je propuštěna s okamžitou platností a navrch se spoustou sprostých nadávek. Chvíli může být jen tak doma, ale moc dlouho ne, protože potřebuje z něčeho platit měsíční výdaje. V inzerátech žádnou práci nesehnala, a tak se rozhodla že musí dojít na pracovní úřad. Při čekání ji někdo osloví, a zjistí že je to dávný kamarád Kalle. Dají se spolu do řeči a Agnes se dovídá že Kalle práci neshání, ale nabízí. Má v plánu otevřít si malou restauraci a tak shání personál, i Agnes nabízí práci a má si jeho nabídku rozmyslet.
Po pár dnech volá Kallemu a práci bere. Na restauraci je ještě spousta práce, než se bude moci otevřít, jednou z nich je vymyslet její název. Agnes napadá název Malé žluté citronky, a vidí i jak by měla restaurace vypadat, a Kallemu se její nápady líbí.
Nastává čas otevření a nervozita je znát, je také jasné co se stane pokud do restaurace nebudou chodit lidé. Začátky jsou těžké všude, a tak všechny potěší, že by na jejich restauraci měla být napsána recenze, a pokud bude dobrá, tak to znamená hodně návštěvníků.
Agnes náhle potkává jedna špatná událost za druhou, ale v kruhu rodiny a přátel vše překoná, a zjistí že tato práce i lidé okolo jsou pro ni velice důležití.
Jak se Agnes zachová, když dostane velice dobrou pracovní nabídku? Dokáže vzdorovat věčně nevěrnému příteli? Jak celá rodina zvládne velkou ztrátu která je potká? A kdo je tajemný soused v domě, se kterým se Agnes často potkává?



můj názor na knihu:

Kniha splnila má očekávání, je to příjemná a oddechová četba. Určitě si ráda knihu do budoucna přečtu znovu. Navíc se mi velice líbí krásný žlutý přebal knihy plný citronů, který na mě působí velice pozitivně a příjemně.




Kajsa Ingemarssonová

Kajsa Ingemarsson vyrostla ve Stockholmu, ale také žila několik let v Blekinge, po vysoké škole se vrátila opět do Stockholmu . Studovala ruské , polské a politické vědy na univerzitě ve Stockholmu a jeden rok na Puškinově institutu v Moskvě . Do Švédska se vrátila v roce 1990, byla kontaktována bezpečnostní policií, FBI na doporučení spolužáka, a nabídla jejich práci jazykových dovedností ve švédské kontrašpionáži proti Rusku. Na SAPO pracovala v rozmezí 1991-1997 (1995 rovněž pozorování / diplomacie na OBSE v Lotyšsku po dobu šesti měsíců), ale pro další kariéru v FBI by musela podstoupit školení policejní akademie, které odmítla. Prostřednictvím známých na přehlídce švédského rádia Hassan, začala dělat komediální show v rádiu, a to byl začátek nové fáze v její kariéře. Od té doby Ingemarsson se účastnila jako moderátorka, autorka, herečka a představitelka ve švédském rozhlase. Aplikace výběru: Hlasy v rádiu , zeleň / přání , sněží v Indianien (Advent Calendar), Public Service a na minuty , kde byla členka po mnoho let. Na podzim 2010 vedla vlastní talk show Ingemarsson v P1 ve švédském rozhlasu. Také se objevila v několika televizních produkcích jako herečka a scenáristka. Jako moderátorka, vedla programy Televize (SVT), Dobrý večer Švédsko ( TV3 ), Diskuse o novinkách ( Channel 5 a Channel 9 ) a nejslabší ( Seven ). Ingemarsson byla také publicistka v Ladies World již několik let, a psala i v novinách City.V roce 2002 žačala její kariéra romanopisce (knihou "Až napočítám do čtyř") a je jedním z nejprodávanějších švédských spisovatelek, která je milovaná již v celé Evropě. Její romány jsou teplé a soucitné, kde čtenář najde lidi, nastavení událostí, které jsou aktuální, přesvědčivé. Její psaní je zábavné a stylové, navrhnuté v konverzačním tónem, který je, ve stejnou dobu, inteligentní a odborně véde čtenáře k osobnímu rozvoji, který je základem jejích příběhů. Ve stejném duchu jako Nora Roberts, Mitch Albom a Julie Powell, Kajsa Ingemarsson představuje novou generaci současné fikci. S téměř miliony čtenářů ve Švédsku, je jedním z největších bestsellerů švédských všech dob. Na hlubší úrovni, Ingemarsson souvisí s finesou a humorem malých věcí, které dělají běžní lidé hrdinství ve svých vlastních životech. Individuální štěstí může vypadat zcela odlišně od jedné osoby na druhou, jak se projevuje v každém z jejích příběhů. Celkem napsala 9 románů u nás je vydán "Sny o vůni citronů" .Ingemarsson má dvě dcery a je vdaná s rádiovým novinářem na SR Lasse Johanssonem .



moje hodnocení: 4/5












7 komentářů:

  1. Hezké fotečky :) Štve mě, že jsem knížku prošvihla jak v LK, tak i v akci na buxu :) Ale třeba ještě někdy bude :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-) Neboj ona třeba ještě v akci bude ;-)

      Vymazat
  2. :) Povedená recenze :) Knihu si píši na seznam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Dokopala si mě si tu knihu konečně koupit,takže si ji musím co nejdříve objednat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ji koupila, protože se mi hrozně líbila obálka, no a i příběh mě nyní nezklamal :-)
      Děkuji moc :-)

      Vymazat
  4. Za 140kč ji klidně prodám. Osobně v Praze nebo poslšu.

    OdpovědětVymazat