pondělí 11. dubna 2016

Knižní tipy:


Máme tu pondělí, a s ním nový týden, proto tu mám pro vás nové knižní tipy. Jste zvědaví co jsem vybrala? Pojďte se tedy podívat :-)



Pro tento týden jsem vybrala tyto knihy.



anotace:
Další příběh geniálního detektiva Lincolna Rhyma se začíná odvíjet na prestižní hudební škole v centru New Yorku, kam se po útěku z místa činu uchýlí pachatel vraždy. Policie do několika minut obklíčí uzamčenou učebnu a chystá se s vrahem vyjednávat. Vzápětí se zevnitř ozve výkřik a výstřel, a tak policisté vyrazí dveře. Místnost je však prázdná. Na pomoc jsou povolání Lincoln Rhyme s Amélií Sachsovou a okamžitě začínají s důkladným šetřením. Ochrnutý Rhyme musí i tentokrát spoléhat na pomoc své přítelkyně, pro ctižádostivou Amélii by zase úspěšné vyšetření případu mohlo znamenat povýšení. Proti nim však tentokrát stojí mistrný iluzionista přezdívaný Kouzelník, který si s nimi pohrává a burcuje jejich profesionální ctižádost prostřednictvím úděsných vražd, jejichž bestialita se neustále stupňuje. Počet mrtvých narůstá a hodiny nelítostně ukrajují čas. Rhyme se Sachsovou proto musí co nejrychleji proniknout skrz kouřovou clonu a zabránit hrůzyplné pomstě, která se hrozí stát                                                           nejokázalejším zmizením v dějinách kriminalistiky...




anotace:
Další nálož úsměvných a hlavně vtipných příhod s nyní již čtyřletou Viki. S touto knížkou se budete chlámat, řehtat a slzet smíchy. A nepůjde to zastavit. Je dokonce možné, že po přečtení několika kapitol se budete celý den přiblble usmívat a nevěřícně kroutit hlavou...













anotace:
Sedmý případ inspektorky Malin Forsové
Vzduch se chvěje horkem. Na Linköping se žene neobvyklá letní bouřka. V pečovatelském domě je nalezen mrtvý devětasedmdesátiletý Konrad Karlsson, oběšený na kabelu od zdravotního alarmu.
Okolnosti nasvědčují sebevraždě, ale všichni, kdo mrtvého znali, o něm mluví jako o muži, jenž měl i přes zdravotní problémy silnou vůli žít. Mezi personálem byl oblíbený a pro Malininu dceru Tove, která je v domově na letní brigádě, se stal jakýmsi náhradním dědečkem.
Podezření, že Konrad nespáchal sebevraždu, posilují i výsledky pitvy. Vyšetřování je v plném proudu, ale zdá se, že do sebe nic nezapadá. Informace si protiřečí, průběh událostí je zmatený. Co mohl kdo získat smrtí nemocného starce, dokonce i ve společnosti, kde se kvůli penězům přestává dbát na lidskou                                                                 důstojnost?




anotace:
Göttingen, anno 1786.
Do města přicházejí krásná plačka Alena s manželem Juliem. Julius chce po desetiletích dokončit studium medicíny, aby s konečnou platností překonal staré bezpráví, kdy byl nespravedlivě a potupně vyhozen z univerzity. Avšak i jeho současné studium stojí pod neblahou hvězdou a Alena musí za Julia bojovat jako lvice. Za pravdu a spravedlnost…
Závěrečná část trilogie. Předchozí díly: Loutkář a Loutkářova hra.











anotace:
Nejnovější prozaický text úspěšného makedonského spisovatele Goceho Smilevského Návrat slov není rozsáhlý a nejde o román v klasickém, nýbrž spíše v postmoderním pojetí příběhu. Próza začíná větou: Na počátku mého života byla slova. Poté mladá šestnáctiletá dívka, která se narodila roku 1099, vypráví příběh o svém životě s matkou v malém pokojíku s krejčovskou dílnou na levém břehu Seiny v Paříži. Dívka dostala jméno Heloisa údajně proto, aby co nejvíce znělo jako Helios – Slunce. Když jí bylo osm let, její strýc, v jehož domě bydleli, ji odvedl do kláštera v Notre Dame, aby se vzdělávala v gramatice, rétorice, dialektice, aritmetice, astronomii, hudbě, latině, starořečtině a hebrejštině. Tam se s ní sblížil nejmladší učitel katedrální školy Abelard a dosáhl toho, že mu její strýc dovolil, aby se nastěhoval do jeho domu a mohl dívku učit…

A zde začíná tragický milostný osud Abelarda a Heloise, jeden z nejznámějších a nejdramatičtějších příběhů skutečné lásky všech dob. Smilevského vyprávění je po mnoha stránkách zvláštní, nevšední, nejednou připomíná prózy Umberta Eca. Je proloženo dobře formulovanými dialogy a filozofickými úvahami o životě, svobodě, o smrtelném hříchu, k němuž řadí lhostejnost jako hřích osmý, o vládnutí a moci či rozdělení společnosti.





anotace:
Zvláštní agent Pendergast se proti svému zvyku ujme soukromého vyšetřování krádeže sbírky vína v malém přímořském městečku Exmouth. Se svou svěřenkou Constancí Greeneovou se tam vydá ve víře, že si užijí krátkou dovolenou, zpestřenou rozuzlením bezvýznamného případu – záhy však narazí na mnohem chmurnější záhadu: pozůstatky muže, mučeného a zaživa zazděného před sto padesáti lety.
K záhadě z předminulého století se vzápětí přidá další: vražda v močálech, jejíž oběť je pokryta tajemnými symboly, vyřezanými přímo do pokožky… a ty zase směřují k čarodějnicím, které se do těchto končin uchýlily ze Salemu po neblaze proslulých procesech z roku 1692. Nebo jde jen o falešnou stopu?







Tak to je má dnešní nabídka. S nad vás nějaká kniha zaujala :-)
Pokud ano budu ráda když mi necháte komentář ;-)

Přeji krásný den.
Marcela :-)

4 komentáře: