pondělí 29. února 2016

Recenze:



Název knihy: Hledám přítelkyni pro konec světa
Autor: Tiffanie DeBartolo
Nakladatelství: Metafora
Žánr: Román
Počet stran: 319







Když mi bylo dvanáct, věštkyně mi předpověděla, že moje životní láska zemře mladá a nechá mě tady samotnou.


anotace:

Když mi bylo dvanáct, věštkyně mi předpověděla, že moje životní láska zemře a nechá mě tu samotnou. Víte, jak rozesmát Boha? Vyprávějte mu o svých plánech!

Ne, tohle rozhodně není dojemný slaďák, přestože se v něm od začátku do konce hovoří o lásce. Co to tedy je? Je to příběh o nekonvenčních mladých lidech, jehož hrdinové mluví tak, že by na kurzech společenské konverzace příliš neuspěli. Je to nesmírně erotické, pikantní, plné nespoutaného milování a necenzurovaného sexu.
Je to příběh starý jako svět, a přece znovu a znovu jiný, jedinečný a neopakovatelný. Uštěpačným hlasem rozhněvané a zraněné mladé ženy ho nepříliš uctivě vypráví Beatrice „Trixie" Jordanová, zapřisáhlá odpůrkyně veškerého snobství. A také věčná hledačka pravého smyslu života, jejíž cynismus není zdaleka tak obrovský, jak by se na první pohled mohlo zdát. Není proto divu, že právě ona odpoví na lehce potrhlý inzerát mladého muže, který hledá „přítelkyni pro konec světa".

Do života jí tak vtrhne Jacob Grace, talentovaný, sympaticky praštěný začínající spisovatel. Svými svéráznými způsoby i hlubokomyslnou filozofií ji okouzlí natolik, že se spolu brzy jako na horské dráze řítí radostmi i běsněním svého vášnivého vztahu.
Hospody a bary Los Angeles, z něhož se Trixie s Jacobem touží odstěhovat, okázalé večírky, tolik milované Trixiinou bohatou matkou, divoké mejdany u přátel, noční pláž... to jsou kulisy prazvláštního milostného příběhu, po kterém vám zůstane sladko u srdce a hořko na jazyku.
Od počátku času je to pořád stejné - on a ona, Adam a Eva, Jacob a Trixie. A osud...



moje recenze:

Když bylo Beatrici dvanáct let byla na pikniku s rodiči a přistoupila k ní věštkyně jménem Madra, a sdělila ji, že její životní láska zemře v mladém věku. Tenkrát to příliš neřešila, a dnes je z ní mladá žena a o žádnou ze svých lásek dosud nepřišla.
Nyní je Beatrice sama a věnuje se naplno své práci, při které vyrábí originální šperky. Jednoho dne ji nijak nic nebavilo, a tak si koupila ve stánku noviny a šla domů. Sedla si ke stolu a noviny spíš jen tak prohlížela, než že by je četla, až ji do očí uhodil jeden bláznivý inzerát.
,, Jsou-li tvé úmysly čisté, hledám přítelkyni pro konec světa.'' To byl celý inzerát. Pak už jen telefonní číslo. Ne že by Beatrice hledala známosti přes inzeráty v novinách, ale tento ji zaujal, a tak zavolala. Na záznamník namluvila vzkaz a pak už jen zbývalo čekat, zda se autor inzerátu ozve.
Trvalo to skoro dva týdny než zavolal, ale domluvili si schůzku v restauraci. Jmenuje se Jacob Grace, a je spisovatel a pro něho to nebyla Beatrice, ale Trixie. Začali si povídat a bylo jim spolu moc dobře, vše bylo takové zvláštní až bláznivé, včetně toho, že hned po první noci už Jacob u Trixie zůstal. Jejich vztah byl krásný, plný lásky a společných chvil, které trávili třeba na pláži, nebo s přáteli. Jacob měl velký sen, a to takový, že až napíše a prodá svou knihu odstěhuje se s Trixie do Memphisu a koupí si tam domek ve kterém spolu budou šťastně žít. Trvalo to dlouho, ale ten den nakonec nastal. Kniha měla být prodána a tak Trixie s Jacobem uspořádali večírek před jejich stěhováním. Jen asi nikdo nečekal, jak skončí...
Nebyla to jen velká láska, byly tam i chmurné dny, ale vše se dá nějak urovnat. Co vše spolu Trixie s Jacobem zažili, a kde všude cestovali? A jak to bylo se stěhováním, došlo k němu? Dostali šanci tito dva lidé zůstat spolu? A co věštba Madry? Vyplnila se?



můj názor na knihu:

Tato kniha není jen obyčejný román. Přestože je plná sladkých slov, lásky a milování.
Je také plná nádherných životních pravd a ponaučení. Na konci mi trochu tekly slzy a přála jsem si abych někdy potkala někoho takového jako potkala Trixie Jacoba.



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  METAFORA
Knihu zakoupíte  ZDE



Tiffanie DeBartolo se narodila v Youngstownu v Ohiu. Vystudovala filozofii na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Před počátkem své spisovatelské dráhy napsala 3 scénáře. Divadelní hru s názvem "Sen pro nespavce", která podle jednoho z nich vznikla, si také sama režírovala.








moje hodnocení: 4/5











pátek 26. února 2016

Recenze:




Název knihy: Žena v černém- Anděl smrti
Autor: Martyn Waites
Nakladatelství: Metafora
Žánr: Horor, Sci- fi a fantasy
Počet stran: 216





Na Londýn prší bomby, ale ve starém domě čeká daleko větší nebezpečí...


anotace:

Na Londýn prší bomby, ale ve starém domě číhá daleko větší nebezpečí…
Volné pokračování slavného duchařského bestselleru Susan Hillové, Žena v černém

Je podzim 1940, zuří druhá světová válka a na města Velké Británie dopadají německé bomby. Domy se hroutí, lidé umírají… Rodiče se loučí s dětmi a posílají je z Londýna na venkov, kde by pro ně mělo být bezpečněji. Skupinka školáků doprovázená dvěma učitelkami je ubytována ve starém, osamělém, zchátralém domě poblíž nevlídného močálu. Cesta k němu vede po přílivem zaplavované hrázi s podivným jménem Devět životů…
Měli by tu být sami, ale brzy se ukáže, že tady na ně někdo – nebo něco? – čeká. Tajemné náznaky záhy přerostou ve smrtelné nebezpečí.
„Kdykoliv ji někdo spatří, zemře dítě,“ tvrdí venkovský stařec, který však není zdaleka tak pomatený, jak se zdá.
Jaká děsivá síla číhá v Domě u Úhořího močálu, aby si vzala to, po čem už nekonečná léta touží?




moje recenze:

V Londýně zuří druhá světová válka, a každý kdo může posílá své děti pryč k příbuzným, aby je zachránil. Jsou ovšem i rodiny, které nemají své děti ke komu poslat, a tak je vytvořena malá skupinka těchto dětí, které jsou společně s ředitelkou Hoggovou a slečnou Parkinsovou vyslány na venkov, kde by měli být v bezpečí. V této skupince osmi dětí je i malý Edward, který dnešní noci přišel o svou maminku, od tohoto okamžiku přestal mluvit, a nejeví zájem o nic, ani o nikoho.
Při cestě vlakem k této skupince přistoupí kapitán Harry Burstow, a při hovoru zjišťuje že jedou všichni na stejné místo do vesnice Crythin Giffordu. Po příjezdu vesnice vypadá zvláštně, nikde nejsou žádní lidé, jen jeden kulhající člověk se k nim blíží, a to muž jménem Jim Rhodes, který má děti i jejich učitelky odvézt do starého domu uprostřed močálů, kde by měli být v bezpečí.
Tento starý dům vypadá jakoby měl každou chvíli spadnout. Vše je staré, spuchřelé, a kam se podívali byla špína a plíseň. O hnilobném pachu, který se linul celým domem nemluvě. Po cestě byli všichni příliš unaveni, a tak se rozhodli jít spát, a do úklidu se pustí hned ráno. Jenže hned první noc se v tomto domě děje něco divného, je slyšet pravidelné vrzání, hnilobný zápach zesilil, a plesnivé skvrny na zdech jakoby rostly. Celkově se v domě ochladilo, a na všechny padla silná tíseň a smutek. Druhý den se začalo s úklidem, ale učitelka Eva Parkinsová se rozhodla dům více prozkoumat, a zjistit co se tu v noci dělo. Prochází postupně dům, až dojde do sklepa. Tam najde spoustu starých krabic s věcmi a hračkami. Při prohlížení opět zesílí zápach hniloby, a Eva má strach. Netuší že za ní se ze zdí stahuje černý stín, až ji přímo za zády stojí žena v černém hábitu s mrtvolně bílou tváří...
Co se v domě stalo? Co se tu děje nyní? Podaří se uchránit všechny děti před nebezpečím, která jim starý dům a jeho obyvatelé chystají? Jak do toho všeho zapadá nemluvný chlapec Edward, který se po první noci v domě hodně změnil?



můj názor na knihu:

Měla jsem možnost číst první díl Ženy v černém na níž tato kniha volně navazuje, ale Anděl smrti se mi líbil mnohem víc. Při čtení jsem byla stále napnutá, a musím se přiznat, že byly i okamžiky kdy jsem se bála, protože jsem knihu četla hlavně v noci.
Eva prokázala hodně odvahy, a moc jsem ji přála, aby se ji podařilo vše o co se v domě i mimo něj společně s Harrym snažila.


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  METAFORA
Knihu zakoupíte  ZDE




Martyn Waites

Martyn Waites se narodil v Newcastlu a po dokončení školy vystřídal mnohá zaměstnání. Na trhu v přístavišti prodával kožené kabáty, v hospodě naléval coby barman, dělal stand up komika, byl kulisákem a učil dospívající delikventy umění improvizačního dramatu. Právě tato práce ho inspirovala k nástupu do dramatické školy v Birminghamu, kde v sobě objevil profesionálního herce.
Nejdříve se věnoval jen divadlu, ale později přišla práce na nízkorozpočtových filmech a spoustě reklam. Za nejúžasnější televizní zážitek pokládá roli ve filmu Nová dobrodružství Robina Hooda, který se pro TV Warner Brothers natáčel v Americe.
Ovšem celou tu dobu, kdy se tomuto všemu věnoval, vykládal lidem, že vlastně touží být spisovatelem a napsat román. Napsal několik románů, z nichž posledním je Žena v černém – Anděl smrti.



moje hodnocení: 4/5















čtvrtek 25. února 2016

Postcrossing:


Ahoj, ráda bych se s vámi podělila o radost, kterou mi čas od času udělá pošťačka tím, že mi do schránky vhodí krásný pohled, který mi někdo poslal. Tentokrát mi přišly dva.




Oba mi udělali velkou radost, všechny došlé pohledy si ukládám do albumu, abych je měla pěkně pospolu :-)




      Zatím jich mám málo, ale časem jistě další přibudou :-)


                               Pohled č.5 mi přišel z Litvy



                           Pohled č.6 přišel z Nizozemska


Takže už jsou v albumu, a já se těším na nějaký další krásný pohled, který mi přijde a udělá radost :-)


středa 24. února 2016

Recenze:


Název knihy: Černý tulipán
Autor: Alexandre Dumas st.
Nakladatelství: Omega
Žánr: Historický román
Počet stran: 208










anotace:

Černý tulipán je klamně jednoduchý příběh a nejkratší z nejznámějších románů Alexandra Dumase st. Je zasazen do prostředí Holandska roku 1672 a je chápán jako nadčasová politická alegorie, která čerpá z historie násilí a zločinů a bojuje proti tyranii za současného vytváření symbolu spravedlnosti a tolerance, kterým je Černý tulipán.




moje recenze:

Tento historický román vás zavede do roku 1672 do holandského města Haag, přímo do ponurého vězení, kde je uvězněn Cornelius de Witt, odkud se svého bratra právě snaží dostat Johan de Witt, pokud možno zdravého a živého, ale vyhlídky nejsou moc dobré, protože davy lidí které se zatím shromáždily okolo věznice nevěstí nic dobrého. Když se jim do věznice donese zpráva, že si lid na radnici vyžádal rozkaz, aby vojsko opustilo vězení, je to opravdu zlé. Takto budou mít pramalou šanci vyváznout z vězení. Po nějaké době se rozbouřenému davu lidí podařilo prolomit bránu vězení, ale to už bratři Wittové utíkali na povoze zadní branou. Pomohl jim pomocník žalářníka. Povoz ujížděl k městským branám, když tam ale dojeli byly brány zavřené, což bylo nezvyklé, protože brány se zavírali pouze na noc a nyní je den. Pomocník zjistil, že strážím bylo nařízeno brány uzavřít a odevzdat klíče. Mezitím si lid všiml na povoze bratří Wittových a to značilo velký problém.
Cornelius a Johan neměli kudy utéci. Lid se na ně vrhl, a oba bratry roztrhali na kusy a ještě jejich těla, nebo spíše to co z nich zbylo pověsili na popravišti, aby každý viděl, že takzvaný vlastizrádce a jeho bratr jsou jsou mrtví.
 V ten samý okamžik je zatčen mladý kmotřenec bratrů Wittových Cornelius van Berle, velký milovník a pěstitel tulipánů. Bylo na něj podáno udání, že je spolčen ve vlastizradě s jeho kmotrem. Není těžké uhodnout, že za udáním stojí jeho závistivý soused, který se snaží zmocnit cibulek a návodu na vypěstování nového vzácného druhu tulipánů, které Cornelius vyšlechtil. Ten ovšem stihne vzácné cibulky vzít a ukrýt si je do kapsy.
Ve vězení se setkává s krásnou žalářníkovou dcerou Rozou, a za její milé zacházení se rozhodne jí tyto vzácné cibulky tulipánů darovat, neboť jemu zbývá pouhá hodina života, a pak ho odvedou na popraviště. Na popravišti je Cornelius rozhodnut přijmout svou popravu s hrdostí. Zaklekne, a položí hlavu na studený a vlhký špalek...
Co se stane? Bude poprava dokončena, nebo se mu podaří zachránit svůj život? A jak to dopadne s tulipány? Budou skutečně černé?



můj názor na knihu:

Kniha Černý tulipán je ukázkou toho, že závist a zloba ničili lidstvo odjakživa. Tento román nám představuje jek sílu hněvu, tak i sílu lásky. Jsem moc ráda, že jsem si knihu mohla přečíst, protože doposud jsem znala jen film, který jsem viděla jako dítě. Já moc historické knihy nečtu, ale tuto jsem si přečetla ráda, a líbila se mi. Oceňuji také krásnou obálku knihy.



Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  OMEGA a  KNIHY DOBROVSKÝ
Knihu zakoupíte  ZDE nebo  ZDE






Alexandre Dumas st. (1802- 1870)

Alexandre Dumas byl kreolského původu a měl mírné černošské rysy. Jeho otec, divizní generál a hrdina Velké francouzské revoluce Thomas-Alexandre Davy de La Pailleterie, se narodil na ostrově Santo Domingo ze smíšeného manželství markýze de La Pailleterie a černošky Cossette Dumasové.
V mládí Dumas významně ovlivnil vývoj francouzského dramatu. Jeho historická hra z roku 1829 Jindřich III. a jeho dvůr (Henri III et sa cour) bylo první romantické drama úspěšně uvedené na jeviště. Velký úspěch měly i jeho další divadelní hry Antony (1831) s moderním námětem mladého rebela ne nepodobného lordu Byronovi a také Věž nesleská (La Tour de Nesle, 1832) s námětem ze středověku, napsaná společně s Frédéricem Gaillardetem (1808-1882).
Zásadním přelomem v Dumasově literární tvorbě bylo setkání s profesorem historie Augustem Maquetem (1813-1888) roku 1839, kdy společně napsali drama Bathilde a historický román Rytíř Harmental (Chevalier d'Harmental). Jejich vzájemná spolupráce trvala do roku 1857, kdy se rozešli ve zlém. Maquet vyhledával materiál a vypracovával první nástin děje. Na Dumasovi pak bylo literární zpracování, při kterém mu však mnohdy pomáhali i další spolupracovníci. Tato Továrna na romány, jak zněl titul jednoho pamfletu Dumasových odpůrců z roku 1854, měla za následek obrovskou autorovu plodnost. Dumasovo dílo čítá na tři sta svazků a zahrnuje dramata, komedie, romány, novely, paměti, knihy cestovních dojmů, obrazy mravů, ale i historická pojednání.
Maquet měl také největší zásluhu na vzniku Dumasova nejslavnějšího románu Tři mušketýři (Les Trois Mousquetaires, 1844) s hrdiny d'Artagnanem, Athosem, Porthosem a Aramisem. Úspěch románu, odehrávajícího se za vlády Ludvíka XIII., byl tak obrovský, že Dumas a Maquet vytvořili ještě dvě pokračování: Tři mušketýři po dvaceti letech (Vingt ans après, 1845) a Tři mušketýři ješte po deseti letech aneb Vikomt de Bragelonne (Le vicomte de Bragelonne, ou Dix ans plus tard, 1847-1850), ve kterých dovedli děj až do d'Artagnanovy smrti.
Dalším obrovským úspěchem dvojice Dumas-Maquet byl dobrodružný román Hrabě Monte-Christo (Le comte de Monte-Cristo, 1844-1845). K jejich velmi známým dílům patří také trilogie z období náboženských válek ve Francii v 16. století Královna Margot (La reine Margot, 1845), Paní z Monsoreau (La dame de Monsoreau, 1846) a Králův šašek (Les Quarante-Cinq, 1847-1848) a cyklus z dějin Velké francouzské revoluce Paměti lékařovy (Mémoires d' un médecin), jehož jednotlivými díly jsou Josef Balsamo (Joseph Balsamo, 1846-1849), Královnin náhrdelník (Le collier de la reine, 1849-1850), Dobytí Bastily (Ange Pitou, 1850-1851) a Hraběnka de Charny (La Comtesse de Charny, 1852).
Ačkoliv si Dumas vydělal psaním za svůj život obrovské jmění, jeho nevydařené investice (např. zámeček nesoucí jméno Hrabě Monte-Christo postavený na pozemku koupeném jen na základě ústní dohody, pronájem divadla v Saint-Germain-en-Laye roku 1848, které muselo být pro nezájem diváků v říjnu 1850 zavřeno), neúspěšné vydávání časopisů Mousquetaire (Mušketýr) a D'Artagnan, nevyřešené majetkové záležitosti s herečkou Idou Ferrierovou po rozvodu jejich osmiletého manželství roku 1840, rozchod se spolupracovníkem Maquetem a některé další prohrané soudní spory vedly k tomu, že byl neustále na pokraji bankrotu. Na sklonku života se tak musel v podstatě bez peněz uchýlit ke svému synovi, rovněž spisovateli Alexandre Dumasovi mladšímu do Puys, kde také zemřel.
Dumasovi šlo v jeho dílech vždy více o zábavu než o historickou věrnost. Proto vždy kladl důraz na všechno, co mohlo jeho vyprávění dramaticky oživit. K tomu užíval osvědčených prostředků jako jsou spiknutí, souboje, tajné únosy, strašlivá tajemství a další překvapivé události a udržoval tak čtenáře ve stálém napětí. Širokou publicitu svým románů Dumas zajistil také tím, že je nejprve vydával v pařížských denících na pokračování jako tzv. román-fejeton. Stal se tak nejčtenějším spisovatelem své doby a jeho obliba nemizí ani dnes.




moje hodnocení: 4/5













úterý 23. února 2016

Nové knihy:


Přeji všem krásný, i když deštivý den. Pojďte se podívat co mi dnes přišlo. Je to tento balíček z nakladatelství Metafora. Původně měli být knihy dvě, ale přišla jedna navíc, mě to teda vůbec nevadí :-D






Jsou to tyto knihy. Nejvíce se samozřejmě těším na knihu Plavba smrti :-)




anotace:

Na Londýn prší bomby, ale ve starém domě číhá daleko větší nebezpečí…
Volné pokračování slavného duchařského bestselleru Susan Hillové, Žena v černém

Je podzim 1940, zuří druhá světová válka a na města Velké Británie dopadají německé bomby. Domy se hroutí, lidé umírají… Rodiče se loučí s dětmi a posílají je z Londýna na venkov, kde by pro ně mělo být bezpečněji. Skupinka školáků doprovázená dvěma učitelkami je ubytována ve starém, osamělém, zchátralém domě poblíž nevlídného močálu. Cesta k němu vede po přílivem zaplavované hrázi s podivným jménem Devět životů…
Měli by tu být sami, ale brzy se ukáže, že tady na ně někdo – nebo něco? – čeká. Tajemné náznaky záhy přerostou ve smrtelné nebezpečí.
„Kdykoliv ji někdo spatří, zemře dítě,“ tvrdí venkovský stařec, který však není zdaleka tak pomatený, jak se zdá.
Jaká děsivá síla číhá v Domě u Úhořího močálu, aby si vzala to, po čem už nekonečná léta touží?





anotace:

Když mi bylo dvanáct, věstkyně mi předpověděla, že moje životní láska zemře a nechá mě tu samotnou. Víte, jak rozesmát Boha? Vyprávějte mu o svých plánech!

Ne, tohle rozhodně není dojemný slaďák, přestože se v něm od začátku do konce hovoří o lásce. Co to tedy je? Je to příběh o nekonvenčních mladých lidech, jehož hrdinové mluví tak, že by na kurzech společenské konverzace příliš neuspěli. Je to nesmírně erotické, pikantní, plné nespoutaného milování a necenzurovaného sexu.
Je to příběh starý jako svět, a přece znovu a znovu jiný, jedinečný a neopakovatelný. Uštěpačným hlasem rozhněvané a zraněné mladé ženy ho nepříliš uctivě vypráví Beatrice „Trixie" Jordanová, zapřisáhlá odpůrkyně veškerého snobství. A také věčná hledačka pravého smyslu života, jejíž cynismus není zdaleka tak obrovský, jak by se na první pohled mohlo zdát. Není proto divu, že právě ona odpoví na lehce potrhlý inzerát mladého muže, který hledá „přítelkyni pro konec světa".

Do života jí tak vtrhne Jacob Grace, talentovaný, sympaticky praštěný začínající spisovatel. Svými svéráznými způsoby i hlubokomyslnou filozofií ji okouzlí natolik, že se spolu brzy jako na horské dráze řítí radostmi i běsněním svého vášnivého vztahu.
Hospody a bary Los Angeles, z něhož se Trixie s Jacobem touží odstěhovat, okázalé večírky, tolik milované Trixiinou bohatou matkou, divoké mejdany u přátel, noční pláž... to jsou kulisy prazvláštního milostného příběhu, po kterém vám zůstane sladko u srdce a hořko na jazyku.
Od počátku času je to pořád stejné - on a ona, Adam a Eva, Jacob a Trixie. A osud...



anotace:

Posádka přepychové jachty zmizela beze stopy. Kdo je vrah?

Naše známá sympatická právnička Tóra má před sebou snad nejtěžší a nejbolestnější případ, jaký kdy musela řešit...
Do přístavu v Reykjavíku vplouvá luxusní jachta a plnou rychlostí naráží do mola. Navíc je úplně liduprázdná! Co se stalo s posádkou a rodinou, která byla na palubě, když opouštěli Lisabon?
Prošetřením tohoto prazvláštního případu je pověřena známá advokátka Tóra. Záhady přibývají... Šíří se zvěsti, že loď byla prokletá. Tóře se zdá, že na palubě zahlédla jedno ze zmizelých dvojčat...
Co to má znamenat?
A kde je Karítas, půvabná žena bývalého majitele jachty? Komu patří tělo, které moře vyplavilo o kus dál na pobřeží? Pokud se na lodi vraždilo – kdo je vrah?
Yrsini čtenáři se opět dočkají neuvěřitelných zvratů a nečekaných odhalení.
„Nejmrazivější román Yrsy Sigurđardóttir, mezinárodní bestseller. Yrsa je zjevně na vrcholu svých tvůrčích sil," napsala islandská literární kritika.

Četli jste některou z těchto knih? Napište mi jak se vám líbily :-)





pátek 19. února 2016

Recenze:


Název knihy: Bylo nás pět
Autor: Karel Poláček
Nakladatelstí: Omega
Žánr: Humor
Počet stran: 200






anotace:

Půvabná vyprávění o dobrodružstvích pěti nezbedných chlapců z malého českého městečka, psaná formou dětského deníku kupeckého synka Petra Bajzy.

Klukovskýma očima viděný rok na maloměstě připomíná všechny sezónní dospělé i dětské zábavy, životní styl i hierarchii obyvatel malého města za první republiky. Kouzelná knížka, napsaná v době okupace, byla zároveň i autorovým posledním dílem a našla velkou odezvu mezi čtenáři všech kategorií. 



moje recenze:

Jak nám již samotný název knihy napovídá, tak našich kamarádů je opravdu pět.
Hlavním hrdinou je Petr Bajza, syn majitele koloniálu, který se ujal role vypravěče. Jeho kamarádi, jak sami o sobě říkají ,, Ti co se spolu baví'' jsou lakomý, a nafoukaný Antonín Bejval, Josef Zilvar z chudobince, Éda Kemlink, syn úředníka berního úřadu, který s sebou na výpravy bere psa Pajdu, a posledním je Čeněk Jirsák, ješitný kluk, který sbírá hříchy ke svaté zpovědi.
Jsou to obyčejní kluci, kteří žijí na malém městě a touží po pořádném dobrodružství. Nenechají si ujít žádnou lumpárnu, kterou by mohli někomu vyvést, ale poukazují i na to jak dříve děti trávili čas, a i když nebyli bohatí, tak jim stačila jejich dětská fantazie, aby si nějakou zábavu našli a měli tak šťastnější dětství.
Ani nemusím popisovat všechny jejich příhody, protože každý si jistě v knize našel tu svou, která mu utkvěla v hlavě. Mě se moc líbilo, když se Bajzovi snažili schovat před tetičkou a strýčkem pečenou husu, a asnažili se jim namluvit, že budou mít k jídlu jen brambory. Také mi přišlo moc milé, když do jejich městečka přijel cirkus, a nikdo nechtěl zůstat doma a nejít na jejich představení.
V druhé polovině knihy Petr onemocní horečkou a blouzní. Má velice živé sny o cestě do Indie, na které samozřejmě nesměli chybět ani Petrovi kamarádi.
Co všechno spolu tito kluci prožili a jaká je čekala dobrodružství, stejně tak jak to dopadlo s Petrovou nemocí si přečtěte v této prima knize.



můj názor na knihu:

Díky knize ,, Bylo nás pět'' si spousta lidí připomene své dětství, a ti kteří tuto dobu nezažili mohou nahlédnout do dětství pěti kluků. Kniha má již spoustu vydání včetně obálek, mě se moc líbí tato z nakladatelství Omega, protože je přesně taková klučičí. Kniha se dočkala i filmového zpracování, a to v podobě šestidílného seriálu. Já jsem ovšem zastáncem knihy, pokaždé se z ní dozvím více, a mám lepší prožitek než u filmu. Tato kniha by neměla chybět v žádné knihovně.
Obdivuji, že se něco tak pěkného a radostného dalo napsat v koncentračním táboře...


Za poskytnutí této knihy k recenzi velice děkuji nakladatelství  OMEGA a  KNIHY DOBROVSKÝ
Tuto knihu můžete zakoupit  ZDE nebo  ZDE





Karel Poláček

Spisovatel a novinář Karel Poláček se narodil roku 1892 v Rychnově nad Kněžnou. Pocházel z rodiny židovského obchodníka s koloniálním zbožím. Již od 15 let žil Poláček v Praze, kde dokončoval studium na gymnáziu.
Po gymnáziu pak studoval na právnické fakultě Karlovy univerzity, ale studie nevítaně zasáhla první světová válka a Poláček se do Prahy vrací až po ní.
Stal se redaktorem Lidových novin. Přispíval do nich svými sloupky, reportážemi ze soudních případů, povídkami a fejetony. Za okupace psal do novin pod jménem malíře Vlastimila Rady. Aby se uživil, začíná Poláček místo právnických znalostí uplatňovat v žurnalistice spíše svůj literární talent a ostré postřehy.
V novinářské činnosti přetrvává až do roku 1939, kdy je jeho poklidná činnost zase přerušena, tentokrát vpádem německých fašistů. Karel Poláček byl Žid, a k jeho velké smůle se stali právě Židé terčem největší německé nenávisti. Proto, jako statisíce jiných Židů, byl v roce 1943 odvlečen do Terezína (přihlásil dobrovolně do transportu poté, co do něj byla zařazena jeho životní družka) a pak transportován do koncentračního tábora v Osvětimi. Původně se předpokládalo, že zemřel v Osvětimi v plynové komoře, až v 90. letech se podařilo najít důležitého svědka, účastnici pochodu smrti Kláru Baumöhlovou z východního Slovenska, která potvrdila, že Poláček přežil transport z Osvětimi do tábora Hindenburg, kde napsal krátkou divadelní hru, v níž svědkyně také hrála, a že se potom účastnil pochodu z Hindenburgu do tábora Gleiwitz. Zde již neprošel selekcí a byl nacisty popraven. Proto bylo posunuto předpokládané datum úmrtí na 21. ledna 1945 do koncentračního tábora Gleiwitz.
Námětem Poláčkových próz je lidská malost, viděná humorně i tragicky. Satirický je Dům na předměstí s postavou jeho nesnášenlivého majitele nadstrážníka Faktora. Naopak komický ráz má román Muži v offsidu, o otci a synovi-fotbalových fanoušcích, s výstižným popisem psychologie sportovních diváků. Komický je i hrdina románu Micholup a motocykl – svými „výhodnými“ nákupy (například motocyklu, i když neumí řídit).
Do svého rodiště umístil Poláček děj románové tetralogie (pátý díl nedokončen): Okresní město, Hrdinové táhnou do boje, Podzemní město a Vyprodáno. Zobrazuje v ní občany města od žebráků po důstojníky, především však rodinu mladého Jaroslava Štědrého. To vše v dusné atmosféře před 1. světovou válkou a během ní. Ani za války se však nedovedou zbavit svých malicherných slabostí.
Za okupace vydal Poláček pod jménem Vlastimila Rady román opět z maloměstského prostředí – Hostinec u Kamenného stolu. Posmrtně pak byla vydána Poláčkova humorně laděná kniha Bylo nás pět. Pro děti je také určená pohádka Edudant a Francimor. Poláček byl mimo jiné i velkým znalcem a sběratelem židovských anekdot.



moje hodnocení: 4/5












čtvrtek 18. února 2016

Recenze: omalovánky


Název knihy omalovánek: Uklidňující kruhy
Autor: Nikolett Corley
Nakladatelství: Omega
Žánr: Volný čas, Hobby
Počet stran: 128




anotace:

Vítejte ve světě Antistresových omalovánek! Zbavte se stresu vybarvováním těchto uklidňujících vírů. Tato úžasná kniha inspirovaná metodou Zentangle nabízí terapii a návrat do světa umění, vnitřního klidu a relaxace. Každý ze znamenitých vzorů vám umožní propadnout se hluboko do uklidňující zkušenosti vybarvování přinášející klid a pohodu, kterou tak často postrádáme během našich rušných a uspěchaných životů. Uklidňující víry nejsou pouhými omalovánkami, ale také skvělou relaxací, která navíc probudí vaše skryté umělecké vlohy. Tyto vzory vykvétají ze svatyně kreativity a moderního umění.
 
-       Jedinečná série, která kombinuje vybarvování s antistresovým účinkem
-       Uklidňující vzory skvělé pro terapii uměním
-       Okamžité uvolnění od stresu
-       Originální kresby




moje recenze:

Antistresová omalovánka Uklidňující kruhy obsahuje spoustu krásných obrázků k vybarvení. Vzhledem k tomu, že jsou to obrázky jednostranné a na kvalitním papíře nemusíte se bát použít k vybarvování kromě pastelek také třeba fixy, obrázek se nepropíjí. Když jsem si omalovánku prvně prohlížela připadalo mi to, že budou obrázky náročné na vybarvování, ale když jsem vzala pastelky do ruky už mi to tak nepřišlo. Některé obrázky jsou jednodušší, jiné jsou hodně drobné a tudíž bude jejich vybarvení trvat déle, ale nejde zde o to jak rychle bude obrázek hotový, ale o to aby nám přinesl radost. Takže se nebojte a pojďte malovat, opravdu to stojí za to :-)



můj názor na knihu omalovánek:

V první moment jsem si myslela, že budou obrázky hodně složité, ale není tomu tak. Malovalo se mi velice dobře, a předlohy jsou pěkně propracované. Oceňuji kvalitní papír.Obrázky neprosvítají, a nemusíte se bát použít například fixy nebo linery, obrázek se nepropije. Já jsem s knihou omalovánek velice spokojená, a už se těším až se pustím do dalších obrázků.


Za poskytnutí knihy omalovánek k recenzi velice děkuji  nakladatelství  OMEGA a také  KNIHY DOBROVSKÝ
Knihu omalovánek zakoupíte  ZDE nebo  ZDE







moje hodnocení: 5/5










středa 17. února 2016

Recenze:


Název knihy: Rozbití andělé
Autor: Graham Masterton
Nakladatelství: Host
Žánr: Detektivka
Počet stran: 400








anotace:

Druhá kniha ze série o komisařce Katie Maguirové.

Hradba mlčení skrývá tajemství, jemuž se nechce věřit.
Jednoho chladného jarního rána najdou dva rybáři ranec hadrů plovoucích na řece Blackwater v Corku. Jde o mrtvolu otce Heaneyho, bývalého učitele hudby na místní chlapecké škole. Má svázané ruce a nohy a na krku stopy po škrcení drátem. A co hůř, je vykastrovaný.
Případ místní komunitu hluboce zasáhne a inspektorka Katie Maguirová se ocitne pod velkým tlakem, aby ho co nejrychleji vyřešila. Jenže pak je nalezen další zavražděný kněz…
Katie objeví důkazy, že v sirotčinci Sv. Josefa došlo ke zlověstnému spiknutí, pokud však ve vyšetřování zajde příliš daleko, přivolá na sebe hněv katolické diecéze. Jestliže chce chytit vraha dřív, než znovu udeří, bude muset čelit církevní hierarchii a prolomit hradbu mlčení, která už desetiletí skrývá strašlivé tajemství.



                                                                                                                                                       Cork

moje recenze:

Vzhledem k tomu, že tato kniha nebyla mé první setkání s autorem, tak jsem již trochu mohla očekávat, že Rozbití andělé nebudou jen tak nějaká detektivka. Od Grahama Mastertona  už asi vždy budu očekávat knihy nadupané spoustou obětí a brutálním násilím. Já s tímto problém nemám, i když musím říci, že popisy útoků a brutalit jsou velice podrobné a čtenářům popsané do nejmenších detailů.
Komisařka Katie Maguireová je tentokrát pověřena vyšetřit záhadnou vraždu kněze, kterého našli dva rybáři ležet v řece svázaného, a brutálně zmláceného, při bližším ohledání bylo navíc zjištěno, že kněz byl i vykleštěn. Kdo a proč by měl zájem takto ublížit knězi? To Katie a jejímu týmu také dlouho nebylo jasné, ale když postupně úmrtí knězů začalo přibývat, tak se případ zdál o něco jasnější, a stopy které měli je zavedli k několik desítek starému případu, který se církev snažila ukrýt a smést ze světa. Netušili ovšem, že někdo si na to po letech vzpomněl, a na bolestné události které museli trpět jako malé děti nehodlá jen tak zapomenout, a navíc bez potrestání.
Muka která knězům připravili, jim měla být jakýmsi zadostiučiněním.
Katie nemá moc času, vždy když si myslí že k danému knězi přijede včas, tak pachatelé jsou o krok napřed. Podaří se Katie případ brzy vyřešit? Proč musel zemřít její kolega? A jak se rozhodne ohledně svého soukromí?



můj názor na knihu:

Po přečtení prvního dílu s názvem Bílé kosti jsem již věděla co od knihy můžu očekávat, a také to, že to nebude nic obyčejného. Graham Masterton píše své knihy takovým způsobem, že vás přímo vtáhne do děje, a nudit se u knihy určitě nebudete. Navíc nikoho neušetří od velice podrobných popisů průběhu mučení obětí. Možná lidé se slabším žaludkem ať čtou opatrně :-D
Já už se nemůžu dočkat třetího dílu s názvem Červená lucerna, který by měl vyjít již v březnu.



Graham Masterton

Britský autor narozený v roce 1946 s velmi širokým tematickým záběrem: vedle hororů píše thrillery, historické cykly a pod pseudonymy i sexuální instruktážní příručky. Přes autorovu bohatou bibliografii mu v češtině vyšly pouze dva romány (oba se odehrávají v USA) a několik málo povídek.






moje hodnocení: 5/5