středa 25. listopadu 2015

Recenze:


Název knihy: Na ostrově
Autor: Tracey Garvis Graves
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 311





anotace:

Na Maledivy se většinou jezdí na dovolenou. Třicetiletá učitelka Anna však bude na jednom z jejich ostrovů trávit léto neobvyklým způsobem. Má pomoci šestnáctiletému Týdžejovi dohnat školu, kterou zameškal kvůli boji se zákeřnou chorobou. Ani Týdžej si nepředstavoval, že bude trávit prázdniny s rodiči někde daleko od Chicaga a kamarádů. A ještě k tomu ležením v učebnicích. Jenže letadlo s Týdžejem a Annou za mladíkovou rodinou nikdy nedorazí. Po ztroskotání hydroplánu skončí na opuštěném ostrově, odkázáni jeden na druhého. Debutový román mladé americké autorky, který se okamžitě po vydání stal bestsellerem.





moje recenze:

Třicetiletá učitelka Anna bude trávit prázdniny doučováním šestnáctiletého Týdžeje, který díky svému boji se zákeřnou chorobou potřebuje dohnat školní učivo.
Prázdniny mají trávit na jednom z ostrovů na Maledivách. Ovšem malé letadlo na ostrov nedoletí.
Pilot dostal během letu infarkt, a letadlo se zřítilo do moře. Anna i Týdžej mají velké štěstí, že havárii přežily, ale vůbec netuší, kde jsou, a jestli je někdo bude hledat. Co zde budou dělat? Mají žízeň, hlad, a nemají vůbec nic. Snaží se nemyslet na to co teď prožívají jejich rodiny. Prozatím prozkoumávají pláž, jestli nenajdou něco k jídlu a pitnou vodu. Je také potřeba najít nějaký úkryt na noc, a proti dešti.
Po pár dnech na ostrově nacházejí na pláži pár věcí vyplavených mořem z jejich ztroskotaného letadla. Mají alespoň pár věcí, které jim maličko usnadní pobyt na tomto opuštěném místě.
Čas zde ubíhá pomalu, a tak si hodně povídají o svých rodinách, a přátelích. Hledají kokosové ořechy, a plody chlebovníku, které jim trochu pomohou zahnat hlad, a snaží se chytat dešťovou vodu.


Jak dlouho budou nuceni na ostrově přežívat, a bojovat s různými nemocmi, žraloky, a nedostatkem jídla a pitné vody? Najde je někdy někdo? A jaké pouto se vytvoří mezi učitelkou a jejím studentem?

Na tuto knihu mě upozornila moje kamarádka, a musím říci, že se mi velice líbila. Pěkný, chvílemi až dojemný příběh života na opuštěném ostrově, který mě doslova vtáhl do děje.








Tracey Garvis Graves

 žije na předměstí Des Moines ve státě Iowa, s manželem, dvěma dětmi a s hyperaktivním psem jménem Chloe. Na ostrově je její první román, který ji vystřelil na vrchní příčky knižních bestsellerů. Nyní usilovně pracuje na další knize.












moje hodnocení: 5/5











4 komentáře:

  1. Krásná knížka, četla jsem a určitě si ji dám s chutí někdy ještě jednou. Pěkně nafoceno, Marcel :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak táto kniha vyzerá naozaj perfektne :)

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Je to opravdu krásný příběh :-)

    OdpovědětVymazat