úterý 8. prosince 2015

Recenze:


Název knihy: Len to nikomu nepovedz
Autor: Miroslava Varáčková
Nakladatelství: Slovart
Žánr: Dívčí romány
Počet stran: 238







anotace:

Slová sú niekedy nebezpečnejšie než päste...

Ivo má dvadsať a život pred sebou. Mladšia sestra Eva je jeho jediná slabosť, pre ktorú bez okolkov vytiahne do boja. Sedemnásťročná Eva je bratov pravý opak. Odkedy je terčom posmechu medzi spolužiakmi, snaží sa byť neviditeľná. No s jazvou na tvári a stigmou rodinnej tragédie sa uniká pred spolužiakmi len ťažko. Keď nevinné žartíky prerastú v priamočiaru tyraniu, Eva nachádza jedinú radosť zo života už len pri tanci. A tam jej osud uštedrí poslednú a najtvrdšiu ranu menom láska.

Aj vo svojej jedenástej knihe dokazuje Miroslava Varáčková, že patrí medzi špičku slovenských autoriek pre tínedžerov. S nehou a porozumením píše o šikane, o pocitoch osamelosti v rozpadnutých rodinách a o priateľstvách tínedžerov, ktoré pre nich v ťažkých chvíľach znamenajú všetko.





moje recenze:

Eva a Ivo jsou sourozenci, a žijí momentálně sami. Otec jim umřel, a matka odjela pracovat do zahraničí, aby mohla lépe finančně zabezpečit rodinu.
Evě je sedmnáct let, a chodí na střední školu. Každý den je pro ni obrovské utrpení. Nezapadla mezi své spolužáky zrovna nejlépe, a oni ji mezi s sebou nechtějí, a tak každý den vymýšlejí, jak ji znepříjemnit celý den. Eva už si na každodenní útoky spolužáků zvykla, jen nikdy neví co si na ni zrovna vymyslí. Kromě nadávek si musela zvyknout ne neustále rozházené věci po třídě, rozlámané tužky, svačiny v koši, nebo rozstříhané oblečení na tělocvik. Celý den má strachem sevřený žaludek, a čeká odkud přijde další útok. Nejvíce se těší na odpoledne, kdy chodí do tancovat do tanečního klubu, kde má pár přátel, a velkého kamaráda Lukáše, který je i jejím tanečním partnerem. Jen začne hrát hudba, Eva se ponoří do tance, který miluje, a rázem zapomíná na vše zlé okolo. Lukáš má pro Evu důležitou zprávu, a ona ji chce hned vědět. Dozvídá se, že Lukáš za pár týdnů odjede studovat tanec do Francie. Pro Evu to znamená, že nebude moct tančit, protože nebude mít nějakou dobu partnera, ale také to, že přijde o nejlepšího kamaráda.
Eva se nevzdává, a chodí tančit sama, až když už v sále nikdo není. Jednoho dne si všimne, že ji někdo pozoruje. Nejprve se lekne, jestli to není někdo z jejích spolužáků, ale pak zjistí, že je to bývalý tanečník Timo. Dají se spolu do řeči, a domluví se, že budou trénovat společně, i když jen pro zábavu, a ne na závody. Eva prožívá dva životy. Jeden ten školní plný strachu, a nenávisti spolužáků. A ten druhý, kdy je šťastná a může tančit, a být s Timem.
Šikana a zloba spolužáků nezná mezí, a tak se jednoho dne ve škole stane něco zlého. Eva jde po schodech, a když to vůbec nečeká, její spolužačka ji srazí za schodů dolů...

Co se stalo? Poznamená nějak pád, již tak nešťastnou Evu? Kolik dalších záludností od spolužáků musí ještě vytrpět, než nastane změna? Vrátí se Lukáš někdy z Francie? A co Timo? Neohrozí nic jejich city?




můj názor na knihu:

Musím říci, že tento příběh mě dostal, tolik zlého si Eva vytrpěla. Když si myslela, že by konečně mohla mít kamarádku, nakonec ji stejně podrazila, a ublížila víc, než by kdo čekal. Otec se zabil. Matka raději odjela pryč, a nechala děti, ať se protloukají životem sami, i když jim posílala peníze, tak mateřskou lásku nic nenahradí. Až úraz ve škole Evě otevřel oči, a začala měnit svůj život.
Knihu jsem četla jedním dechem, a fandila Evě, aby našla trochu štěstí. Na konci mi bylo líto, že už kniha skončila, a že nepokračuje, i když její téma je velice smutné, a neměli by jsme před šikanou a násilím zavírat oči.


Za poskytnutí knihy k recenzi tímto velice děkuji nakladatelství  SLOVART 
Knihu zakoupíte  ZDE 





Miroslava Varáčková

Miroslava Varáčková žije a tvorí v Trnave. Je vydatá a má dve malé deti. Píše príbehy pre young aldults (mladých dospelých) a väčšina jej kníh sa radí do žánru fantasy. Je verná novým, originálnym témam. Vo voľnom čase sa venuje svojej rodine, s ktorou často chodí do hôr. Miluje svoje deti, manžela, knihy, turistiku, cestovanie, dobré filmy a rockovú hudbu. Bojí sa hlbokej vody a neznáša faloš.




moje hodnocení: 5/5












4 komentáře: