středa 27. dubna 2016

Recenze:


Název knihy: Demelza- Dáma z chatrče
Autor: Winston Graham
Nakladatelství: Baronet
Žánr: Román, Historie
Počet stran: 504








anotace:

Ross Poldark se vrátil po ukončení války za nezávislost z Ameriky do rodného Cornwallu, ale stále víc se vzdaluje elegantní a distingované společnosti, z níž vzešel. Po otcově smrti a ztrátě milované ženy se ožení s chudou a zavrhovanou dívkou Demelzou, které se ze soucitu ujal a zaměstnal ji ve svém domě jako služebnou. Tento nerovný sňatek však ještě víc zjitří jeho rozpory s lidmi, jež kdysi považoval za své přátele. Mladičká Demelza však musí svádět ještě tvrdší a bolestnější boj než Ross – snaží se přizpůsobit světu svého muže, jehož oddaně miluje, vzdoruje nevraživosti lidí, kteří jejímu soužití s Rossem nepřejí, a snaží se zajistit své místo na slunci nejen pro sebe, ale i pro jejich dítě, jež přichází na svět. Zároveň stojí při svém manželovi v jeho snaze uvést do pořádku rodový majetek, především měděný důl, a zajistit místním lidem jejich práva, což je v oblasti sužované bídou a propastnými společenskými rozdíly přetěžký úkol. Demelza se s nasazením sil mění za pomoci Rossovy sestřenice Verity ze služebné v paní domu, ale zjišťuje, že překročit hranici mezi společenskými třídami není vůbec snadné. Čeká ji ještě mnoho bouřlivých let, která prověří pevnost jejího vztahu s Rossem, a během nichž se budou muset utkat s nepřítelem odhodlaným způsobit jim hrozivé problémy…

Podle této dvanáctidílné ságy o rodu Poldarků natočila britská televize BBC kultovní seriál, který si získal obrovskou popularitu.




moje recenze:

Tento román čtenáře zavede do Cornwallu v letech 1788-1790.

Demelza pochází z velice chudých poměrů, ale měla štěstí, a provdala se za kapitána Rosse Poldarka. Není to rovnocenné manželství, neboť Demelza si neustále uvědomuje svou chudou minulost, a snaží se naučit chování bohatší vrstvy.
Demelza Rosse oddaně miluje, a udělala by pro něho vše na světě. Jejich štěstí je ještě větší, když se jim jedné velice bouřlivé noci narodí dcera. Dají ji jméno Julie.
V Cornwallu, kde Poldarkovi žijí se začíná stále více projevovat chudoba, a to má neblahý dopad i na doly, které Ross a jeho přátelé vlastní. Postupně se doly uzavírají, a nepomáhají žádná opatření, která jejich majitelé podniknou.
Ross Poldark je v Cornwallu váženým občanem. Všichni vědí, že je sice přísný, ale vždy ke všem spravedlivý, a nikdy nikomu neodmítl pomoc. Demelza je také taková, a když vidí, že Rossova sestřenice Verity je jako tělo bez duše, rozhodne se ji pomoci, aby mohla také být šťastná, musí ale vše dělat potají za zády Rosse, což ji velice trápí, ale ví, že on nesouhlasí s tím, aby jakkoliv zasahovala do cizích věcí.
Ross bývá kvůli krizi často mimo domov a snaží se zachránit vše co půjde. Demelza toho využívá a pomáhá Verity s jejím novým životem.
Kromě velké chudoby se krajem šíří i nemoci, které velice těžce zasáhnou Poldarkovu rodinu.
Jak se Demelze daří mezi bohatými? Co na to její rodina? Jaké komplikace a problémy nastanou při krizi v Cornwallu? A s čím vším se musejí zdejší obyvatelé potýkat? Najde Verity své štěstí? A přes co se musí Demelza s Rossem přenést?


ukázka z knihy:

,,V čem jste podle vás udělala chybu? Měla byste mi to prozradit, když už jste tady.''
,,To nemá smysl. Lidem, jako jste vy, nemá cenu něco vysvětlovat.''
Probodl ji rozzuřeným pohledem. ,,Žádám vás, abyste mi to řekla.''
Znovu se na něj zadívala.
,,Šlo mi o Verity. Ross si mě vzal loni. Do té doby jsem o Verity nic nevěděla. A ona sama mi neřekla ani slovo. Vyzvěděla jsem to od Rosse. To o vás. Mám Verity moc ráda. Dala bych cokoliv na světě, jen abych ji viděla šťastnou. Nikdy se s tím nevyrovnala. Není ten typ, který to dokáže. Ross mě varoval, abych se do toho nemíchala. Tvrdil, že je to nebezpečné, a naléhal na mě, abych to nechala být. Jenomže já jsem to nedokázala a chtěla jsem se s vámi sejít. Já - já - domnívala jsem se, že Verity měla pravdu, a ostatní se mýlili. A - a potřebovala jsem se přesvědčit, že měli pravdu oni, než to nechám být.''



můj názor na knihu:

V tomto románu poznáte sílu nezdolné, a oddané lásky, porozumění, pomoci druhým, ale také spoustu bolesti, utrpení, a bezpráví.
Rozhodně to není žádný sladký románek. Dozvíte se, jak hodně těžký život v této krajině lidé měli, ať se snažili sebevíc. Demelza se snažila vždy a všem pomáhat, nebo jim být alespoň na blízku, a možná tato nesmírná obětavost ji vzala to nejcennější co měla.
Kniha se mi četla velice dobře, a všem kteří mají takovéto knihy rádi ji doporučuji :-)



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji knihkupectví  MARTINUS.CZ
Knihu zakoupíte  ZDE




Winston Graham byl anglický novelista, známý především svými příběhy o kapitánu Poldarkovi a sérii historických fikcí odehrávajících se v Cornwallu.
Winston Mawdsley Graham se toužil stát spisovatelem již od raného mládí. Narodil se v Manchesteru, ale v sedmnácti letech se přestěhoval do Perranporthu v Cornwallu, kde žil až do roku 1925. Roku 1960 pobýval krátce v jižní Francii a nakonec se usadil v Sussexu. Během svého života napsal téměř čtyřicet knih. Jeho knihy se dočkaly překladu do mnoha jazyků a slavná série o Poldarkovi dala vzniknout dvěma televizním seriálům, které byly uvedeny ve čtyřiadvaceti zemích. Podle osmé knihy z této série "Cizince z moře", byl natočen dvouhodinový televizní film. Jeden z Grahamových dřívějších románů "Zapomenutý příběh", bal ztvárněn v pětidílném televizním seriálu, který získal stříbrnou medaili na Newyorském filmovéme festivalu. Šest z jeho knih bylo převedeno na plátno. Nejznámější adaptaci "Marnie" režíroval Alfred Hitchcock. Winston Graham byl členem Královské literární společnosti a v roce 1983 mu byl udělen Řád britského impéria.





10 komentářů:

  1. Demelzu jsem také přečetla. Moc se mi líbí, jak pan Graham dokázal popsat život v 18. století., poutavě mi přiblížil dobu a já se už těším na další díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano to je pravda, vše je pěkně popsáno. Na mě by tam mohlo být trochu méně těch událostí okolo dolů, ale jinak pěkná kniha. A konec :-(
      Při čtení jsem si vše dokázala přímo představit :-)

      Vymazat
  2. Tieto knihy som ešte nečítala, a predpokladám, že sa pri mojom dlllhom zozname k ním ani nedostanem :( No vyzerá to naozaj skvele :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katarínko, i můj seznam je převelice dlouhý, a myslím že rozhodně není konečný :-D

      Vymazat
  3. Na tuto sérii si brousím zoubky :).

    OdpovědětVymazat
  4. Super recenzia! :) Na knihy sa tiež chystám, pretože vyzerajú zaujímavo, ale nikdy si na nich nenájdem čas! :D Prajem pekný večer. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Čas si určitě udělej :-)
      I tobě přeji pěkný večer :-)

      Vymazat
  5. Krásná recenze! :)
    Poldarka naprosto miluji, takže jsem ráda, že se ho čtení čím dál více lidí :)

    OdpovědětVymazat