neděle 6. září 2015

Recenze:


Název knihy: Srdcový král
Autor: Petra Hesová
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 336







                                                                       anotace:

Mladá vyšetřovatelka Emma Lindová se nedávno přestěhovala ze Stockholmu do Prahy, aby se seznámila se zemí své matky a vystoupila ze stínu otce, úspěšného autora detektivek. Je konec května, po městě se procházejí zamilované dvojice a v břevnovském bytě je nalezena zavražděná dívka s nožem v srdci a kartou v ústech...








moje recenze:


Emma Lindová se před rokem přestěhovala ze Stockholmu do Prahy, kde pracuje jako vyšetřovatelka u kriminální policie.
Tentokrát je Emma povolána k zavražděné, asi dvacetileté dívce. Dívka je zavražděna celkem brutálním způsobem, a je vidět, že je vrahem naaranžována tak, aby ještě mohl zasáhnout nožem poslední ránu přímo do srdce. V ústech mrtvé dívky, policejní technici objevují něco jako zmuchlaný papír. Po vytažení z úst a narovnání je všem jasné, že jde o mariášovou kartu, a to o srdcového krále.
Vyvstává otázka, proč jim tam kartu zanechal, a proč právě srdcového krále. Jakou spojitost má se zavražděnou, nebo je to jen náhodně zvolená karta?
Emma spolu s kolegou Víťou Peřinkou rozjíždí pátrání, a zjišťují, že zavražděná dívka se jmenovala Kristýna Havrdová a bydlela na kolejích školy, kde studovala. 
Od kamarádky Markéty Rybové se dozvídají, že ten byt ve kterém byla Kristýna nalezena mrtvá je její, a že ho poslední dobou často Kristýně půjčovala. Vyšetřovatelé si myslí, že důvodem půjčování bylo za účelem sexuálních služeb, ale Markéta jim vysvětluje, že Kristýna tam lidem vykládala z karet. U lidí byla velice oblíbená, a často se k ní vraceli.
 Emma s Vítkem se rozhodli, že se poptají na nějaké informace  i v rodné vesnici, a tak vyrážejí na Šumavu. Od rodičů Kristýny, a její sestry zjistili, že nějakou dobu chodila s Ondřejem Mrázem.
Rodiče byli od začátku proti jejich vztahu, protože již od dávných dob mezi těmito rodinami vládla jakási křivda, a rodiny se neměli rády.
  Je spousta otázek, na které Emma nezná odpovědi. Případ je stále zapletenější a je potřeba ho rozplést.

  Jednoho dne u Emmy doma zazvoní domovní zvonek, a za dveřmi je její soused a kamarád v jedné osobě, a drží v rukou balíček, který ráno převzal od pošťáka, když nebyla doma.
Emma balíček ihned rozbaluje, a uvnitř vidí dvě knihy napsané jejím otcem ve Švédsku, které právě vyšly. Jedna z nich se v překladu jmenuje Srdcový král.... 
  V tom to Emmě dochází, už ví kde má hledat vraha Kristýny Havrdové. Jen jeden z jejích přátel a známých čte knihy ve Švédštině  a díky tomu mohl okopírovat vraždu z knihy jejího otce.
Co se na konci knihy ještě odehraje a kdo je vrahem Vám samozřejmě neprozradím, ale doporučím vám si tuto knihu přečíst. Určitě za to stojí, a přikláním se i k tomu, abychom dali častěji šanci knihám od Českých autorů.





Úryvek z knihy:

Co když si Havrdovou zvolil úplně náhodně? Co pak? Těžko můžeme předpokládat, že pokud je vrah na svobodě, jedná se o životem znuděného psychoanalytika, co chce trochu nakopnout svoji soukromou praxi!
To máš asi pravdu, pousmál se Bart. Alespoň já bych tenhle postup nevolil. Ale čeho bych se držel na tvém místě, jsou první dojmy. Škoda, že jsem místo činu sám neviděl, ale s Vítkem jste se oba shodli na tom, že vidíte osobní vztah pachatele a oběti.
Emma přikývla. Msta, vztek. To děvče někdo popravil.





Petra Hesová





Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství  MOBA
Knihu můžete zakoupit  ZDE




moje hodnocení: 4/5










2 komentáře:

  1. Páni super recenze! :)
    Na knihu si mě nalákala,už jsem ji u tebe jednou viděla,ale teď mě láká ještě víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čtu hlavně zahraniční detektivky a je to škoda.
      Kniha se četla velmi dobře. Určitě jsem nalákala i sama sebe na českou tvorbu :-)
      Jinak děkuji a pokud si knihu pořídíš tak přeji pěkné čtení :-)

      Vymazat