středa 1. června 2016

Recenze:


Název knihy: Lovci lebek
Autoři: Hana Hindráková, Jiří Johánek
Nakladatelství: Grada, Cosmopolis
Žánr: Detektivka, Thriller
Počet stran: 224









anotace:

Posledních deset let zatemnila Jaroslavův mozek jediná myšlenka. Myšlenka na pomstu. Tehdy boss ukrajinské mafie zastřelil jeho kolegu Lukyho, po kterém zůstala těhotná žena. Ačkoliv Jaroslav konečně dostal nabídku práce u speciální jednotky lovců lebek, má ke spokojenosti daleko. Život mu komplikují nevyřešené dluhy z pokeru, sílící tlak vymahačů a postupný rozpad rodiny. 
I pracovní úspěchy střídají neúspěchy. Ukrajinská mafie posílá do Čech nebezpečného nájemného vraha, aby zlikvidoval nepohodlné svědky, po nichž pátrá také Jaroslavova jednotka. Zdá se, že nájemný vrah s andělskou tváří je vždy o krok napřed...




moje recenze:

Už je to deset let, co Jaroslav přišel o kolegu.
Stále si vyčítá, že nedokázal nějak zabránit jeho smrti. Když Luky zemřel, byla jeho žena akorát těhotná a Luky svého syna nikdy nepoznal. Jaroslav se svou ženou Martinou je často navštěvují a snaží se jim pomáhat jak jen to jde. Jenže i Jaroslav má spoustu svých problémů. Kvůli práci se mu začíná rozpadat rodina. Problémy často řeší alkoholem, a že ho není zrovna málo. Dluhy které má se snažil zalepit výhrou v pokeru, jenže jednou při špatné sázce prohrál a dluh ještě zvětšil.
Když dostane nabídku pracovat u speciální jednotky, má velkou radost. Patřit mezi lovce lebek si vždy přál, a snad by i mohl díky většímu platu začít splácet dluhy.
Jenže řešení velice důležitého případu mu sebere i tu trochu volného času, který trávil s dětmi a svou ženou. Dohání ho dluhy a vymahači. Když mu jeho žena Martina předloží k podpisu papíry k rozvodu je to na Jaroslava už opravdu moc. Nad vodou ho drží jeho kolegové, kteří se snaží přehlížet i alkohol v práci. Hlavně Lída mu dokáže naslouchat.
Vše se komplikuje a nájemný vrah, kterého mají chytit jim stále uniká. Jakoby byl stále o kus před nimi. Při závěrečné akci se vše pokazí, a výsledek je katastrofální. To se nemělo vůbec stát.
Co se stalo před deseti lety, že se z toho Jaroslav nemůže vzpamatovat? Dokáže Jaroslav získat zpět svou rodinu? Vyřeší své finanční problémy? A jak do Jaroslavova života zapadá jeho kolegyně Lída?
Co se při závěrečném zátahu na nájemného vraha zvrtne?





můj názor na knihu:

Tuto knihu jsem měla velice rychle přečtenou, a bylo zajímavé zjistit jak to přibližně funguje u speciálních jednotek. Krytí a vzájemná důvěra jsou zde velice důležité. Selhání jednotlivce znamená selhání celé jednotky a také nevyřešený případ. Vzhledem k tomu, že autorka spolupracovala na knize s policistou, předpokládám, že jde o tvrdou realitu a ne jen o fikci.
Krátké kapitoly mi plně vyhovovaly.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství   GRADA, COSMOPOLIS
Knihu zakoupíte  ZDE








Hana Hindráková pochází z Trutnova z východních Čech a v současné době žije ve Strančicích nedaleko Sázavy. Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze se zaměřením na cestovní ruch a rozvojové země. Mezi její největší lásky patří Afrika, cestování a psaní. Od roku 2000 navštívila čtyřikrát Keňu, dále Tunisko, Egypt, USA, Nepál, Nový Zéland, Argentinu, Chile, Portoriko, Velké a Malé Antily a většinu evropských zemí. Hana píše poezii, prózu i publicistiku a v roce 2008 byla jedním ze zakládajících členů neziskové organizace Fair, o. s. (www.fair-ngo.eu). Více najdete na webových stránkách www.hindrakova.cz.





Spoluautor Jiří Johánek









9 komentářů:

  1. Recenze se ti povedla, ale asi tohle zrovna není ta kniha, kterou bych si musela za každou cenu přečíst. Možná, asi ani nechci vědět, jak to funguje mezi Ukrajinou a Českou republikou :-D

    OdpovědětVymazat
  2. ja by som sa potom asi bala chodit po ulici :(


    Pozyvam na letnu GIVEAWAY, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/05/rexona-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je jedno o kom to je, protože to násilí je tu tak jako tak :-)

      Vymazat
  3. Speciální jednotky zní docela zajímavě :) jediné co mi vadí je to, že naprostá většina detektivů v knihách má problémy s alkoholem, začíná to být skoro klišé... bylo by fajn mít nějakého, který má problémy s něčím jiným, jako například Strike s nohou, či spíš protézou a nebo Lincoln Rhyme s kvadruplegií. Ne že bych jim místo toho nepřála trochu alkoholu :)
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to máš pravdu. Alkohol je téměř v každé detektivce i já se s tím v knihách setkávám dost často.

      Vymazat
  4. Hezká recenze, ale já stále váhám. Zpočátku mě kniha nezaujala vůbec, pak jsem trochu podlehla, ale teď už zase nejsem přesvědčená. Zatím se bez ní asi obejdu :) Přeji Ti hezký den, Marcel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristýnko, moc děkuji za komentář :-)
      Přeji ti pěkný víkend.

      Vymazat
  5. Pěkná recenze! :)
    Do knihy se asi pouštět nebudu, protože by mi nejspíše žánrově moc nesedla :/

    OdpovědětVymazat