sobota 1. srpna 2015

Recenze:


Název e-knihy: Vandraren
Autor: Janiel Kaffe
Nakladatelství: Martin Koláček- E-knihy jedou
Počet stran: 320
Žánr: Sci-fi a fantasy









anotace:

Hlavní hrdina, mladík jménem Vandraren, se vydá na pouť, aby poznal svět. Kromě poznání chce dospět a snad i zmoudřet. Zažije mnoho dobrodružství. Pozná sebe, spoustu lidí, potká svůj osud i osudovou lásku. Autor Janiel Kaffe opět dokazuje, jak lehké je zbořit hranice, které vlastně ani neexistují, mezi fantazií a skutečností. Na celou cestu Vandrarena dohlíží poněkud zvláštní patron, šaman Houbička. 







moje recenze:

Mladík jménem Vandraren, se jednoho dne rozhodne opustit svoji rodnou vesnici, aby poznal svět. Možná chce jen poznat, jak to chodí jinde, možná chce zmoudřet a dospět. Putuje dlouho sám a jen tak přemýšlí, co kde asi čeká a občas mu myšlenky zabloudí k jeho domovu.
Po dlouhé cestě najednou potká náhodného kolemjdoucího jménem Flyktiga, takže nemusí putovat sám. Vandraren má ještě jednoho společníka na svých cestách, a tím je šaman Houbička z jeho rodné vesnice, který díky svým lektvarům z hub umí přenášet svou mysl, a tím pádem může být s mladým poutníkem téměř neustále.
Putují dlouho a jejich cesta je plná různých kouzel a temných sil. Náhle se ocitnou v lese Prokletí, kde potkají královnu Gladu. Ta je pozve na svůj hrad a vyslechne si jejich příběh. Než si ověří, zda je jejich příběh pravdivý a nejedná se o další zvědy, nechá Vandrarena a Flyktigu zavřít do vězení. Jaké je to překvapení pro Vandrarena, když zjistí , že v cele není sám a dozví se, že na lůžku leží kostlivec jménem Grimmur, který je nesmrtelný a kdysi býval loupežníkem, žoldákem i nájemným vrahem.
Glada se přesvědčila, že příběh, který vyslechla je pravdivý a tak oba zajatci byli propuštěni a směly využívat všech výhod hostů na hradě.
Vandraren se od moudrých mágů naučil používat svou hůl, která v sobě skrývá neskutečnou sílu.
Této moci brzy využije při souboji s Grimmem a jeho pomocníky.
Když už to vypadá, že je v boji vše ztraceno a šance na výhru žádné nejsou, podaří se královně Gladě dostat k Vandrarenovi a dát mu polibek plný lásky, který zlomí každou kletbu a zlá kouzla....








Janiel Kaffe:


Janiel Kaffe je Ostravský spisovatel, hlásící se k žánru Fantasy. Narodil se 29. 1. 1985 a literárně aktivní začal být kolem roku 2000. První literární krůčky představovaly povídky a krátké básně, které i přes veškeré autorovo úsilí nebyly nikdy otištěny. To jej však od tvorby neodradilo, ale posílilo. Své díla rozeslal po tehdy výraznějších nakladatelstvích, s apelováním na redaktory, zdali by mu mohla být poskytnuta zpětná vazba, na základě které chtěl zdokonalit svou literární tvorbu. 
Ačkoliv nečekal, že by se mu mohlo dostat výraznějších odpovědí, stalo se. Téměř všechny oslovené nakladatelství na dopisy odpověděly a upozornily na největší chyby, kterých se ve svých pracích dopouští. Poté se Janiel Kaffe stahuje. Začíná se věnovat domácímu studiu tvůrčího psaní, zdvojnásobení četby a sledování stylů známých autorů, zúčastňuje se literárních seminářů a přednášek, vyhledává autorské čtení.
Rok 2011 začíná pracovat na díle (Ne)skutečno, které se v únoru 2014 stane i jeho debutovým. Po domluvě s nakladatelem je rozsahově kratší a má vest pouze k založení čtenářské základny. Během prvního půl roku se prodalo bezmála 1000 kopií. Téhož roku (2014) se dostává do sbírky povídek 100 000 slov, kde je publikována povídka Kámen, nůžky, papír. Další povídka, která nese název, Proč se Ti tak líbí pampelišky, se dostává do prestižní knižní publikace Literární naděje České republiky (r. v. 2015). 
V polovině června 2015 vychází v pořadí druhá e-kniha „Vandraren,“ která je na rozdíl od (Ne)skutečna již rozsahově delší (320 NS). Tento příběh se rychle dostal do podvědomí vlivem testovacích čtenářů, na které zapůsobil velmi pozitivně.
Janiel Kaffe uznává jako svůj vzor již zemřelého sira Terryho Pratchetta, jehož humorný styl psaní se podepsal i na vlastní tvorbě. Řada humorných, jen těžko předvídatelných situací, které hraničí s absurdností, zaručeně nenechají čtenáře na chvíli odpočinout. Svými příběhy vás překvapí na každé další větě. 
V Dubnu 2015 se Janiel Kaffe dostává do zdravotních potíží. Vlivem dlouhodobého vypětí spojeného s poruchou spánku upadá do těžkých depresivních stavů. Vzniká literární lahůdka „El Klasiko,“ která je jakousi osobní autorovou zpovědí (vychází v polovině srpna 2015). 
Příběh plný vražedných myšlenek, hudby, drog. Příběh ze zákoutí Ostravských uliček a nočních stínů. Podle první stovky testovacích čtenářů se jedná o jedinečné dílo, kdy všichni nenašli odvahu, aby dočetli až do konce. 
Při vydání díla El KLasiko Janiel Kaffe pozvolna ukazuje, jakým směrem se odebírá ve své literární tvorbě. Dochází ke změně žánru, respektive stylu psaní. Rovněž v srpnu 2015 začíná pracovat na silně explicitním příběhu "Bezpáteřní." Po přečtení prvních pár vět pocítíte autorovu psychickou labilitu, nebo uznáte génia, s vyjadřovacím darem.
Bezpáteřní je příběh vypovídající o městském podsvětí. O gangech dělených podle jednotlivých čtvrtí a jejich doslova bezpáteřních praktikách, jak eliminovat nepřítele a udržet klid v okolí vlastního domova. Příběh je vyprávěn převážně z první osoby. Titul jen pro opravdu silné povahy. Pocitu, kdy vás kniha vtáhne do děje, byste se tady radši dobrovolně vzdali. 
Janiel Kaffe se kromě samotného psaní věnuje i spoustě literárních projektů. Pomáhá začínajícím autorům ve tvorbě, aby tak, jak on sám potřeboval v začátcích poradit s odstraněním nedostatků a prokousal se ke čtivosti, předává tyto zkušenosti dále, pokud jej začínající autor s prosbou osloví. 
Snaží se zvyšovat zájem o českou literaturu tím, že často vychází do ulic města rodné Ostravy a vede rozhovory s občany. Vede diskuze na poukázání krásy českého jazyka, podpory národní kultury a zájmu o českou literaturu.



moje hodnocení: 4/5












Žádné komentáře:

Okomentovat