pondělí 4. července 2016

Recenze:


Název knihy: Společnice
Autorka: Lesley Pearse
Nakladatelství: Moba
Žánr: Román
Počet stran: 525











anotace:

Patnáctiletá Belle vyrůstá v londýnském nevěstinci U Annie, aniž by tušila, co se každodenně odehrává v pokojích nahoře. Annie je totiž její matka a úzkostlivě střeží dceřinu nevinnost. Belle se však nečekaně stane svědkem surové vraždy jedné z matčiných dívek, kterou zabije zákazník. Tato noc změní celý její život. Aby vrah nebyl prozrazen, dívku unese a prodá do pařížského nevěstince. Belle se ocitá v krutém světě zločinu a násilí, nemá nikoho, kdo by ji chránil. Cesty ji zavedou až do dalekého New Orleansu, kde se stane velmi žádoucí a vyhledávanou společnicí. Celou dobu však zoufale hledá šanci, jak utéct a vrátit se domů... Z mladé dívky se postupně stává žena, která je schopna překonat všechny rány osudu…







moje recenze:

Belle je mladičká dívenka, která opravdu každého upoutá svou krásou, ale také úsměvem a milou povahou. Její dosavadní život je odlišný od života jiných dětí. Žije totiž v nevěstinci, který provozuje její matka, ale z obavy aby Belle neskončila stejně jsou pro ni v domě zavedena striktní pravidla, která musí dodržovat. Smí se pohybovat pouze v přízemí domu a večer nesmí chodit do patra domu, kde jsou umístěny pokoje dívek. To že se večer ze salonku a pokojů dívek ozývá hudba a smích přikládala Belle tomu, že se zde nejspíš odehrávají nějaké večírky. Její matka ji od provozu nevěstince a všeho co se toho týká držela pěkně daleko, aby se nedozvěděla skutečnou pravdu.
Jednoho dne, když služebné Mog pomáhala uklízet v pokojích, v jednom z nich usnula a když se probudila už bylo pozdě pokoj opustit, protože jedna z dívek si sem právě vedla svého zákazníka. Belle nezbylo nic jiného než se schovat pod postel a doufat, že se jí podaří brzy pokoj opustit. Jenže netušila, že právě tímto dnem se změní od základů celý její dosavadní život. Nejen že zjistila co se v pokojích skutečně odehrává, ale navíc v zrcadle vidí jak zákazník surově zabije jednu z dívek.
Když se vrah dozví, že Belle vše viděla rozhodne se dívku unést, a tím umlčet jak svědka, tak její matku.
Belle má potřebu se někomu s hrůzným zážitkem svěřit, ale její matka se o tom nechce bavit a tak se svěří kamarádovi. Pak už se vše odehrává velice rychle. Únosci přijde sama do rány a ten ji odváží daleko od všech které má ráda. Únoscem je prodána do jiného nevěstince a je pro své mládí a krásu opravdu žhavým zbožím. Belle netuší co se s ní od tohoto okamžiku bude dít a kolik síly bude potřebovat aby se vzpamatovala. Během dvou let Belle prožije spoustu bolesti a ponížení, ale pozná i opačnou stránku. Občas najde někoho kdo se k ní nechová krutě a neubližuje ji. Za celou dobu si ale nepřeje nic jiného než se co nejdříve vrátit domů.
Co se osudovou noc v pokoji odehrálo? Kam únosce Bellu odvezl? Našla dívka alespoň někoho kdo by ji vyslechl a byl ochotný ji pomoci? Co její práce společnice, naučila se ji mít ráda, nebo to byla pouze nutnost k přežití? A dokázala se nakonec dostat domů?




můj názor na knihu:

Tato kniha je opravdu krásná. I když má přes pět set stran děj vás natolik pohltí, že si budete říkat, proč už je konec. Belle je opravdu silné děvče, protože vše co ji potkalo by málo kdo ustál, a ona krutý osud dokázala nejen přijmout, ale i se mu postavit. Děj této knihy je sice z dřívější doby, ale to co dívky musí vytrpět a jak se s nimi zachází se určitě za ta léta nezměnilo a možná dnes se s nimi zachází ještě hůře.
Už teď se velice těším až vyjde druhý díl.



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  MOBA
Tuto knihu zakoupíte  ZDE





Lesley Pearse

Lesley Pearse patří mezi nejoblíbenější britské autorky. Fanoušky si získala po celém světě. Na svém kontě má již sedm milionů prodaných knih. Čtenáře dokáže do svých příběhů, působících velice pravdivě, vtáhnout a udržet v napětí od začátku až do konce. S postavami vás seznámí takovým způsobem, že na ně ještě dlouho nezapomenete. Nepíše podle žádného vzorce, ani nemá vyhraněný žánr. Dokáže psát o nemilovaných dětech, strachu, odmítání, chudobě, pomstě, stejně tak o bolesti první lásky, o přátelství, protože to všechno sama prožila. Ve svých třech letech přišla v důsledku tragických okolností o matku. Část dětství tedy Lesley a její starší bratr strávili odděleně v dětském domově. Otec sloužil u Royal Marines. Nepříjemné zážitky z tohoto období se také promítají v autorčině tvorbě. Nyní má tři dcery, dvě vnoučata, psy i spoustu milujících přátel. Je rovněž nadšenou zahradnicí.





Žádné komentáře:

Okomentovat