neděle 17. ledna 2016

Recenze:


Název knihy: Někdo to s holkama umí
Autor: Jiří Traxler
Nakladatelství: Grada, Cosmopolis
Žánr: Humor, Satira
Počet stran: 256







anotace:

Humoristické povídky Jiřího Traxlera prostupuje jediné téma – erotika dospívání – v mnoha podobách, proměnách a situacích. Dozvíme se, co dělají dospělí, když jdou děti spát, že Petřín není ohřívárna, komu patřil Vyšehrad po setmění, co se odehrávalo v křovinách zpustlé Grébovky nebo za jakým účelem se běhalo Stromovkou, zažijeme lásku v páternosteru, milostnou schůzku ve třech, ve čtyřech i v organizované skupině a manželství na zkoušku, vydáme se na rande se dvěma sněhuláky a dostane se nám poučení, jak rozveselit vážnou známost.
Když autor čítával své povídky při svých koncertech, bavili se diváci všeho věku. Zaujme knižní vydání těchto retro příběhů i dnešního čtenáře? Náctiletý se jistě usměje nad bezmeznou naivitou dospělých, čtenář v produktivním věku snad na chvíli zapomene na hromadění produktů a senior možná nostalgicky zalistuje vlastní pamětí.
Motivy příběhů, reálie a zvolená forma vyprávění navozují dojem skutečných zážitků. Autor však s nadhledem sobě vlastním podotýká, že se jedná spíše o zastydlé projevy pubertálního fantazírování, doslova pubesc/i/ence fiction. A jedním dechem za všechny kluky dodává, že titulní věta je nonsens a že s holkama to umět vlastně nelze. Naštěstí to umějí ony s kluky.




moje recenze:

Tato kniha obsahuje dvacet sedm povídek. Ve všech je humorným způsobem popsáno, jak se seznámit s opačným pohlavím. Od prvních zamilovaných psaníček posílaných při vyučování po spolužácích dívce svých snů. Rady zkušenějších kamarádů jsou jistě k nezaplacení, jen ne u všech tyto rady fungují stejně. Ne každý si ví v milostných situacích rady hned na poprvé. Když dívka na schůzce čeká, že ji chlapec obejme, nebo políbí, a chlapci to nedochází, nebo se natolik ostýchá, že to raději neudělá. Chybami se učí každý z nás. Někomu vše vyjde hned na první pokus, jiný to zkouší tak často, dokud to prostě nevyjde. Jiný si píše tajný deníček, jak probíhalo rande, i když zápisky jsou od reality úplně jiné. No co, jednou to tak opravdu bude.
Knihu doprovázejí tématické básničky o citech, ale i všem co provázelo dobu našich počátků s balením dívek. Nepřehlédnutelné jsou i pěkné černobílé obrázky, které knihu ozvláštní.


z povídky:

Dívka pozve spolužáka na rande do Botanické zahrady. Na lístečku mu napíše, že se jedná o milostné rande. Asi aby to pochopil. Navíc mu připíše, že jestli nepřijde, je srab.
Dívka na schůzku přijde včas, ale se silně namalovanou pusou, až působí nepřirozeně. Chvíli se jen tak procházejí, a probírají jak by se měl chlapec chovat k dívce. Chlapec tedy plní všechny požadavky dívky, do chvíle, kdy se chce dívka líbat. On se zdráhá tak dlouho, až dívka musí s pravdou ven, a řekne mu, že jde o sázku s kamarádkou, která je ukrytá v křoví. Pokud ji nepolíbí, tak od kamarádky dostane dvě velké facky, a ještě bude muset zaplatit deset korun. Chlapec chvíli přemýšlí, a nakonec se s dívkou domluví.
Políbí se? Jak dopadne sázka? A jak povídka nakonec dopadne vám neprozradím :-)



můj názor na knihu:

V této knize je napsáno velice hodně prvních pokusů o s blížení se s opačným pohlavím.
Knihu si můžou přečíst všechny věkové kategorie, protože ti mladší se v některých situacích jistě poznají, a ti starší mají naopak možnost zavzpomínat si na své milostné začátky.
Láska je mocná čarodějka, a jednou ji poznáme všichni, ať už jsme začínali jakkoliv :-)



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  GRADA
Knihu zakoupíte  ZDE






moje hodnocení: 4/5












4 komentáře: