čtvrtek 10. března 2016

Recenze:


Název knihy: Lauro, ty jsi ale číslo
Autor: Ivona Březinová
Nakladatelství: Grada, Bambook
Žánr: Dívčí román (11+)
Počet stran: 120








anotace:

Láska, kamarádství, sport a životu nebezpečný průšvih - vítejte v Lauřině životě. Úspěšná autorka dívčích románů vypráví o třináctileté Lauře, která se poprvé ve svém životě setkává s osudovým vztahem a také s problémy, o nichž zprvu neví, jak je řešit. Všechno je ale jednou poprvé... velký průšvih i velká láska.
Držitelka ocenění Zlatá stuha Ivona Březinová přichází s dalším dívčím románem, tentokrát ze sportovního prostředí.
Jak v sobě objevit dívčí krásu, když ve mně táta chce vidět vytouženého syna? Jak získat sebevědomí vedle o tři roky starší a hezčí sestry? Jak pomoct kamarádce z průšvihu, ve kterém jde o život? A mám do cizích problémů vůbec strkat nos? Laura má podobných otázek plnou hlavu. I když je jí teprve třináct, zdá se, že se zvládne vypořádat s pěkně zapeklitými situacemi. Laura totiž není žádná fiflenka, Laura je fotbalistka, Laura je zkrátka číslo - silná holka, která ti ukáže, že i ten největší problém má řešení a že láska je ten největší gól.




moje recenze:

Laura je třináctiletá dívka, která řeší typické holčičí problémy jako je první láska, vzhled, ale zároveň se v určitých situacích umí zachovat velice dospěle. Laura, doma zvaná Laurine, měla původně být kluk, nebo alespoň po celou dobu těhotenství to lékaři tvrdili rodičům. Po jejím narození byl tatínek velice zklamán, že má druhou holku, a tak se rozhodl, že bude alespoň dělat nějaký klučičí sport. Hokej doma neprošel, a tak Laura hraje fotbal, a hodně jí to baví. Do oddílu nastoupí nová dívka, a Laura ji přistihne jak si něco píchá do kůže. V domnění, že má kamarádka cukrovku jako její tatínek, snaží se kamarádku bránit a uchovat její tajemství. Jenže pak se něco stane, a zjistí se, že dívka má mnohem vážnější problém. Stejný problém nyní řeší i Laury starší sestra, a tak ji nezbude nic jiného než začít jednat. Jaký problém obě dívky mají? Co nový kluk, který začne chodit do stejné třídy jako Laura? A pozná Laura že život není jen fotbal?




můj názor na knihu:

Tato tenká knížka se mi četla dobře, je to taková lehká četba i když se v ní řeší celkem závažný problém. V určitých místech, kdy se Laura snaží vyrovnat své starší sestře vznikají velice komické situace, a tak jsem se u čtení i zasmála. Takže knize nechybí ani vtipná stránka, spíše ale poukazuje na to, ne ne vždy vše vypadá jak se zdá, a měli by jsme být více všímaví svému okolí.
Laura se na svůj věk zachová velice dospěle, když nastanou problémy jak doma, tak i ve fotbalovém klubu kam chodí.
Dávám tři hvězdičky, ale jen proto, že já už jsem této věkové kategorii hodně daleko :-D
Ale pro mladé slečny je to prima četba.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  GRADA- BAMBOOK
Knihu zakoupíte  ZDE





Ivona Březinová

Ivona Březinová píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií a nejrůznějších žánrů. 
Vystudovala gymnázium a Pedagogickou fakultu v Ústí n.L., obor čeština –dějepis. Po několikaletém působení na katedře bohemistiky, kde získala titul PaedDr., se v roce 1996 stala spisovatelkou z povolání.
Poslední roky zároveň vede semináře tvůrčího psaní na Literární akademii v Praze a v této souvislosti rozvíjí i svou editorskou činnost.
Často také jezdí na besedy a autorská čtení. Má za sebou již stovky besed po celé ČR i Slovensku. Pro snadnější zprostředkování literárních besed mezi autory a knihovnami zorganizovala vytvoření programu Besedník.
Od roku 1982 je členkou IBBY a od roku 1999 členkou Obce spisovatelů. Od roku 2007 vede tvůrčí skupinu Hlava nehlava, ve které funguje jako editorka povídkových sbírek autorů Literární akademie.







Žádné komentáře:

Okomentovat