sobota 5. března 2016

Recenze:


Název knihy: Plavba smrti
Autor: Yrsa Sigurdardóttir
Nakladatelství: Metafora
Žánr: Detektivka
Počet stran: 360









anotace:

Šestý případ právničky Tóry

Posádka přepychové jachty zmizela beze stopy. Kdo je vrah?
Naše známá sympatická právnička Tóra má před sebou snad nejtěžší a nejbolestnější případ, jaký kdy musela řešit...
Do přístavu v Reykjavíku vplouvá luxusní jachta a plnou rychlostí naráží do mola. Navíc je úplně liduprázdná! Co se stalo s posádkou a rodinou, která byla na palubě, když opouštěli Lisabon?
Prošetřením tohoto prazvláštního případu je pověřena známá advokátka Tóra. Záhady přibývají... Šíří se zvěsti, že loď byla prokletá. Tóře se zdá, že na palubě zahlédla jedno ze zmizelých dvojčat...
Co to má znamenat?
A kde je Karítas, půvabná žena bývalého majitele jachty? Komu patří tělo, které moře vyplavilo o kus dál na pobřeží? Pokud se na lodi vraždilo – kdo je vrah?
Yrsini čtenáři se opět dočkají neuvěřitelných zvratů a nečekaných odhalení.
„Nejmrazivější román Yrsy Sigurđardóttir, mezinárodní bestseller. Yrsa je zjevně na vrcholu svých tvůrčích sil," napsala islandská literární kritika.



moje recenze:

K oblíbené právničce Tóře se dostane velice zajímavý, a složitý případ.
Postarší manželé ji požádají o pomoc při zmizení jejich syna Aeigira, který měl připlout na luxusní jachtě společně se ženou, a jejich dcerkami- dvojčátky.
Od té doby co jachta vyplula z Lisabonu se jim nikdo z rodiny neozval, a jachta nyní doplula sama do přístavu v Reykjavíku, kde prudce narazila do mola. Na jachtě se ale nikdo nenachází. Není na ni ani očekávaná rodina, ani posádka. Kde všichni jsou, a jak je možné, že loď doplula do přístavu sama?
Tóra zjistila, že Aegir nastoupil se svou rodinou v Lisabonu na jachtu, která byla zabavena úřady, a na Islandu se měla dobře prodat. Ze začátku plavba probíhala poklidně, a nic nenasvědčovalo tomu, že by se během plavby mělo cokoliv stát. Jenže během bouře je na lodi objeveno v mrazícím boxu mrtvé tělo. Kdo je to? A jak se na jachtu dostalo? Najednou začne na lodi panovat strach, a každý podezřívá každého. Vrah musí být nejspíš na palubě. Čím více se loď blíží k Reykjavíku, tím větší strach na lodi panuje, a co teprve když začne ubývat pasažérů.
Na lodi není kam se schovat, ani jak z ní uniknout. Ještě že malé holčičky, které jsou na lodi jsou hodné, a vydrží zůstat ukryté v kajutě. Jenže po hrůzných událostech, které v několika hodinách nastanou jsou i ony nuceny vyjít z bezpečí kajuty na palubu. Rozhodnou se učinit to, co viděli v dětské pohádce na videu, v domnění, že potom budou v náruči svých rodičů.
Co se během plavby na jachtě stalo? Může za vše opravdu někdo z posádky? Co vůbec zapříčinilo to, že bylo nutné zabíjet nevinné? Dokáží se již tak utrápení rodiče smířit s tím, co jim právnička Tóra sdělí?



můj názor na knihu:

Kniha se rozjížděla celkem pomalu, ale pak začínala dostávat ty správné obrátky.
Zprvu poklidné plavby se stalo opravdu děsivé drama. Musím říci, že do poslední chvíle jsem netušila kdo, a proč za vším stojí, a rozhodnutí malých dvojčátek mě vážně dostalo. Autorka mě po celou dobu čtení držela pěkně v napětí.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  METAFORA
Knihu zakoupíte  ZDE



Yrsa Sigurdardóttir

Narodila se 24. srpna 1963 v Reykjavíku. Roku 1988 dokončila bakalářské studium v oboru stavební inženýrství na Islandské univerzitě a roku 1997 dosáhla magisterského titulu v Montrealu. Pracuje jako stavební inženýrka a přitom se baví psaním. Je autorkou několika dětských knih.
Poslední rituál - román této autorky - přeskočil na žebříčku prodejnosti Dana Browna..





moje hodnocení: 5/5











6 komentářů:

  1. Už se těším, až si dám celou sérii s Tórou, zatím mám doma 1. a 3. díl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, Yrsa :) Od té doby, co jsem četla její Pamatuji si vás všechny, ji mám opravdu ráda :) Je jasné, že tuhle sérii si taky musím přečíst :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano tu knihu jsem si také zamilovala :-)
      Určitě si musím přečíst i její další knihy :-)
      Moc ti děkuji.

      Vymazat
  3. Musím si už od autorky konečně něco koupit!! :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-)
      Určitě to udělej je vážně dobrá.

      Vymazat