středa 30. září 2015

Recenze:



Název knihy: Cena za dokonalost
Autor: Céline Raphael
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 208







anotace:


Když malá Céline projevila hudební nadání, koupil jí otec klavír a rozhodl se, že z dcerky vychová virtuosku. Jeho praktiky se však velmi odlišovaly od běžných rodičovských a pedagogických metod. Spočívaly v ponižování, týrání, bití, odpíral dcerce stravu, nebo ji naopak nutil sníst zbytky smíchané v odpornou šlichtu. Běžně ji zamykal, vyhrožoval jí a jeho slova: Jsi horší než pes, se dítěti nesmazatelně vryla do paměti. Holčička se nakonec ocitla na pokraji smrti. Kniha je otřesný a neuvěřitelně silný dokument, který se ve Francii zařadil mezi bestsellery.





moje recenze:

O této knize se mi nepíše moc lehko. Vzhledem k tomu, že sama jsem matkou, a pro své děti bych udělala cokoliv na světě, tak je pro mě nepochopitelné, že existují lidé, kteří si o sobě myslí, že jsou dobrými a milujícími rodiči, i když své dítě dokážou tak trápit a činit mu neskutečnou bolest.


z knihy:

Přede dveřmi stojí dva doručovatelé. Nesou obrovské piano v barvě přírodního dřeva se slonovinovými klávesami.
To piano je pro tebe, říká tatínek a oči mu při tom září. Hrdě se dívá na maminku. Jako by příchod toho nástroje do naší domácnosti právě napravil nějaké zranění z jeho minulosti.
V tu chvíli ještě netuším, že tenhle úžasný dárek, o jakém by snilo tolik dětí, se stane mou noční můrou...



Malé Céline je teprve dva a půl roku, když od svého otce dostane jako dárek piano. Netuší, že tímto dárkem se pro ni právě roztočilo osudí a peklo proniklo do jejich domu.
Již od tohoto věku se Céline začíná učit hrát a z prvu ji pomáhají barevné puntíky na klávesách.
Z počátku otec nutí malou Céline hrát půl hodinu, ale velice brzy se její čas u piána protáhne na celé dlouhé hodiny.
Takto malé dítě by mělo čas trávit se svými vrstevníky a hrát si, ale to neplatilo pro Céline, která byla neustále zavřená v herně u piána pod přísným dohledem svého otce.
Když hraje špatně a dělá chyby, musí hrát stále dokola, dokud vše nezahraje správně. Trestem za špatné hraní, nebo sebe menší chybu je to, že nedostane oběd a večeři a navíc ji otec surově zbije.
 Jak reaguje na takové zacházení s dcerou její matka? A proč se otec takto nechová i k mladší dceři Marii?






z knihy:

Začaly letní prázdniny a já jsem trávila celé dny u piána. Otec si vzal dlouhou dovolenou. Byl to děs a hrůza.
 Začínali jsme cvičit kolem půl deváté ráno a končili jsme v lepším případě v jedenáct v noci. V horším v jednu nebo ve dvě ráno.



Céline už není malá holčička, ale je z ní mladá slečna, jenže celý svůj život nezná hezké a milé zacházení. Zná jen školu a piáno pod přísným dohledem otce.
Když se jí podaří podat za spolupráce školní sociální pracovnice na otce žalobu za týrání, tak otec ihned podává vysvětlení, že si to dcera jen špatně vyložila, že se k ní nechová zle, a že toto nařčení je nejspíše práce právě této sociální pracovnice.
Céline musí opustit svůj rodný domov a je umístěna do dětského domova, kde se jí částečně ulevuje, ale noční můry z týrání ji neopouštějí.
V dětském domově ji napadne plán, jak sebe i svou sestru Marii dostat na vždy pryč od otce tyrana.





můj názor na knihu:

Kniha je velice pěkně napsána, i obálka se mi moc líbí. Bohužel osud Céline je strašný a divímse, že toto zacházení vydržela tolik let...
Podle mě by se lidé měli více dívat kolem sebe, třeba by takových případů ubylo, protože týrané děti nám dávají své signály, kde volají o pomoc...




                                      Céline Raphaël

                                                                   (Francie, 1983)








moje hodnocení: 5/5












pátek 25. září 2015

Přečtené knihy:


Název knihy: Malá ručka
Autor: Susan Hillová
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 115





anotace:

Když se antikvář Adam Snow náhodou ocitne v zahradě zpustlého starého sídla, stane se něco neuvěřitelného. Do dlaně se mu vplíží neviditelná malá ručka! Zpočátku je spíš zmatený, ale postupem času se dostaví záchvaty paniky, jako by ho někdo vlekl vstříc smrti. Jaké hrůzy se v polozbořeném domě a jeho kdysi skvostné zahradě, odehrály?
Když mu však na cestě do odlehlého kláštera, kam si jede prohlédnout vzácnou knihu, v bouři skočí pod auto přízračné dítě, je jasné, že své děsy v Anglii nenechal. Všechno nabývá stále tajemnějších a zlověstnějších obrysů a s mrazivou jistotou spěje k nečekanému rozuzlení... 



můj názor na knihu:

Vzhledem k tomu, že jsem před touto knihou nejdříve přečetla knihu s názvem Žena v černém, která se mi líbila, tak Malá ručka je pro mě obrovské zklamání.
Tenoučká kniha mě od začátku až do konce vyloženě nudila, a nesplnila mé očekávání napínavého a silně duchařského zážitku. Za mě je tato kniha zklamáním, možná by se téma dalo více rozvinout a vytvořit tak velice zajímavý příběh.



Susan Hillová

Britská autorka se narodila roku 1942 ve Scarboeough v Yorkshiru. Od roku 1963 se věnuje vlastní tvorbě, kromě příspěvků do novin a časopisů napsala přes třicet titulů – románů pro dospělé, knížek pro děti, povídek. Pro Daily Telegrph psala pravidelný sloupek, zajímá se o divadlo. Napsala hru pro děti a několik rozhlasových her pro dospělé. Divadelní adaptace jejího pozoruhodného románu „Žena v černém“ se hrála několik let ve West Endu. Susan Hillová založila nakladatelství Long Barn Books, řídí literární časopis a podíl na obchodě s dárkovými předměty. S manželem a dvěma dcerami žije ve venkovském sídle v Gloucestershire.




moje hodnocení: 1/5










středa 23. září 2015

Recenze:



Název knihy: Žena v černém
Autor: Susan Hill
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 143







anotace:


Anglický thriller Žena v černém začíná celkem nadějně: Postarší muž (Arthur Kipps) sepsal svůj životní příběh a rád by jej zveřejnil. Doufá totiž, že tímto způsobem by se mohl osvobodit od "démonů", kteří ho už léta pronásledují. Proto požádá o pomoc profesionálního Herce, který pak v retrospektivním ději převezme jeho identitu.
Vracíme se do doby, kdy Kipps jako mladý talentovaný právník odjíždí z Londýna do zapadlého kouta Anglie, aby se zúčastnil pohřbu zesnulé klientky a v opuštěném domě Na Úhořích blatech vyřídil i její pozůstalost. Autentický Kipps dostane za úkol interpretovat postavy, s nimiž se v té době setkal. Diváci se postupně stávají spoluúčastníky dramatických událostí, které i díky sugestivní zvukové kulise podněcují jejich fantazii. Krůček po krůčku se před námi odkrývá děsivé tajemství ponurého sídla uprostřed bezedných močálů, jemuž se obyvatelé sousedního městečka už odedávna vyhýbají. "Žena v černém", kterou Artur Kipps poprvé spatří při smutečním obřadu, vzbudí v první chvíli jeho soucit. Tehdy ovšem ještě netuší, jaký neblahý osud mu toto setkání přinese.





moje mini-recenze:

Když je mladý londýnský právník Arthur Kipps vyslán na pohřeb jediné obyvatelky osamělého domu u Úhořího močálu, netuší co vše ho tam potká a že si zážitek ponese celý život.
Z původního úmyslu zůčastnit se pohřbu, a vyřídit pozůstalost, a pak se vrátit domů, jak měl nejdříve v úmyslu, je nakonec na pochmurném a dosti tajemném místě nucen setrvat mnohem delší čas.
Již při pohřbu se začíná projevovat na hřbitově přítomnost duchů. Co právníka čeká ve starém domě, kde je zcela sám, jen se zapůjčenou fenkou, a musí probrat veškeré dokumenty a spisy, které se v domě nacházejí?
 V denní dobu se místo zdá klidné a nic nenasvědčuje tomu, že by se zde odehrávalo něco tajemného a zlého.
Když však nastane večer a přidá se hustá mlha, tak se vás začne zmocňovat plíživý pocit nejistoty, a duch starého domu se poprvé projeví...



Můj názor na knihu:

Kniha se mi četla dobře a vzhledem k tomu, že je útloučká tak i rychle. Alespoň jsem mohla knihu i příběh vnímat najednou a nemusela jsem ani dělat žádné pauzy a tím jsem si děj vychutnala.
Já osobně bych na takovém místě sama nikdy nezůstala, a nedivím se že Arthur se svým zážitkem bojoval celý život. Chápu i to, že měl potřebu svůj příběh přenést do knihy a podělit se s čtenáři a sám sobě se pokusit ulevit.
Momentálně se chystám podívat se i na film, abych měla srovnání.




Susan Hill

Britská autorka se narodila roku 1942 ve Scarboeough v Yorkshiru. Od roku 1963 se věnuje vlastní tvorbě, kromě příspěvků do novin a časopisů napsala přes třicet titulů – románů pro dospělé, knížek pro děti, povídek. Pro Daily Telegrph psala pravidelný sloupek, zajímá se o divadlo. Napsala hru pro děti a několik rozhlasových her pro dospělé. Divadelní adaptace jejího pozoruhodného románu „Žena v černém“ se hrála několik let ve West Endu. Susan Hillová založila nakladatelství Long Barn Books, řídí literární časopis a podíl na obchodě s dárkovými předměty. S manželem a dvěma dcerami žije ve venkovském sídle v Gloucestershire.






moje hodnocení: 3/5












úterý 22. září 2015

Přečtené knihy:


Název knihy: Bílé kosti
Autor: Graham Masterton
Nakladatelství: Host
Počet stran: 383









anotace:

Jednoho deštivého listopadového rána vydá pole na Meagherově farmě kosti jedenácti žen.

V této části Irska jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti se však datují do roku 1915, do doby dlouho předtím, než začal konflikt mezi katolíky a protestanty. A co víc, zdá se, že jejich kat odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly téměř jistě zaživa staženy z kůže.

Inspektorka Katie Maguireová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je hotová řezničina. Její tým je přesvědčen, že je to jen mrhání časem, že nemá cenu zabývat se dávno mrtvými ženami. Avšak Katie je rozhodnutá pomoci jim dojít spravedlnosti.

A pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, pečlivě zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?




moje mini-recenze:

Mám moc ráda detektivky a thrillery. Zde je navíc použitá zápletka starých rituálních vražd.
Kniha se mi četla velice dobře, a nevadily mi ani pasáže, kde jsou podrobné a brutální
popisy vražd.
Celý příběh byl velice zajímavý a pěkně napsaný, kdo je vrahem mi došlo téměř na konci knihy.
Tuto knihu určitě doporučím k přečtení, jen čtenáři se slabší povahou asi budou některé pasáže číst déle, nebo úplně přeskakovat.
Hned jak bude chvíle času, tak se pustím do druhého dílu s názvem Rozbití andělé.




Britský autor narozený v roce 1946 s velmi širokým tematickým záběrem: vedle hororů píše thrillery, historické cykly a pod pseudonymy i sexuální instruktážní příručky. Přes autorovu bohatou bibliografii mu v češtině vyšly pouze dva romány (oba se odehrávají v USA) a několik málo povídek.














moje hodnocení: 4/5










pátek 18. září 2015

Nové knihy:



Dnes mi přišel balíček s knihou, která mě hodně láká. Tentokrát jsem nenakupovala ani v kamenném knihkupectví, ani na e-shopu. Knihu jsem si koupila na knižním bazárku a to za krásnou cenu. Takže teď už stačí jen najít čas a začít číst. :-)





Mám ráda rozbalování balíčků :-)




Tak a to je ona :-)




anotace:

Mladý policista Tomáš Volf narazí při zkoumání promlčených vražd na podivné úmrtí, k němuž došlo v roce 1991 v zastrčené osadě Pasečky u rakouských hranic. Když se k jedné složce s podezřelou smrtí připojí druhá, rozhodne se Tomáš vyzpovídat člověka, který se tehdejšího vyšetřování přímo účastnil: bývalého úředníka ministerstva vnitra Ondřeje Novotného. Prostřednictvím jeho vzpomínek se Tomáš snaží získat informace, které ze spisů záhadně zmizely. Může ale věřit muži, ze kterého se stal politik s nevalnou pověstí? Jakou roli hrají v případu dějiny zapomenutého kraje? A jak hluboko do minulosti se musí Tomáš ponořit, aby odhalil, komu kdysi prošla nikoli jedna, ale dvě vraždy? 




čtvrtek 17. září 2015

Nové knihy:



 Návštěva v Levných knihách nenechala opět mou peněženku v klidu, ale nebyla to velká částka, tak to je dobré.






Koupila jsem tyto tři knihy :-)






anotace:

Anglický thriller Žena v černém začíná celkem nadějně: Postarší muž (Arthur Kipps) sepsal svůj životní příběh a rád by jej zveřejnil. Doufá totiž, že tímto způsobem by se mohl osvobodit od "démonů", kteří ho už léta pronásledují. Proto požádá o pomoc profesionálního Herce, který pak v retrospektivním ději převezme jeho identitu.
Vracíme se do doby, kdy Kipps jako mladý talentovaný právník odjíždí z Londýna do zapadlého kouta Anglie, aby se zúčastnil pohřbu zesnulé klientky a v opuštěném domě Na Úhořích blatech vyřídil i její pozůstalost. Autentický Kipps dostane za úkol interpretovat postavy, s nimiž se v té době setkal. Diváci se postupně stávají spoluúčastníky dramatických událostí, které i díky sugestivní zvukové kulise podněcují jejich fantazii. Krůček po krůčku se před námi odkrývá děsivé tajemství ponurého sídla uprostřed bezedných močálů, jemuž se obyvatelé sousedního městečka už odedávna vyhýbají. "Žena v černém", kterou Artur Kipps poprvé spatří při smutečním obřadu, vzbudí v první chvíli jeho soucit. Tehdy ovšem ještě netuší, jaký neblahý osud mu toto setkání přinese.




anotace:

Když se antikvář Adam Snow náhodou ocitne v zahradě zpustlého starého sídla, stane se něco neuvěřitelného. Do dlaně se mu vplíží neviditelná malá ručka! Zpočátku je spíš zmatený, ale postupem času se dostaví záchvaty paniky, jako by ho někdo vlekl vstříc smrti. Jaké hrůzy se v polozbořeném domě a jeho kdysi skvostné zahradě, odehrály?
Když mu však na cestě do odlehlého kláštera, kam si jede prohlédnout vzácnou knihu, v bouři skočí pod auto přízračné dítě, je jasné, že své děsy v Anglii nenechal. Všechno nabývá stále tajemnějších a zlověstnějších obrysů a s mrazivou jistotou spěje k nečekanému rozuzlení... 







anotace:

Na počátku dvacátého století si Ellen Rimbauerová, mladá manželka seattleského průmyslníka Johna Rimbauera, začala psát pozoruhodný tajný deník. Svěřovala se v něm se svými úzkostmi ohledně manželství, vyjadřovala zmatek nad novou podobou sexuality, jež se v ní probouzela, a zamýšlela se nad životem, který se pro ni postupně stával noční můrou. Deník sleduje přerod dívky v ženu, rovněž však popisuje vznik Rimbauerova honosného sídla zvaného. Dům v růžích, které se v následujících letech stane místem mnoha strašlivých a nevysvětlitelných tragédií. Deník Ellen Rimbauerové – Dům v růžích je jedinečný dokument poskytující neobvyklý pohled na život aristokratické společnosti na začátku dvacátého století, odhaluje skryté emocionální utrpení jedné ženy a zaznamenává záhadné a šokující události v Domě v růžích.







úterý 15. září 2015

Recenze:



Název e-knihy: El Klasiko
Autor: Janiel Kaffe
Nakladatelství: E- knihy jedou
Počet stran: 101







anotace:

El Klasiko je silný příběh psaný především osobním životem autora. Situace, kterými se osud rozhodl vyzkoušet, jak se Janiel Kaffe postaví výzvám. Autor vypráví svým osobitým stylem okořeněným o názory a postřehy, co si vlastně o životě myslí. Ovlivněn silnou depresí začne přemýšlet, co vše k tomuto stavu vedlo. Příběh vražedných myšlenek, hudby, drog. Po přečtení vám zaručeně nenechá jediný nerv v původním stavu a řádně jimi pocuchá. Nedoporučujeme číst čtenářům se slabšími nervy.







moje recenze:

Slzy, smutek, deprese, chuť po smrti.....
To vše je cítit z této knihy. Kolik smutku a celkově všeho zlého a špatného je schopný pojmout jeden člověk? V tomto případě opravdu hodně. Nedivím se, že jeho myšlenky putují do těch nejhorších možností.
Každému z nás se někdy stalo, že se dostal do situace, kdy si říkal, že z ní není východisko, a nebo jen to nejhorší a nejposlednější.
 Co když se ale v jednom člověku nahromadí takových situací nespočet, co se pak v jeho mysli odehrává? Co je pro něho v danou chvíli to správné řešení?
Lidé okolo nás si neuvědomují, že když potkají člověka, který se usmívá, tak ten úsměv může být jen maska, a pod tou maskou se skrývá člověk, který volá o pomoc.


z knihy: Potřebuji pomoci. Copak to nevidíte? Zřejmě ne. Vidíte spokojený úsměv. Vidíte masku.
               Doslova křičím po pomoci. Nevím. Snad ta maska na mém obličeji utěsňuje všechen hlas.


Pak už stačí potkat toho správného člověka, a celý svět se pro vás náhle změní. Začnete na svět koukat z trochu jiného pohledu, a to co dříve bylo nemožné je najednou uskutečnitelné.
 Jen je otázkou, zda je ten člověk tím, který vás povede správným směrem tak, že vás ze všech smutných a chmurných situací a myšlenek vytáhne, nebo vám dá jen jakýsi pocit, že je zase vše dobré, a nebo vás svou pomocí stáhne ještě víc na dno. 
V tento moment je vám to stejně jedno, nejste na své problémy sami. Máte přítele, který pro vás udělá cokoliv...







Janiel Kaffe je Ostravský spisovatel, hlásící se k žánru Fantasy. Narodil se 29. 1. 1985 a literárně aktivní začal být kolem roku 2000. První literární krůčky představovaly povídky a krátké básně, které i přes veškeré autorovo úsilí nebyly nikdy otištěny. To jej však od tvorby neodradilo, ale posílilo. Své díla rozeslal po tehdy výraznějších nakladatelstvích, s apelováním na redaktory, zdali by mu mohla být poskytnuta zpětná vazba, na základě které chtěl zdokonalit svou literární tvorbu. 
Ačkoliv nečekal, že by se mu mohlo dostat výraznějších odpovědí, stalo se. Téměř všechny oslovené nakladatelství na dopisy odpověděly a upozornily na největší chyby, kterých se ve svých pracích dopouští. Poté se Janiel Kaffe stahuje. Začíná se věnovat domácímu studiu tvůrčího psaní, zdvojnásobení četby a sledování stylů známých autorů, zúčastňuje se literárních seminářů a přednášek, vyhledává autorské čtení.
Rok 2011 začíná pracovat na díle (Ne)skutečno, které se v únoru 2014 stane i jeho debutovým. Po domluvě s nakladatelem je rozsahově kratší a má vest pouze k založení čtenářské základny. Během prvního půl roku se prodalo bezmála 1000 kopií. Téhož roku (2014) se dostává do sbírky povídek 100 000 slov, kde je publikována povídka Kámen, nůžky, papír. Další povídka, která nese název, Proč se Ti tak líbí pampelišky, se dostává do prestižní knižní publikace Literární naděje České republiky (r. v. 2015). 
V polovině června 2015 vychází v pořadí druhá e-kniha „Vandraren,“ která je na rozdíl od (Ne)skutečna již rozsahově delší (320 NS). Tento příběh se rychle dostal do podvědomí vlivem testovacích čtenářů, na které zapůsobil velmi pozitivně.
Janiel Kaffe uznává jako svůj vzor již zemřelého sira Terryho Pratchetta, jehož humorný styl psaní se podepsal i na vlastní tvorbě. Řada humorných, jen těžko předvídatelných situací, které hraničí s absurdností, zaručeně nenechají čtenáře na chvíli odpočinout. Svými příběhy vás překvapí na každé další větě. 
V Dubnu 2015 se Janiel Kaffe dostává do zdravotních potíží. Vlivem dlouhodobého vypětí spojeného s poruchou spánku upadá do těžkých depresivních stavů. Vzniká literární lahůdka „El Klasiko,“ která je jakousi osobní autorovou zpovědí (vychází v polovině srpna 2015). 
Příběh plný vražedných myšlenek, hudby, drog. Příběh ze zákoutí Ostravských uliček a nočních stínů. Podle první stovky testovacích čtenářů se jedná o jedinečné dílo, kdy všichni nenašli odvahu, aby dočetli až do konce. 
Při vydání díla El KLasiko Janiel Kaffe pozvolna ukazuje, jakým směrem se odebírá ve své literární tvorbě. Dochází ke změně žánru, respektive stylu psaní. Rovněž v srpnu 2015 začíná pracovat na silně explicitním příběhu "Bezpáteřní." Po přečtení prvních pár vět pocítíte autorovu psychickou labilitu, nebo uznáte génia, s vyjadřovacím darem.
Bezpáteřní je příběh vypovídající o městském podsvětí. O gangech dělených podle jednotlivých čtvrtí a jejich doslova bezpáteřních praktikách, jak eliminovat nepřítele a udržet klid v okolí vlastního domova. Příběh je vyprávěn převážně z první osoby. Titul jen pro opravdu silné povahy. Pocitu, kdy vás kniha vtáhne do děje, byste se tady radši dobrovolně vzdali. 
Janiel Kaffe se kromě samotného psaní věnuje i spoustě literárních projektů. Pomáhá začínajícím autorům ve tvorbě, aby tak, jak on sám potřeboval v začátcích poradit s odstraněním nedostatků a prokousal se ke čtivosti, předává tyto zkušenosti dále, pokud jej začínající autor s prosbou osloví. 
Snaží se zvyšovat zájem o českou literaturu tím, že často vychází do ulic města rodné Ostravy a vede rozhovory s občany. Vede diskuze na poukázání krásy českého jazyka, podpory národní kultury a zájmu o českou literaturu.



moje hodnocení:  3/5






                                                                                                                                                                            








středa 9. září 2015

Výhra:



Dnešní článeček o mé výhře je takový půl na půl. Soutěž byla o knihu a dva lístky do kina.
Měla jsem velkou radost když jsem se dozvěděla, že jsem mezi výherci a samozřejmě jsem se těšila jak na knihu tak i na to jak s dcerou vyrazíme na film.




                                                      Soutěž byla vyhlášena 9.6.2015





Když mi přišel balíček s výhrou, tak jsem měla velkou radost.





Po rozbalení už byla radost o něco menší, poznáte proč?
Ano je to tak. Přišla jen kniha bez lístků do kina.



Po pravidelné komunikaci se zástupci nakladatelství, jsem se dozvěděla, že lístky pošlou později.
Za další týden, mi bylo řečeno že se tisknou vouchery, a že pak mě i dalším dvěma výhercům lístky zašlou.....

Kniha přišla všem třem výhercům, ale lístky ani jednomu z nás.
No nemusím říkat, že po třech měsících už nečekám na nic.
Jsem ráda, ze pěknou knihu a jsem trochu zklamaná, že nepřišla celá výhra....






anotace:

Znovuzrození dinosaurů pomocí DNA kvůli zábavnímu parku? Ne vždy jdou věci tak, jak mají a člověk by si neměl hrát na boha. Zfilmováno Stevenem Spielbergem.









úterý 8. září 2015

Recenze


Název knihy: První láska
Autor: James Patterson, Emily Raymond
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 224






anotace:

Axi Mooreová je ve všech ohledech hodná holka. Její kamarád Robinson jí také proto říká zkráceně HH. Axi pilně studuje, nedělá žádné pubertální průšvihy a hodně čte. Vlastně jen čte a chce se stát spisovatelkou. Ale jednoho dne se rozhodne, že nějaké to pravidlo přece jen poruší. A nevybere si nějaké malé, ale rovnou to největší – útěk z domova. Naplánuje si, že uteče ze svého do puntíku naplánovaného světa. A tím překvapí nejen sebe, ale také Robinsona, kterého vezme s sebou.








moje recenze:

Kdo z nás neprožil první lásku. Myslím, že asi všichni jsme nějakou měli, a nebo nás teprve čeká.
Axi a Robinson tu svou také našli. Poznali se v nemocnici při léčbě svých nemocí, a už tam jim bylo jasné, že si spolu rozumí, a nějakým způsobem k sobě patří.
 Až později zjistili, že jim na sobě tolik záleží, že by jeden pro druhého udělal cokoliv, i obětoval vlastní život.
Axi je hodná holka, dobře se učí, čte a nedělá žádné průšvihy. Jednoho dne se rozhodne, že je na čase toto pravidlo porušit, a naplánuje útěk z domova spojený s cestou přes Státy. A tím samozřejmě překvapí nejen sebe, ale i Robinsona, kterého vezme na cestu s sebou.
 Jejich cesta začíná trochu jinak než si Axi naplánovala, protože místo autobusu jsou jejich dopravními prostředky kradená auta a motorka.
Na cestě dělají šílené věci a užívají si nabyté svobody, až do té doby, než nastane zlom, který celou cestu změní.


Hrdiny si okamžitě zamilujete, a knihu budete přímo hltat. Na toto téma již bylo napsáno hodně knih, a i já jsem našla spojitost s jinou velice známou knihou, kterou jsem již četla.
Neprozradím vám se kterou, to poznáte až při jejím čtení.










James Patterson:






James Patterson patří k nejlepším spisovatelům poslední doby. Za rok napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má stále víc než může sepsat.

Napsal sérii knih s detektivem/psychologem Alexem Crossem, z nichž například dvě byly zfilmovány v hlavní roli s Morganem Freemanem.

Další řadou jsou příběhy „Woman's Murder Club“ (Ženský vyšetřovací klub). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i James Patterson.

James Patterson velmi rád čte Gabriela Garcíu Márqueze a Jeana Geneta, ale to, co ho inspirovalo ke psaní, byl „Deník šakala“ a „The Exorcist“.

James Patterson žije se svou ženou a jejich malým synem v Palm Beach County na Floridě.



Emily Raymond:



Emily Raymond je americká spisovatelka a herečka narozena 19.prosince 1966 v Los Angeles.





moje hodnocení: 5/5                          












pondělí 7. září 2015

Nové knihy:



Tak jsem se zašla podívat do Levných knih. Neměla jsem v plánu žádný nákup, jen nakouknout co mají pěkného.
No a jak už to u mě bývá, tak jsem stejně něco koupila :-) ale moc jsem neutratila.
Koupila jsem tyto dvě knihy a každá stála jen 19,- kč, a podle anotací vypadají zajímavě.
Tak se nechám překvapit ;-)




                                                                Tak to jsou ony :-)






anotace:

Když skupinka neopatrných turistů rozpoutá zuřící lesní požár, netuší, že tím nechtěně uvede do pohybu krvavý akt pomsty. Oheň totiž znamená zkázu pro kmen sněžných mužů a ten jediný, který požár přežil, téměř tři metry vysoký humanoid disponující nadpřirozenou silou, se rozhodne za smrt své rodiny pomstít. Číhá v lesích na "malé dvounožce" a kdo se mu připlete do cesty, toho nemilosrdně zabije. Navíc ve své pomstě začíná nacházet zalíbení... Někdejší softwarový magnát Tyler Greenwood se odhodlá riskovat všechno, aby zjistil, proč v okolních lesích záhadně mizí lidé. Jen pár lidí má klíč k vyřešení celé záhady, ale zdráhají se své podezření zveřejnit. Všechno navíc komplikuje Kris Walkerová, krásná, ale bezohledná televizní reportérka, odhodlaná získat senzaci za každou cenu. K pátrání se připojuje Ben Campbell, starý Indián, jehož život je ovlivňován stínem zážitku z minulosti. Zároveň je však možná jediným klíčem, který vede k vyřešení současných záhad. Dokážou všichni společnými silami učinit přítrž smrtícímu řádění pomstychtivého sněžného muže dříve, než zničí on je? Myslíte si, že se vám v lese nemůže nic stát? Stín zabijáka vás vyvede z omylu... 






anotace:

V nádherném prostředí vídeňské opery, na jejíž scéně právě vystupuje mladá talentovaná zpěvačka Alina v roli ohnivé Carmen, dojde k nepochopitelné, naprosto absurdní vraždě jedné ze sboristek - a vzápětí na to k další. Ředitel, milující Operu jako své vlastní dítě, je konsternován a oprávněně očekává útoky na svou osobu. Mimo jiné bude vystaven podezření, že právě on by mohl být oním záhadným vrahem, neboť jednou z obětí se stane i jeho milenka Karolina. Vraždil však skutečně on? Nebo to snad byl mladý divadelní lékař
Corelli?
Výborně postavený, čtivý příběh z atraktivního prostředí umělecké Vídně, s mnoha skvělými psychologickými postřehy a nečekaným rozuzlením z pera rakouského spisovatele, který popisované reálie velmi dobře zná - kromě psaní je totiž také filmovým a televizním hercem a režisérem. 





neděle 6. září 2015

Recenze:


Název knihy: Srdcový král
Autor: Petra Hesová
Nakladatelství: Moba
Počet stran: 336







                                                                       anotace:

Mladá vyšetřovatelka Emma Lindová se nedávno přestěhovala ze Stockholmu do Prahy, aby se seznámila se zemí své matky a vystoupila ze stínu otce, úspěšného autora detektivek. Je konec května, po městě se procházejí zamilované dvojice a v břevnovském bytě je nalezena zavražděná dívka s nožem v srdci a kartou v ústech...








moje recenze:


Emma Lindová se před rokem přestěhovala ze Stockholmu do Prahy, kde pracuje jako vyšetřovatelka u kriminální policie.
Tentokrát je Emma povolána k zavražděné, asi dvacetileté dívce. Dívka je zavražděna celkem brutálním způsobem, a je vidět, že je vrahem naaranžována tak, aby ještě mohl zasáhnout nožem poslední ránu přímo do srdce. V ústech mrtvé dívky, policejní technici objevují něco jako zmuchlaný papír. Po vytažení z úst a narovnání je všem jasné, že jde o mariášovou kartu, a to o srdcového krále.
Vyvstává otázka, proč jim tam kartu zanechal, a proč právě srdcového krále. Jakou spojitost má se zavražděnou, nebo je to jen náhodně zvolená karta?
Emma spolu s kolegou Víťou Peřinkou rozjíždí pátrání, a zjišťují, že zavražděná dívka se jmenovala Kristýna Havrdová a bydlela na kolejích školy, kde studovala. 
Od kamarádky Markéty Rybové se dozvídají, že ten byt ve kterém byla Kristýna nalezena mrtvá je její, a že ho poslední dobou často Kristýně půjčovala. Vyšetřovatelé si myslí, že důvodem půjčování bylo za účelem sexuálních služeb, ale Markéta jim vysvětluje, že Kristýna tam lidem vykládala z karet. U lidí byla velice oblíbená, a často se k ní vraceli.
 Emma s Vítkem se rozhodli, že se poptají na nějaké informace  i v rodné vesnici, a tak vyrážejí na Šumavu. Od rodičů Kristýny, a její sestry zjistili, že nějakou dobu chodila s Ondřejem Mrázem.
Rodiče byli od začátku proti jejich vztahu, protože již od dávných dob mezi těmito rodinami vládla jakási křivda, a rodiny se neměli rády.
  Je spousta otázek, na které Emma nezná odpovědi. Případ je stále zapletenější a je potřeba ho rozplést.

  Jednoho dne u Emmy doma zazvoní domovní zvonek, a za dveřmi je její soused a kamarád v jedné osobě, a drží v rukou balíček, který ráno převzal od pošťáka, když nebyla doma.
Emma balíček ihned rozbaluje, a uvnitř vidí dvě knihy napsané jejím otcem ve Švédsku, které právě vyšly. Jedna z nich se v překladu jmenuje Srdcový král.... 
  V tom to Emmě dochází, už ví kde má hledat vraha Kristýny Havrdové. Jen jeden z jejích přátel a známých čte knihy ve Švédštině  a díky tomu mohl okopírovat vraždu z knihy jejího otce.
Co se na konci knihy ještě odehraje a kdo je vrahem Vám samozřejmě neprozradím, ale doporučím vám si tuto knihu přečíst. Určitě za to stojí, a přikláním se i k tomu, abychom dali častěji šanci knihám od Českých autorů.





Úryvek z knihy:

Co když si Havrdovou zvolil úplně náhodně? Co pak? Těžko můžeme předpokládat, že pokud je vrah na svobodě, jedná se o životem znuděného psychoanalytika, co chce trochu nakopnout svoji soukromou praxi!
To máš asi pravdu, pousmál se Bart. Alespoň já bych tenhle postup nevolil. Ale čeho bych se držel na tvém místě, jsou první dojmy. Škoda, že jsem místo činu sám neviděl, ale s Vítkem jste se oba shodli na tom, že vidíte osobní vztah pachatele a oběti.
Emma přikývla. Msta, vztek. To děvče někdo popravil.





Petra Hesová





Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství  MOBA
Knihu můžete zakoupit  ZDE




moje hodnocení: 4/5