pondělí 6. července 2015

Přečtené knihy

Název knihy: Prsten
Autor: Danielle Steel
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 344







anotace:


V novém románu oblíbené autorky je prsten symbolem pouta blízkých lidí i minulosti s budoucností. Minulost, to je éra nacistického Německa a rasové nenávisti, která zahubí nadaného židovského spisovatele a jeho dceru uvrhne do vězení. K budoucnosti se upíná naděje hrdinky, jež po strastiplné cestě zničenou Evropou uprchne do Nového světa. Tady se chce vyrovnat s hořkými vzpomínkami a začít nový život. Příběh plný vášně i zoufalství, lásky i nenávisti, jako vždy chytne u srdce a čte se jedním dechem.








moje recenze:


Kassandra, krásná manželka bohatého a vlivného bankéře se zamiluje do nadaného spisovatele, ale jeho židovský původ v nacistickém Německu je pro ně pro oba nebezpečný.                                     
Kassandřin manžel Walmar o jejich vztahu ví téměř od samého začátku, ale když vidí jak je jeho o mnoho let mladší žena šťastná toleruje její vztah.
  Jednoho dne kdy si Kassandra a její milenec Dolf Stern užívají své blízkosti, vtrhnou do jeho domu němečtí vojáci a Dolfa odvlečou pryč. Kassandru jeden z vojáků zbije a chce ji znásilnit, ona se rozhodne říct kdo je aby si zachránila život. Ani neví jak se potom dostala domů, ale několik dní o sobě vůbec nevěděla. Manžel o ni pečoval, ale sám viděl, že její duševní stav je špatný.
Když si nakonec přečetla v novinách, že její milenec byl nalezen mrtev, nedokáže žít a spáchá sebevraždu.
Walmar její smrtí trpí, ale ještě více trpí jejich dvě děti Ariana a Gerhard.



    Situace v Německu je stále horší, lidé se bojí a bojí se i Walmar u jehož dveří se objeví jeho přítel Max Thomas a žádá o pomoc. Walmar neváhá a zařídí vše potřebné a pomůže Maxovi utéct z Německa.

Když se blíží šestnácté narozeniny syna Gerharda, přijde mu povolání k nástupu do armády, otec musí rychle jednat aby syna ochránil a rozhodne se, že musí z Německa uprchnout. Aby na sebe nepotali velkou pozornost, rozhodne, že nejdříve odveze do bezpečí Gerharda a pak se vrátí pro Arianu. Jejich útěk do Švýcarska šel celkem dobře a Walmar nechá syna v pokoji malého penzionu a hned se vydává zpět pro dceru, která čeká doma. Při zpáteční cestě narazí na vojáky, kteří ho okradou a zastřelí.
Ariana stále čeká, ale místo tatínka si pro ni přijedou vojáci a odvezou ji k výslechu. Nic neřekne. Neví kde je její otec ani bratr a tak ji měsíc drží v cele. Po této době už je zřejmé, že pro ni nikdo nepřijede a tak je jim k ničemu. Odvezou ji do jejího domu, kde si smí vzít jen pár věcí. Podaří se jí ukrýt i prsten po matce. Poté už ji důstojník Manfred von Tripp odváží do ženských kasáren.
Manfred není jako ostatní němečtí vojáci i on ve válce přišel o svou ženu a děti a krásná Ariana ho zaujme. Když se dozví, že by měla sloužit vojákům a jejich sexuálním choutkám, rozhodne se Arianu zachránit a odveze ji k sobě domů. Nic po ní nechce, jen občas uvařit něco k jídlu. Ariana je nedůvěřivá a bojí se, ale po nějaké době společného soužití oba zjistí, že je k sobě něco přitahuje a zamilují se do sebe. Užívají si společné chvíle a přijde řeč i na svatbu a děti. Ariana by si dítě moc přála, ale Manfred ho nechce dokud je válka.
Nakonec proběhne svatba a oba jsou šťastní, boje se ale zhoršují a Manfred je povolán k obraně, kde nakonec umírá. Nešťastná Ariana rychle balí pár věcí a míří do Paříže, kde má vyhledat Manfredova přítele ze studií Jean-Pierra de Saint Marne.
Cesta jí trvá devět dní než se k němu dostane a je vyčerpaná z dlouhé cesty bez jídla a odpočinku.





                                (foto z filmu - 1996 /útěk Walmara a jeho syna Gerarda )



Jean Pierre ji pomůže dostat se na loď, která převáží uprchlé ženy a děti do New Yorku, kde se o ně postará uprchlické centrum. Ariana je nemocná, nemá sílu a stále trpí závratí. Lékaři nemůžou najít příčinu jejích problémů. V uprchlickém centru pracuje i Ruth Liebmanová, která si drobnou Arianu oblíbí a rozhodne se, že si ji vezmou k sobě domů a postarají se o ni. Ariana je ráda, že se ocitla v této milé rodině, kde ji mají rádi a pomáhají ji.
Po nějakém čase se domů z války vrátil jejich syn Paul a do Ariany se zamiluje, ona se ale bojí a stále ještě miluje svého Manfreda. Arianiny zdravotní problémy se zlepšovaly, ale doktorovi dělalo starosti proč stále zvrací a omdlévá. Rozhodne se pro gynekologickou prohlídku a zjišťuje, že Ariana je těhotná. Ta je nesmírně šťastná, ale uvědomuje si, že v tomto stavu nemůže u své náhradní rodiny zůstat a plánuje si najít práci a odstěhovat se.
Při příští návštěvě ji lékař poradí ať to nedělá a provdá se za Paula, který se postará jak o ni tak i o její dítě, že on to nikomu neprozradí. Ariana ví, že to není správné, ale nakonec s tím souhlasí a provdá se. Jsou spolu spokojeni až do dne kdy se Paul nečekaně vrátí domů a najde svou ženu v ložnici jak si prohlíží starou fotografii na které je ona a německý důstojník. Ariana Paulovi řekne celou pravdu a ten ji opustí a proběhne rozvod. Pár týdnů na to Ariana porodí chlapečka a dá mu jméno Noel. Také se rozhodne, že už na vždy bude jen Ariana von Trippová a vychová svého syna sama jak nejlépe to jen dokáže. Když jsou Noelovi dva měsíce dostane práci v knihkupectví, kde jí dovolují brát si syna s sebou. Její kolegyně jí poradí ať na konzulátu zkusí zažádat o vrácení majetku. Při čekání najednou za sebou uslyší známý hlas... Je to on. Je to Max Thomas, oba se na sebe dívají a jsou rádi, že alespoň někdo z jejich minulosti je naživu. Max je od této chvíle součástí života Ariany a jejího syna Noela.



                                            ( foto z filmu 1996  Ariana)


Tak plyne čas a z Noela je mladý muž, který vystudoval práva. Po obřadu při kterém Noel obdržel diplom, seznamuje svou matku a strýce se svojí dívkou Tamarou.
Dívka je velice krásná a Arianě připadá jakoby ji znala, až když se dozví její příjmení je jí na omdlení. Tamara si tuto příhodu vykládá tak, že je jí nesympatická a je smutná, že ji Noelova matka nepřijme. Myslí si, že jí vadí, že je židovka.
Arianě nezbývá, než říct svému synovi to, že za otce Tamary byla krátce provdaná a co vše se přihodilo.
Noel a Tamara jsou rozhodnuti za svoji lásku bojovat a nakonec dostanou požehnání a proběhne krásná svatba, kde Ariana Tamaře předá prsten po své matce.
I Ariana přestane odmítat dlouholeté nabídky k sňatku od Maxe a stane se z ní paní Ariana Thomasová.
Noel a jeho ženavyrážejí na líbánky po Evropě. Při cestě po Paříži navštíví i kamarádku Tamary ze studií, ta je pozve domů a představí svého otce Gérarda Goddarda. Toho ihned zaujme krásný prsten a ptá se odkud je. Když se dozví, že je to dárek od Noelovy matky, chce ji ihned poznat a požádá o adresu. Hned druhý den se vydává na cestu i když už si od ní nic neslibuje a hledání své rodiny téměř vzdal.
Jaké je jeho překvapení, když mu na zmíněné adrese otevře žena, a s milým úsměvem mu pohlédne do tváře. Jejich oči se setkaly, nejdřív ho nepoznala, ale muž pochopil ihned......
Je to jeho sestra Ariana, kterou půl života hledal.





Autorka :

Danielle Fernande Dominique Schuelein-Steel, známá pod pseudonymem Danielle Steel, je jednou z nejprodávanějších spisovatelek jak v USA, tak i na celém světě. Danielle se proslavila jako autorka napínavých románů, jichž se prodalo více než 530 milionů kopií (údaj z roku 2005).

Její romány se držely na žebříčku nejprodávanějších knih New York Times nepřetržitě po 390 týdnů a 22 z nich bylo zfilmováno. V roce 2001 byla Danielle Steel uvedena jako jedna z 30 nejtalentovanějších žen v Americe časopisem Ladies' Home Journal. Čisté jmění Danielle Steel se v roce 1997 odhadovalo mezi 600 a 800 miliony dolarů (v současné době se pravděpodobně zdvojnásobilo).




  moje hodnocení: 5/5












Žádné komentáře:

Okomentovat