neděle 6. prosince 2015

Recenze:



Název knihy: Pamatuji si vás všechny
Autor: Yrsa Sigurdardóttir
Nakladatelství: Metafora
Žánr: Thriller
Počet stran: 315



          U ledového islandského fjordu leží vesnice duchů...




anotace:

U ledového islandského fjordu leží vesnice duchů... královna islandské krimi přichází s mrazivým thrillerem, poprvé bez právničky Tóry, ale i tak naberete dech až na konci.

Když se tři mladí lidé z Reykjavíku rozhodnou, že koupí dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech, netuší, co všechno je tam čeká. Co bude odhaleno a co probuzeno.
Gardar, jeho žena Katrín a společná kamarádka Líf se chtějí pustit do renovace domu, ale brzy se začnou dít divné věci. Na podlaze se objevují mokré šlápoty, někdo trousí po pokojích mořské mušle, ozývají se podivné zvuky. Mobily se jim záhadně vybijí a loď pro ně má přijet až za několik dní. Jiná cesta z oněch mrazivých pustin nevede. Jsou tu úplně sami. Nebo ne...?

V malém městečku na druhé straně fjordu vyšetřuje policistka Dagný spolu se svým kamarádem, psychiatrem Freyrem, sérii nepřirozených úmrtí. Stopa vede do zaprášených archivů s policejními složkami z minulého století. Jak by ale tehdejší zločiny mohly souviset s nedávným záhadným zmizením Freyrova malého syna?

Záhady se vrší jedna na druhou a pomalu se začínají propojovat do řetězce děsivých událostí. Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli...






moje recenze:

Manželé Katrín a Gardar, společně s jejich přítelkyní Líf se rozhodnou koupit dům v opuštěné obci v pustých západních fjordech. Mají s domem velké plány. Chtějí se pustit do rozsáhlé renovace celého domu a vytvořit zde malý hotýlek, nebo penzion.
Na ostrov přijeli lodí, která pro ně má přijet až za několik dní. Po tuto dobu tu budou úplně sami.
Nebo ne...?
Nanosí si všechny své věci do domu, a protože jim je velká zima, rozhodnou se zahřát prací. Domluví se s čím začnou, a pak se dají do práce. Je také potřeba nanosit vodu a dřevo na oheň. V domě nefunguje elektřina, a tak jsou odkázáni jen na baterku a svíčky.
Večer se všichni uloží do spacáků, a chtějí jít spát, když najednou uslyší zavrzání podlahy v kuchyni. Někdo je v domě. Nikdo se nechce jít sám podívat, a tak jdou nakonec všichni. Nikoho nenajdou, a okna i dveře jsou zavřená. Ráno je probudí veliká zima, navlečou na sebe spoustu oblečení, a jdou do kuchyně. Uvaří si kávu. Plánují si malý průzkum okolí, a další práce na domě, kterých je tu potřeba opravdu hodně. Najednou si všimnou, že na podlaze jsou mokré kalužky, kde se tu vzali? Při bližším prozkoumání vídí, že ty kalužky jsou vlastně mokré otisky nohou. Všem je jasné, že zde nemůžou být sami, ale na ostrově nikoho nezahlédli, tak kdo to je, a co po nich chce? Tajemných věcí přibývá, a objevují se v noci i ve dne. Katrín, Gardar i Líf mají stále větší strach...






Na druhé straně fjordu policistka Dagný vyšetřuje společně s kamarádem Freyrem, který je psychiatrem, sérii nepřirozených úmrtí starších lidí, které ovšem mezi s sebou mají něco společného. Díky vyšetřování se dostávají k informacím, které jsou staré několik desítek let, a snaží se zjistit, co za těmito úmrtími stojí. Zjištění, že všechna úmrtí jsou spojena i s nedávným zmizením Freyrova malého syna jim na klidu nepřidá.
Stopy starých případů dovedou Dagný a Freyra až na opuštěný ostrov, kde jsou Katrín, Gardar a Líf. Nebo už nejsou...?
Jak děsivé události se staly? A kdo za tím vším vězí? A proč? A jak do toho všeho zapadá zmizení malého Benniho?


Příšerná pravda musí být odhalena. Mrtví si někdy pamatují víc, než bychom si přáli...


můj názor na knihu:

Kniha Pamatuji si vás všechny je mojí druhou přečtenou knihou této autorky. Její děj se prolíná ve dvou liniích, které nakonec splynou v jednu. Knihu jsem přímo hltala jak se mi líbila. Duchařinu mám ráda, a snesla bych klidně víc.
Tuto knihu všem doporučuji, a já jdu vybírat nějakou další knihu této autorky.


Za poskytnutí recenzního výtisku tímto moc děkuji nakladatelství  METAFORA 
Knihu zakoupíte  ZDE 








                                     Yrsa Sigurdardóttir

Narodila se 24. srpna 1963 v Reykjavíku. Roku 1988 dokončila bakalářské studium v oboru stavební inženýrství na Islandské univerzitě a roku 1997 dosáhla magisterského titulu v Montrealu. Pracuje jako stavební inženýrka a přitom se baví psaním. Je autorkou několika dětských knih. Poslední rituál - román této autorky - přeskočil na žebříčku prodejnosti Dana Browna..




moje hodnocení: 5/5

















2 komentáře:

  1. Od té doby, co jste knihu představily na svém blogu se Šárkou, knížka mě láká, ažse mi nějak prodrala pod kůži, že jsem se po ní dnes přeptala na Databázi knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já už ji mám přečtenou, a jsem velice spokojená, a Šárka ji právě čte, tohle je prostě moje krevní skupina :-D

      Vymazat